FOLLOW US: facebook twitter

Έχουμε ακόμα… δρόμο!

Ημερομηνία: 05-09-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κεντρικά Άρθρα, Νέα

Τι απάντησε για το τμήμα Πύργος-Τσακώνα το Υπουργείο Υποδομών στον Διον. Καλαματιανό

-Aπογοητευτική χαρακτηρίζει την απάντηση ο Ηλείος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για κυβερνητικές γενικολογίες χωρίς χρονοδιάγραμμα

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

«Κλειστά χαρτιά» κρατά το υπουργείο Υποδομών για τον αυτοκινητόδρομο Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα, όπως προκύπτει από την απάντηση που έδωσε στον βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύση Καλαματιανό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρέπει να συντρέξουν ακόμα πολλές προϋποθέσεις.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο της απάντησης, προϋπόθεση για την υλοποίηση του τμήματος του έργου για το οποίο ακυρώθηκαν οι Περιβαλλοντικοί Όροι από το ΣτΕ,  είναι η εκ νέου περιβαλλοντική αδειοδότηση της τεχνικής λύσης που θα επιλεγεί. Προς τούτο απαιτείται η εκπόνηση μελέτης οδοποιίας για το τμήμα που αφορά «τη διέλευση του αυτοκινητόδρομου από την περιφέρεια του Δήμου Ζαχάρως» συνοδευόμενη από υποστηρικτικές μελέτες (νέα τοπογραφική αποτύπωση, οριστική γεωλογική μελέτη, γεωτεχνικές μελέτες και έρευνες, Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κλπ).

«Μετά την ωρίμανση, ολοκλήρωση και έγκριση του συνόλου των μελετών από τον Ανεξάρτητο Μηχανικό, το Δημόσιο θα αποφασίσει για τον τρόπο εκτέλεσης των εργασιών στο τμήμα “Πύργος (Α/Κ Εισόδου Πύργου) – Αλφειός – Καλό Νερό – Τσακώνα”, αξιολογώντας τις συνθήκες, προκειμένου να αποφασιστεί εάν η δημοπράτησή του θα πραγματοποιηθεί ως δημόσιο έργο ή θα επανενταχθεί στη Σύμβαση Παραχώρησης. Η κατά περίπτωση δημοπράτηση/επανένταξη του έργου θα καθορίσει τον μηχανισμό χρηματοδότησής του», καταλήγει η απάντηση που υπογράφει ο αναπλ. προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων Κατασκευής Συγκοινωνιακών Έργων με Σύμβαση Παραχώρησης (Ε.Υ.Δ.Ε./K.Σ.Ε.Σ.Π.), Ιωάννης Χριστόπουλος.

Δ. Καλαματιανός: «Κυβερνητικές γενικολογίες χωρίς χρονοδιάγραμμα»

Ο Ηλείος βουλευτής χαρακτήρισε απογοητευτική την απάντηση του Υπουργείου, τονίζοντας ότι καμία ουσιαστική εξέλιξη δεν προκύπτει μέχρι στιγμής, παρά μόνο γενικολογίες δίχως κανένα χρονικό πλαίσιο ολοκλήρωσης των φάσεων του “Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα”. 

«Δυστυχώς, το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών αδυνατεί για ακόμα μια φορά να παρουσιάσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα κατασκευής του σπουδαίου αυτού έργου, ενώ παράλληλα δεν έχει εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότησή του. Όλα αυτά δημιουργούν μεγάλη ανησυχία, προμηνύουν σημαντικές καθυστερήσεις και εντείνουν την αγωνία και την ανασφάλεια των πολιτών, που αναγκάζονται να χρησιμοποιούν το επικίνδυνο υφιστάμενο οδικό δίκτυο. Επιπλέον, αποδεικνύουν ξανά ότι η κυβέρνηση επιδίδεται διαρκώς σε επικοινωνιακές πολιτικές, μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων, χωρίς να έχει να παρουσιάσει κάτι συγκεκριμένο και δεδομένο», τόνισε υπενθυμίζοντας ότι τον Ιούλιο του 2022 είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη «δήθεν για να δρομολογηθεί η υλοποίηση το έργου άμεσα, άνευ καθυστερήσεων. Σήμερα, 2 χρόνια μετά, έρχεται η απάντηση του Υπουργείου για να μας προσγειώσει στη σκληρή πραγματικότητα. Εμείς θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τα ζητήματα και να πιέζουμε προκειμένου να ασχοληθεί επιτέλους η κυβέρνηση σοβαρά και με τις κρίσιμες υποδομές στον τόπο μας, που εδώ και 5 χρόνια υπονομεύονται και ναρκοθετούνται από τις πρακτικές της», καταλήγει.

Υπενθυμίζεται πως ο Ηλείος Βουλευτής και Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε θέσει τα εξής συγκεκριμένα ερωτήματα προς τον αρμόδιο Υπουργό:

  • Είναι σε θέση να παρουσιάσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα κατασκευής του αυτοκινητόδρομου «Πύργος – Καλό Νερό -Τσακώνα;»
  • Έχει βρεθεί η απαραίτητη χρηματοδότηση για να προχωρήσει το έργο;
  • Σε ποια φάση βρίσκεται αυτή τη στιγμή το έργο;
  • Έχουν εκτελεστεί από τον Παραχωρησιούχο ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., οι Συμπληρωματικές Εργασίες για την εκπόνηση των απαιτούμενων Μελετών και Ερευνών, για το τμήμα «Πύργος (Α/Κ Εισόδου Πύργου) – Αλφειός – Καλό Νερό – Τσακώνα», όπως προβλέπει η Υπουργική Απόφαση Β/Ε2/Φ2.4/272914/31-8-2022


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot