Έμπρακτη η στήριξη της Κυβέρνησης στις επιχειρήσεις, τις γυναίκες και τους νέους
Άρθρο της Διονυσίας Θεοδώρας Αυγερινοπούλου-Βουλευτού Ηλείας
Η πανδημία του κορωνοϊού, η υγειονομική κρίση, η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην γειτονική Ουκρανία επηρέασαν ολόκληρο τον πλανήτη και διαμόρφωσαν μια νέα πραγματικότητα για κράτη, πολίτες, εργαζομένους, επιχειρηματίες, και παραγωγούς. Τα νέα δεδομένα απαιτούσαν γρήγορα αντανακλαστικά και επαγρύπνηση. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αν και ήρθε αντιμέτωπη με πρωτοφανείς διεθνείς κρίσεις, με σχέδιο συνεχίζει να λαμβάνει γενναία μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας και την οριζόντια στήριξη όλων των πολιτών και των επιχειρήσεων, του εμπορικού κόσμου που αποτελεί την ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει λάβει ουσιαστικά μέτρα για την στήριξη του εμπορίου, των επιχειρήσεων καθώς και των εργαζομένων σε αυτές. Παρεμβαίνει έγκαιρα, στοχευμένα και αποτελεσματικά. Προχωρήσαμε σε παρεμβάσεις που ενισχύουν σημαντικά τις επιχειρήσεις που καλούνται να ανταποκριθούν σε πολυεπίπεδες προκλήσεις, λάβαμε μέτρα ενίσχυσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και αυτά αποτελούν απόδειξη της κοινωνικής ευαισθησίας, της αίσθησης της κρισιμότητας της κατάστασης, με την Κυβέρνηση, μέσα και σε αυτήν την έκτακτη δύσκολη συγκυρία, να διαφυλάξει τους κόπους του ελληνικού λαού.
Αλλά και στο δύσκολο τοπίο που διεθνώς διαμορφώθηκε από τον εν εξελίξει πόλεμο στην γειτονική Ουκρανία, η Κυβέρνηση επέδειξε άμεσα αντανακλαστικά και έθεσε σε πρώτη προτεραιότητα την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο κόστος της ενέργειας.
Η επιδότηση ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι ένα διαρκές μέτρο για όσο απαιτούν οι συνθήκες ενώ δίνεται έκτακτη επιδότηση ρεύματος για τις μικρές επιχειρήσεις. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για αναδρομική επιδότηση ρεύματος για 1.250.000 εμπορικούς καταναλωτές, αρτοποιούς και αγρότες ύψους 85 εκατ. ευρώ, δίνοντας μια σημαντική οικονομική ανάσα, εν μέσω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.
Η αναδρομική επιδότηση αφορά συνολικά 1.250.000 παροχές και το ποσό προέρχεται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Είναι μια ακόμη απόδειξη ότι η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λαμβάνουν όλα εκείνα τα μέτρα που στηρίζουν την οικονομία και βάζουν σε προτεραιότητα όσους πλήττονται, καθώς δεν πρέπει να μείνει κανείς πίσω.
Η Κυβέρνηση συνεχίζει αταλάντευτα για 18ο μήνα την πολιτική στήριξης των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας απέναντι στην πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση, απορροφώντας σχεδόν το 80% της αύξησης. Για τον μήνα Φεβρουάριο και ως προς την ηλεκτρική ενέργεια και την επιδότηση σε Επαγγελματικά Τιμολόγια, θα στηριχθούν όλοι οι εμπορικοί καταναλωτές χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης, με την επιδότηση να ανέρχεται στα 20 €/MWh. Το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα τον Ιανουάριο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανήλθε στα 840 εκατ. ευρώ, ποσό διπλάσιο από αυτό του Δεκεμβρίου ενώ το μεγαλύτερο τμήμα των χρημάτων προέρχονται από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και τα έσοδα από τις δημοπρασίες των αερίων του θερμοκηπίου.
Παράλληλα, στοχευμένες παρεμβάσεις θεσπίστηκαν το 2022 για την εξοικονόμηση ενέργειας καθώς επιδοτείται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις ενώ μειώθηκαν όλοι οι φόροι για τους οποίους υπήρχε προεκλογική δέσμευση και συνολικά μειώθηκε η φορολογία στο κεφάλαιο και στα μερίσματα για τις επιχειρήσεις.
Υποστηρίζουμε την γυναικεία επιχειρηματικότητα καθώς η Κυβέρνηση, θέλοντας να ενισχύσει τη θέση της γυναίκας στην εργασία και να την διευκολύνει, θεσμοθέτησε συγκεκριμένα και εξειδικευμένα μέτρα, προχώρησε σε σειρά μεταρρυθμίσεων για να διασφαλίσει τη γυναίκα στην εργασία, στην οικογένεια, στην παιδεία όπως η δημιουργία του Κέντρου Καινοτομίας για γυναίκες, προγράμματα για νέες επιχειρήσεις για γυναίκες (ΕΣΠΑ), προγράμματα του ΟΑΕΔ με έμφαση τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, πρωτοβουλίες για την ψηφιακή κατάρτιση και εκπαίδευση των γυναικών, το πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας για θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων επενδύει σταθερά στο γυναικείο επιχειρείν μέσα από ένα πλέγμα αναπτυξιακών και χρηματοδοτικών ευκαιριών και παρέχοντας σημαντικά κίνητρα ενώ αναφερόμενη στο νέο παραγωγικό μοντέλο και τον ψηφιακό πράσινο μετασχηματισμό, υπογράμμισε ότι μέσα σε όλες αυτές τις εξελίξεις η γυναικεία επιχειρηματικότητα κάνει έντονη την παρουσία της καθώς Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει δώσει βαρύτητα στην ενίσχυση του γυναικείου επιχειρείν που αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Ανάλογη είναι και η μέριμνα για τους νέους, τη νέα γενιά ώστε να ξεκινήσει τον εργασιακό της βίο και στο τομέα του εμπορίου, με προγράμματα επιδότησης για πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, υφιστάμενες, νέες και υπό σύσταση σε όλους τους κλάδους δραστηριοποίησης. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της ΔΥΠΑ τα αποτελέσματα αξιολόγησης αιτήσεων χρηματοδότησης για το νέο «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης 3.220 νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 30 έως 45 ετών», που αφορά και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Παράλληλα, ιδιαίτερα σημαντικά είναι το «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 18 έως 29 ετών, με έμφαση στις γυναίκες» καθώς και το «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης 3.000 νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 18 έως 29 ετών, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία» μη επιστρεπτέας ενίσχυσης που έχει ως βασικό στόχο έχει την προώθηση στην απασχόληση ανέργων μέσω της ενίσχυσής τους για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων.
Και τέλος, το «Πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για 10.000 άνεργους νέους 18-30 ετών», με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, διάρκειας 7 μηνών, που στοχεύει στην αναβάθμιση των προσόντων και στην προετοιμασία 10.000 νέων, αποφοίτων τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης για ένταξη στην αγορά εργασίας, με προϋπολογισμό 68 εκατ. ευρώ. Η ΔΥΠΑ καταβάλλει στους ωφελούμενους μηνιαία αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο καθαρό μισθό με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.
Σήμερα η Ελλάδα είναι μια άλλη Ελλάδα και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι η πλέον κοινωνικά ευαίσθητη Κυβέρνηση που έχει υπάρξει στην Ελλάδα κατά τα τελευταία χρόνια. Οι σπουδαίες αυτές παρεμβάσεις στον τομέα του εμπορίου και της επιχειρηματικότητας συνθέτουν το κοινωνικό προφίλ της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, όπου στο επίκεντρο είναι ο πολίτης.