«Δύσκολη χώρα η Ελλάδα για να ζει και να μεγαλώνει ένα παιδί…»
Τις καλύτερες εντυπώσεις άφησε η ημερίδα της Πρωινής για τα «Δικαιώματα του παιδιού» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο μαζί με την ΑΕΝΑΟΝ ΚοινΣΕπ υπό την αιγίδα της Περιφέρειας
Ρεπορτάζ: Ελένη Παπαδοπούλου / Φωτογραφίες: Γιάννης Σπυρούνης, Up & High and Media Productions
- Τέσσερις κορυφαίοι επιστήμονες: Ξένη Δημητρίου, Γιώργος Νικολαϊδης, Θεώνη Κουφονικολάκου, Μαίρη Χιόνη
- Συγκλονιστικά τα στοιχεία που παρουσίασαν χωρίς «φτιασίδια» για την παιδική κακοποίηση και την ενδοσχολική βία
- Σκληρή η πραγματικότητα για την παιδική προστασία στη χώρα μας
Η Ελλάδα είναι μια δύσκολη χώρα για να ζει ένα παιδί και παρότι έχουν γίνει αρκετά θετικά βήματα, τα οποία αναγνωρίζουν όλοι οι ειδικοί, φαίνεται πως έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας, μέχρι να προσεγγίσουμε ένα συγκροτημένο σύστημα παιδικής προστασίας με καλό συντονισμό και επαρκή αντανακλαστικά και μια κοινωνική κουλτούρα η οποία θα σέβεται το παιδί ως υποκείμενο δικαιωμάτων. Αφύπνιση, ενημέρωση και όχι εφησυχασμός και ανάγκη να σταθεί η Πολιτεία στο ύψος της, με μια ουσιαστική στρατηγική προστασία των Δικαιωμάτων του παιδιού και αντιμετώπισης των φαινομένων κακοποίησης, που αυτή τη στιγμή δεν είναι επαρκής! Για να έχουμε χαρούμενα και όχι δυστυχισμένα παιδιά!
Τουλάχιστον αυτό μπορούμε να συμπεράνουμε συνεκτιμώντας τα όσα ακούσαμε το απόγευμα του Σαββάτου από κορυφαίους επιστήμονες στην επιτυχημένη ημερίδα με θέμα τα Δικαιώματα του παιδιού «Μεγαλώνοντας χαρούμενα παιδιά σε καιρούς κρίσης» που, διοργάνωσε η «Πρωινή» με την ΑΕΝΑΟΝ ΚοινΣΕπ υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο συνεδριακό της ΠΕ Ηλείας. Μια εκδήλωση που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στο κοινό παρότι ήταν πραγματικά «γροθιά στο στομάχι», αφού πολλά από τα στοιχεία που αφορούν κυρίως την παιδική κακοποίηση και την ενδοσχολική βία ήταν απολύτως σοκαριστικά! Όμως όπως φαίνεται έχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε να κρύβουμε τις αλήθειες κάτω από το «χαλί»!
Προσκεκλημένοι μας, τέσσερις διακεκριμένοι επιστήμονες ο καθένας στο πεδίο του, αλλά και ακούραστοι μαχητές για τα δικαιώματα του παιδιού, η Εισαγγελέας Αρείου Πάγου επί τιμή κ. Ξένη Δημητρίου, ο Διευθυντής Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού κ. Γιώργος Νικολαϊδης και η Συνήγορος του Παιδιού κ. Θεώνη Κουφονικολάκου συγκλόνισαν με τις ομιλίες τους, ενώ η εκπαιδεύτρια Μαίρη Χιόνη πραγματοποίησε στη συνέχεια ένα βιωματικό σεμινάριο με θέμα: “Εκπαιδευτικοί και γονείς: διαμορφώνουμε ασφαλείς χώρους για χαρούμενα παιδιά σε καιρούς κρίσης”.
Το κοινό αλλά και τους εκλεκτούς ομιλητές, καλωσόρισε αρχικά ο εκδότης της Πρωινής κ. Γιάννης Ρήγας και εν συνεχεία η δημοσιογράφος και συντονίστρια της ημερίδας κ. Ντίνα Δασκαλοπούλου, ξεκινώντας με έναν προβληματισμό.
«Έχω την εντύπωση ότι η έννοια της χαράς είναι παραγκωνισμένη και παραγνωρισμένη στις μέρες μας, μιλάμε συνέχεια για ασφάλεια, ανιδιοτέλεια, ομαδικότητα και σπάνια πολύ σπάνια, για τη χαρά. Το ίδιο κάνουμε και με τα παιδιά. Μας καίνε οι σπουδές τους, τα τρέχουμε σε δραστηριότητες, μας νοιάζει πως επενδύουν το χρόνο τους, καρδιοχτυπούμε για την ασφάλειά τους, για να είναι επίσης καλοταϊσμένα, είναι όμως καλοζωισμένα; Είναι όμως δημιουργικά, είναι εντέλει χαρούμενα; Και πώς μπορούν να είναι σε περιόδους αλλεπάλληλων κρίσεων;
Σκεφτείτε έναν άνθρωπο 13 ετών. Δεν έχει γνωρίσει άλλο από ένα επισφαλές οικονομικό περιβάλλον με γονείς που δίνουν μάχη για την επιβίωση / Που μεγαλώνει σε μια κοινωνία που αγριεύει όλο και περισσότερο, που πρόλαβε να δει συνομηλίκους του να πνίγονται στη Μεσόγειο, που έζησε ήδη στην ευρύτερη γειτονιά του δυο πολέμους , που μεγαλώνει σε έναν κόσμο ακατανόητο! Δεν είναι θαρρώ και πολύ εύκολο να είσαι παιδί στις μέρες μας…». Παράλληλα η κ. Δασκαλοπούλου αναφέρθηκε στον τρόπο που η δημοσιογραφία σήμερα διαχειρίζεται υποθέσεις κακοποίησης παιδιών, με δύο σχολές σκέψεις, η δημοσιογραφία του θεάματος και της οδύνης και η δημοσιογραφία που δεν «φωνάζει» δεν πουλάει συγκινήσεις και εύκολες λύσεις αλλά θέτει δύσκολες ερωτήσεις και παρεμβαίνει. Και όπως είπε, αυτήν την δημοσιογραφία υπηρετεί η συγκεκριμένη εκδήλωση που διοργάνωσε η «Πρωινή».
Στην συνέχεια, πρώτη τον λόγο πήρε η Συνήγορος του Παιδιού κ. Θεώνη Κουφονικολάκου, ακολούθησε ο Ψυχίατρος και Διευθυντής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού κ. Γιώργος Νικολαϊδης και τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε η Εισαγγελέας Αρείου Πάγου επί τιμή κ. Ξένη Δημητρίου.
Το βιωματικό εργαστήριο της Μαίρης Χιόνη
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με το βιωματικό εργαστήριο της ειδικής εκπαιδεύτριας κ. Μαίρης Χιόνη που πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή εκπαιδευτικών και γονέων, αμέσως μετά τις ομιλίες. Στο εργαστήριο με τίτλο: “Εκπαιδευτικοί και γονείς: διαμορφώνουμε ασφαλείς χώρους για χαρούμενα παιδιά σε καιρούς κρίσης” χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της διεργασίας ομάδας που βοηθά τα εμπλεκόμενα άτομα να λειτουργήσουν σαν μία ομάδα. Η εκπαιδεύτρια αξιοποίησε τη δυναμική της ομάδας και δημιούργησε ευκαιρίες με δραστηριότητες που προϋποθέτουν την αλληλεπίδραση με στόχο να ακούγονται όλες οι «φωνές». Η κ. Χιόνη υποσχέθηκε στους συμμετέχοντες μια έκπληξη ως αποτέλεσμα της συλλογικής δράσης της ολομέλειας της ομάδας η οποία και θα υλοποιηθεί, ωστόσο λόγω του ότι τα βιωματικά εργαστήρια απαιτούν μια εχεμύθεια (για το λόγο αυτό δεν υπάρχει και φωτογραφική κάλυψη) δεν θα αποκαλύψουμε περαιτέρω αλλά θα… επανέλθουμε!
Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Ηλείας Δ. Καλαματιανός και Μ. Κατρίνης, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Πύργου κ Στ. Καννής με τους δημοτικούς του συμβούλους Β. Παναγόπουλο και Ν. Θεοδώρου, ο Πάνος Μπράμος περιφερειακός σύμβουλος Ηλείας, η αν. Διοικήτρια του Νοσοκομείου Κρεστένων κ. Αρ. Παπαδοπούλου, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ηλείας, οι πρόεδροι του Ιατρικού Συλλόγου κ. Γιαννικούλης και του Οδοντιατρικού κ Α. Γαλανόπουλος, η αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας κ. Μ. Μπεβούδα, η αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας κ. Α. Λιάγκουρα κ.α ενώ την βουλευτή κ. Δ. Αυγερινοπούλου εκπροσώπησε η συνεργάτης της Π. Μπεβούδα.