FOLLOW US: facebook twitter

Τελεσίγραφο δύο ημερών

Ημερομηνία: 30-07-2024 | Συντάκτης:

-Προθεσμία 48 ωρών έδωσε ο δήμος Ήλιδας στο Πανεπιστήμιο Πατρών για να παραχωρήσει τη χρήση του κτιρίου του πρώην ΑΤΕΙ Αμαλιάδας

-Ένα βήμα πριν από το αυτόφωρο έφτασε χθες ο δήμαρχος Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, όταν επιχείρησε μαζί με συμβούλους και φορείς να αλλάξει κλειδαριές για να παραλάβει τις εγκαταστάσεις

-Απέτρεψε τη διαδικασία η αστυνομία, για συμβιβαστική λύση μετέβη με νομικούς συμβούλους στον χώρο ο αντιπρύτανης του ιδρύματος, Βας. Βασιλιεάδης

Γράφει η Μαρία Καραμπάτση


Ένα βήμα πριν το αυτόφωρο βρέθηκαν χθες το πρωί ο Δήμαρχος Ήλιδας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, το Δημοτικό Συμβούλιο και φορείς του Δήμου, όταν μετέβησαν στο κτίριο του πρώην ΑΤΕΙ στην Αμαλιάδα για να αλλάξουν τις κλειδαριές και να το παραλάβουν, όπως αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση, αλλά βρέθηκαν αντιμέτωποι με αστυνομικούς οι οποίοι είχαν εντολές από τον στρατηγό, μετά από παρέμβαση του Πανεπιστημίου Πατρών, να προχωρήσουν στη διαδικασία σύλληψης εφόσον διαπίστωναν οποιαδήποτε έκνομη κίνηση.

Δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι παρέμειναν στο χώρο μέχρι το μεσημέρι, καθώς μετέβησαν στο κτίριο ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Βασίλης Βασιλειάδης, με δύο νομικούς συμβούλους του Πανεπιστημίου, προκειμένου να εξευρεθεί συμβιβαστική λύση και τελικώς ο Δήμος αποφάσισε να δώσει 48 ώρες προθεσμία για να προχωρήσει η διαδικασία παραχώρησης χρήσης του κτιρίου στο δήμο, μέχρις ότου ολοκληρωθεί νομικά η οριστική παραχώρησή του στο Δήμο Ήλιδας.

Το χρονικό

Αν και τυπικά, σύμφωνα με το Δήμο, το κτίριο έχει παραχωρηθεί στο Δήμο από το έτος 2021, οπότε και σταμάτησε τη λειτουργία του το Πανεπιστημιακό Τμήμα, επισήμως οι διαδικασίες δεν έχουν προχωρήσει και όταν πριν από μερικές ημέρες ο Δήμος ζήτησε από το Πανεπιστήμιο Πατρών την παράδοση του κτιρίου, άνοιξε ο ασκός του Αιόλου.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο Δήμος, το 2003 υπεγράφη το συμφωνητικό παραχώρησης έκτασης 23 στρεμμάτων στο τότε ΤΕΙ Πατρών για να προχωρήσει στην ανέγερση κτιρίου για την λειτουργία Σχολής ΤΕΙ, στο οποίο συμφωνητικό αναγράφεται ότι εάν σταματήσει για οποιοδήποτε λόγο η λειτουργία της Σχολής, τότε επιστρέφεται ο χώρος στο Δήμο.

Πράγματι, το 2021 όταν ελήφθη η απόφαση να κλείσει η Σχολή Γεωπονίας η προηγούμενη Δημοτική Αρχή ζήτησε την επιστροφή των εγκαταστάσεων στο Δήμο και προχώρησε από το Πανεπιστήμιο η απομάκρυνση των αντικειμένων ιδιοκτησίας του και επί της ουσίας παραχωρούσε το κτίριο στο Δήμο, κάτι που όμως δεν έγινε ποτέ στην πράξη.

Ο ασκός του Αιόλου

Πριν από λίγες ημέρες ο Δήμος Ήλιδας ζήτησε από το Πανεπιστήμιο την παράδοση του κτιρίου, προκειμένου να μεταφερθούν εκεί οι υπηρεσίες του Δήμου και από εκεί ξεκίνησε η διαμάχη.

«Ο χώρος των 23 στρεμμάτων είχε παραχωρηθεί στο ΑΤΕΙ Πάτρας για να γίνει το κτίριο αυτό με την προϋπόθεση ότι εάν για οποιονδήποτε λόγο σταματήσει η λειτουργία του, το κτίριο και ο χώρος επανέρχονται στην ιδιοκτησία του δήμου.  Ενημερώθηκε το Πανεπιστήμιο Πατρών να μας παραδώσει το κτίριο γιατί το χρειαζόμαστε, και στην έγγραφη ενημέρωσή μας δεν πήραμε απάντηση.  Επικοινώνησα πάλι και μου ζήτησαν να συσταθούν δύο επιτροπές, μία από την πλευρά του Δήμου και μία από την πλευρά τους για να συζητήσουμε το θέμα. Τι να συζητήσουμε; Το αυτονόητο, ότι πρέπει να μας το παραχωρήσουν; Όταν το 2021 μάζεψαν τα περισσότερα πράγματα από εδώ, και ήταν παρούσα η προηγούμενη δημοτική αρχή, τους είπαν σας παραδίδουμε το κτίριο αλλά δώστε μας λίγο χρόνο να τα πάρουμε όλα, δεν ήταν παράδοση τότε; Το κτίριο έχει παραδοθεί στην ουσία, κακώς παρευρίσκονται μέσα.

Αφού λοιπόν δεν παραδόθηκε και επίσημα, ζητήσαμε να μας παραδοθεί και επίσημα. Όταν μίλησα γι’ αυτό και τηλεφωνικά με τον πρύτανη, η απάντησή του ήταν κάνε μου αγωγή να το πάρεις. Μετά από αυτή την απάντηση έστειλα ένα εξώδικο, ότι σας αφήνουμε τρεις ημέρες να πάρετε ότι έχετε και μετά θα πάμε από μόνοι μας να παραλάβουμε το κτίριο.

Με αυτή την απόφαση και με την επικαιροποίησή της από το Δημοτικό Συμβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα, ήρθαμε να αλλάξουμε κλειδαριές και να παραλάβουμε το κτίριο» δήλωσε ο κ. Χριστοδουλόπουλος.

Χθες το πρωί ο ίδιος είχε καλέσει συμβούλους και φορείς στο Δημαρχείο να τους ενημερώσει και όλοι μαζί μετέβησαν στο κτίριο για την αλλαγή των κλειδαριών, ωστόσο η παρέμβαση της αστυνομίας σταμάτησε τη διαδικασία. Ο κ. Χριστοδουλόπουλος επικοινώνησε και με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέα Νικολακόπουλο, ο οποίος με τη σειρά του επικοινώνησε με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστο Μπούρα, για να βρεθεί λύση, και ακολούθησε ένας μαραθώνιος τηλεφωνημάτων μέχρι που τελικά αποφασίστηκε η κάθοδος του αντιπρύτανη και των νομικών συμβούλων για να βρεθεί λύση.

«Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρύτανη ήρθε ο αντιπρύτανης με νομικό σύμβουλο και συμφωνήσαμε τις επόμενες δύο ημέρες να μας παραδοθεί το κτίριο εγγράφως και από εκεί και πέρα οι δικηγόροι θα συμφωνήσουν πώς θα λυθεί οριστικά το θέμα.  Η παραχώρηση θα είναι για χρήση του δήμου. Εάν περάσει το διήμερο και δεν μας παραχωρηθεί ,θα έρθουμε να το παραλάβουμε μόνοι μας και δεν υπαναχωρούμε σε τίποτα, ας φέρουν τα ματ» ανέφερε ο κ. Χριστοδουλόπουλος λίγο πριν την αποχώρηση από το κτίριο.

Ξηλώνει τα πάντα το Πανεπιστήμιο!

Να σημειωθεί ότι αλγεινή εντύπωση προκάλεσα η ενέργεια του Πανεπιστημίου Πατρών, αμέσως μετά την αποστολή του εξωδίκου από τον Δήμο Ήλιδας, να αποστείλει φορτηγό για την απομάκρυνση όλων των αντικειμένων από το χώρο και έχουν ξεβιθωθεί μέχρι και τα καθίσματα του αμφιθεάτρου! 

«Το κτίριο ανήκει στο λαό της Αμαλιάδας. Μας πήραν τις σχολές, θέλουν να μας πάρουν και το κτίριο; Δεν θα το επιτρέψουμε…» ξεκαθάρισε ο κ. Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος έχει εξουσιοδοτηθεί και από τους φορείς που δεν μπορούσαν να βρίσκονται χθες στο κτίριο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot