FOLLOW US: facebook twitter

Δυτική Ελλάδα: Τα αρδευτικά έργα στο προσκήνιο – Το 30% των υδάτων «χάνεται» σήμερα στη διαδρομή για το χωράφι

Ημερομηνία: 07-11-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”6314″ img_size=”full”][vc_column_text]Στον συνολικό εκσυγχρονισμό της διαχείρισης του αρδευτικού νερού και στους τρεις νομούς της, την Ηλεία, την Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία, προχωρά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Η ορθολογική αξιοποίηση του νερού στη γεωργία αποτελεί επιτακτική ανάγκη, ώστε να μην υπάρχει κατασπατάληση, με στόχο την αειφορία των μέσων παραγωγής και την προστασία του περιβάλλοντος.

Αρκεί να επισημάνουμε ότι το 30% των υδάτων στην περιφέρεια χάνεται στη διαδρομή για το χωράφι, εξαιτίας του απαρχαιωμένου δικτύου που, παρά τις υποσχέσεις χρόνων, δεν έχει καταστεί δυνατή η αποκατάστασή του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το αγροτικό δυναμικό. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών, Παναγιώτη Μπράμο, ήδη έχουν συνταχθεί και κατατεθεί οι απαραίτητες μελέτες, οι οποίες βρίσκονται στη διαδικασία της έγκρισης και αφού πάρουν το πράσινο φως θα ξεκινήσει η υλοποίησή των έργων. Πρόκειται για πολύ σημαντικά έργα, τα οποία θα πραγματοποιηθούν σε Ηλεία, Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία και η χρηματοδότησή τους εντάσσεται είτε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, είτε στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Προτεραιότητες και στόχοι

«Ο εκσυγχρονισμός των δικτύων και υποδομών άρδευσης, μέσω των οποίων θα γίνεται καλύτερη παρακολούθηση της κατανάλωσης του αρδευτικού νερού για τη βελτίωση της αποδοτικότητας, αποτελεί πρωταρχικό μέλημα της περιφέρειας. Η εντατικοποίηση και ο εκσυγχρονισμός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων αυξάνουν συνεχώς τις απαιτήσεις σε αρδευτικό νερό, με άμεση συνέπεια την ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα. Με τα έργα που θα γίνουν στην πλουσιότερη περιφέρεια της χώρας σε υδάτινο δυναμικό, θα ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες νερού, θα μπορούν να ελεγχθούν τα αποθέματα, θα γίνεται εξοικονόμηση και έτσι θα υπάρχει όφελος και για άλλες περιοχές, που σήμερα δεν αρδεύονται καθόλου», τόνισε ο κ. Μπράμος.

Σε ότι αφορά την Ηλεία, Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Γεωργιόπουλο, η κατάθεση της μελέτης για την υπογειοποίηση του δικτύου φυσικής ροής σε πέντε ΤΟΕΒ της Ηλείας.

Πρόκειται για την επικαιροποίηση της μελέτης του 2012, η οποία είχε ενταχθεί στο προηγούμενο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας. Το συνολικό έργο φτάνει τα 69 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει τους ΤΟΕΒ Γαστούνης, Αμαλιάδας, Α’ Πύργου, Επιταλίου και Πελοπίου. Να σημειωθεί ότι στην Ηλεία έχουν ήδη υπογειοποιηθεί οι ΤΟΕΒ Μυρτιούντων, Λεχαινών και Σαβαλίων.

Τα στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών της περιφέρειας κατέθεσαν το Τεχνικό Δελτίο του συνολικού έργου στο Ταμειακό Πρόγραμμα (ΕΣΠΑ) του υπουργείου.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot