FOLLOW US: facebook twitter

Δύσκολη η χρονιά για την ελαιοκαλλιέργεια

Ημερομηνία: 30-10-2018 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”74390″ img_size=”full”][vc_column_text]

Κώστας Μητρόπουλος:  Αν και στο φετινό συνολικό πρόγραμμα δακοκτονίας εντάχθηκαν 4.212.000 ελαιόδεντρα

 

Ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή ο 3ος δολωματικός ψεκασμός στην περιοχή του τομέα Αμαλιάδας. Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας Κώστας Μητρόπουλος, που βρέθηκε στην περιοχή του Καρδαμά, αναφέρθηκε στις δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες που ευνόησαν την ανάπτυξη του δακοπληθυσμού στην Ηλεία, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα ευρύτερα.

“Είναι μια δύσκολη χρονιά για την ελαιοκαλλιέργεια μιας και οι κλιματολογικές συνθήκες είναι τέτοιες που ευνόησαν την ανάπτυξη του δακοπληθυσμού σε όλη τη χώρα, άλλα ειδικότερα στην Π.Ε. Ηλείας. Στο πρόγραμμα δακοκτονίας, εντάχθηκαν 79 ελαιοκομικές κοινότητες του νομού, από το Κάστρο της Κυλλήνης, έως τη Ζαχάρω και τη Φιγαλεία. Στο πρόγραμμα αυτό υλοποιήθηκε και η δακοκτονία στο 100%. Έχουμε αυξημένες πιστώσεις για το 2018 και με αυτά τα χρήματα εντάχθηκε μια νέα περιοχή αυτή της Αμαλιάδας, Γερακίου και Καρδαμά, συνολικά 420.000 ελαιόδεντρων. Στο συνολικό πρόγραμμα εντάχθηκαν 4.212.000 ελαιόδεντρα. Αυτή την περίοδο υλοποιείται ο τρίτος ψεκασμός στις περιοχές της Αμαλιάδας, της Αρχ. Ολυμπίας και της ευρύτερης περιοχής της Αλφειούσας. Τα χρήματα εξασφαλίστηκαν από τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% από την περσινή δακοκτονία. Να τονίσω πως ο Α.Σ. Πύργου, ζήτησε και πραγματοποίησε εθελοντικά 4ο ψεκασμό στην δημοτική κοινότητα Πύργου με φάρμακα που προμηθεύτηκε από την ΔΑΟΚ Ηλείας και με την εποπτεία των γεωπόνων της Π.Ε. Ηλείας έγινε ο ψεκασμός” είπε ο κ. Μητρόπουλος.

Προσπάθειες για την βελτίωση των διαγωνιστικών διαγωνισμών για το 2019

Αναφερόμενος στην ερχόμενη σεζόν, τόνισε πως γίνονται προσπάθειες για βελτίωση των διαγωνιστικών διαδικασιών, ώστε να είναι πιο αποδοτική η δακοκτονία. “Η Περιφερειακή Αρχή διεκδικεί πόρους και σχεδιάζει το πρόγραμμα δακοκτονίας για την επόμενη χρονιά, μαζί με τις υπηρεσίες και τους γεωπόνους. Το τελευταίο δεκαήμερο μαζί με τον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας κ. Κατσιφάρα, είχαμε συνάντηση με το νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αραχωβίτη, όπου ζητήσαμε να γίνουν γρήγορα οι διαγωνιστικές διαδικασίες και έγκαιρα η κατανομή των πιστώσεων ανά Περιφέρεια και μάλιστα για διάρκεια τριών ετών, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η δακοκτονία και να μπορούμε και εμείς από την πλευρά μας να προγραμματίζουμε, έτσι ώστε το πρόγραμμα να υλοποιείται στο 100%. Θέλω να πιστεύω ότι και τη φετινή χρονιά παρά το μεγάλο πρόβλημα που είχαμε, οι παραγωγοί θα ωφεληθούν από αυτή τη διαδικασία” σημείωσε ο αντιπεριφέρειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας.[/vc_column_text][vc_media_grid element_width=”2″ grid_id=”vc_gid:1540891967157-b805d92a-9a35-3″ include=”74392,74393,74394,74395,74396″][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot