FOLLOW US: facebook twitter

Δύο «πράσινα» έργα ύψους 5 εκατ. ευρώ στην Αμαλιάδα

Ημερομηνία: 28-04-2021 | Συντάκτης:
Αναβαθμίζονται ενεργειακά η Βιβλιοθήκη και το Λαζαράκειο μέσω Περιφέρειας

Δύο «πράσινα» έργα στον δήμο Ήλιδας θα εντάξει στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδα, καθώς η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε την υποβολή πρότασης για την επισκευή και την ενεργειακή αναβάθμιση της Παπαχριστοπούλειου Δημοτικής Βιβλιοθήκης, έργο ύψους 1,97 εκατ. ευρώ, και την την επισκευή και ενεργειακή αναβάθμιση του Λαζαράκειου Δημοτικού κτιρίυ, έργο ύψους 3,3 εκατ. ευρώ.

Η ενεργειακή αναβάθμιση της βιβλιοθήκης προβλέπει τη στατική ενίσχυση του κτιρίου και νέα εσωτερική διαρρύθμιση, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες της  βιβλιοθήκης, ενώ θα τοποθετηθεί σύγχρονος ηλεκτρολογικός εξοπλισμός με Led φωτισμό και χρήση φωτοβολταϊκών.

Όπως αναφέρει το τεχνικό δελτίο της αρμόδιας Διεύθυνσης του δήμου Ήλιδας, το έργο αποσκοπεί αφενός στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην προστασία του περιβάλλοντος με τη και αφετέρου στοχεύει στον εξωραϊσμό και στην καλαισθησία του κτιρίου, το οποίο βρίσκεται στον κεντρικό άξονα που διασχίζει την πόλη από ανατολάς προς δυσμάς και είναι από τα πλέον πολυσύχναστα σημεία της.

Όσον αφορά το Λαζαράκειο Δημοτικό Κτίριο, απαιτείται η στατική του ενίσχυση και για αυτό θα επενδυθεί εξωτερικά με δευτερεύον κέλυφος, μετατρέποντάς το σε κτίσμα υψηλής αισθητικής. Επίσης θα γίνουν και εσωτερικές αλλαγές και διαρρυθμίσεις στους χώρους, καθώς θα επενδυθούν-ανακαινιστούν με σύγχρονα υλικά, καθώς επίσης και καινουρια δαπεδόστρωση με επιφάνειες από μάρμαρο και ξυλο. Το κτίριο, εκτός από τις αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις, θα αναβαθμιστεί ενεργειακά αντικαθιστώντας όλα τα παλιά κουφώματα με νέα θερμοδιακοπτόμενα αλουμινίου, με διαφοροποιήσεις σε πολλές από τις διαστάσεις των νέων ανοιγμάτων. Επιδίωξη του δήμου είναι να θωρακιστεί η στατική επάρκεια του κτιρίου, να αναβαθμιστεί προς όφελος της χρηστικότητάς του και της ενεργειακής του αυτονομίας  και να αναδειχθεί το αρχιτεκτονικό του ύφος.

Η πρόταση της Περιφέρειας θα διαβιβαστεί στη Διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Επενδύσεων, μαζί με τα τεχνικά δελτία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος