FOLLOW US: facebook twitter

Δυο μέρες μόνο…: 48 ώρες προθεσμία για την επίλυση του «γρίφου Καμμένου»

Ημερομηνία: 10-01-2019 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”79594″ img_size=”full”][vc_column_text]Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί τελικά η πολυαναμενόμενη συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου, από την οποία θα προκύψουν και οι πολιτικές εξελίξεις όσον αφορά την παρουσία των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στην κυβέρνηση. Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός πέτυχε να κερδίσει τον χρόνο που ήθελε προκειμένου απερίσπαστος να υποδεχθεί την Μέρκελ στην Αθήνα. Υπήρξαν πάντως πολλές παρασκηνιακές επικοινωνίες σε ανώτατο επίπεδο προκειμένου να διαμορφωθεί το σκηνικό του συμβιβασμού.

Θρίλερ

Για να φτάσουμε, ωστόσο, σε αυτή τη λύση προηγήθηκε σειρά γεγονότων και ανατροπών. Όλοι περίμεναν μια συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Εθνικής Άμυνας μόλις ο τελευταίος θα έφτανε στην Αθήνα από το εξωτερικό.

Ακολούθησε, το απόγευμα, μια ανακοίνωση που ανέφερε ότι ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. θα εμφανιζόταν στο δελτίο ειδήσεων του Star την ώρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έδινε συνέντευξη στο Open και την Ελλη Στάη.

Η ανακοίνωση αυτή φούντωσε τα σενάρια που ήθελαν τη συγκυβέρνηση να οδεύει σε διαζύγιο σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση.

Τελικά, το σκηνικό άλλαξε εντελώς, όταν έγινε γνωστό πως ο Πάνος Καμμένος ακύρωσε την τηλεοπτική εμφάνισή του στο Star και ότι οι δύο άνδρες θα συναντηθούν την Παρασκευή.

Προφανώς η ακύρωση αυτή επήλθε κατόπιν της ανεπίσημης επαφής του κ. Καμμένου με τον πρωθυπουργό.

Οι δύο άνδρες φέρονται να επικοινώνησαν τηλεφωνικά και να συμφώνησαν ότι θα τα δουν όλα μετά την επίσκεψη Μέρκελ.

Έτσι ο Πάνος Καμμένος θα μπορέσει να μετρήσει τις (απρόσμενα αρνητικές) αντιδράσεις εντός της ΚΟ και του κόμματός του και να είναι σοφότερος όσον αφορά την πρότασή του για την συμμετοχή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στην κυβέρνηση, αλλά και τις θέσεις ευθύνης στη δημόσια διοίκηση – σκέψη που έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε όλη την «ραχοκοκαλιά» των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Διότι δεν είναι μόνο τα κορυφαία στελέχη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (Κουίκ, Παπαχριστόπουλος, Χρυσοβελώνη, Ζουράρις κ.α.) που διαφωνούν με την πρόταση Καμμένου να καταψηφίσουν τις Πρέσπες και να ρίξουν την κυβέρνηση, αλλά και δεκάδες μεσαίων στελεχών που τοποθετήθηκαν σε πολιτικές θέσεις διοικητικής ευθύνης (από γενικοί γραμματείς υπουργείων έως πρόεδροι Λιμενικών ταμείων).

Συναινετικό διαζύγιο

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ότι έχει πάρει τις αποφάσεις του και όσον αφορά την κυβερνητική συνεργασία και όσον αφορά την επίσπευση της κύρωσης από την Βουλή της συμφωνίας των Πρεσπών. Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο στην Ελλάδα να ηγηθεί των Βαλκανίων και να ενισχύσει με όρους γεωπολιτικούς το πλαίσιο ασφάλειάς της.

Αυτό που τον ενδιαφέρει, και φέρεται να το είπε στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να υπάρχει ένα «βελούδινο» διαζύγιο με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, το οποίο δεν θα αποτελεί τροχοπέδη για καταστάσεις ανοχής ή και επιμέρους στήριξης εκ μέρους τους κατά τους επόμενους μήνες. Αυτό επιθυμούν όλες οι πλευρές στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις διαφορετικές εκτιμήσεις που έχουν για την συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Η ΝΔ και ο αυτοεγκλωβισμός

Στην συνάντηση που θα έχουν Αλ. Τσίπρας και Π. Καμμένος την Παρασκευή θα προσδιορίσουν και το είδος και το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων. Σε αυτό βέβαια εμπλέκεται και η αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ. Η αξιωματική αντιπολίτευση υπαναχωρεί από την γραμμή ότι η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης είναι ένα «πολιτικό και θεσμικό όπλο» που θα χρησιμοποιηθεί. Πλέον καλεί την κυβέρνηση να αποδείξει ότι διαθέτει την δεδηλωμένη στη Βουλή, δηλαδή να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Πάντως το Σύνταγμα είναι εξαιρετικά σαφές για όποιον αμφισβητεί την δεδηλωμένη μίας κυβέρνησης: οφείλει να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.

Επισημαίνεται ότι έχει σημασία πότε θα κατατεθεί μία πρόταση μομφής ή θα ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης. Αν για παράδειγμα κατατεθεί πριν κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών, σημαίνει ότι εφόσον πέσει η κυβέρνηση, δεν θα κυρωθεί η συμφωνία. Αυτό είναι σημαντικό για κόμματα όπως το Ποτάμι που θέλουν να κυρωθεί η συμφωνία.

Αν πάλι η ΝΔ καταθέσει πρόταση μομφής αφού κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών, θα δέχεται την κριτική ότι άφησε την συμφωνία να περάσει χωρίς να εξαντλήσει όλα της τα «θεσμικά και πολιτικά όπλα». Η κατάσταση μοιάζει με αυτοεγκλωβισμό. Δεν κάθε περίπτωση η ΝΔ κινείται με την τακτική «βλέποντας και κάνοντας».  Από την άλλη στο Μαξίμου δηλώνουν ότι έχουν τις «δύο πλειοψηφίες», για τις Πρέσπες και την συνέχιση της κυβέρνησης. Και γι’ αυτό «προκαλεί» τον Κ. Μητσοτάκη «να υλοποιήσει την απειλή που περιφέρει τόσο καιρό. Να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας και να φανεί στη Βουλή η δύναμή του».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot