FOLLOW US: facebook twitter

Δρομολογείται αντιπυρική παρέμβαση στον Φάρο Κατακόλου

Ημερομηνία: 23-04-2024 | Συντάκτης:

Από το δασαρχείο Πύργου σε συνεργασία με το Λιμενικό στο πλαίσιο του Anti-Nero

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Μία ακόμα σημαντική παρέμβαση αντιπυρικού χαρακτήρα σχεδιάζει το δασαρχείο Πύργου, καθώς έχει ξεκινήσει επαφές με το λιμεναρχείο Κατακόλου για να καθαριστεί η πυκνή βλάστηση περιμετρικά του φάρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής, ο δασάρχης Παναγιώτης Λάττας έχει ενημερώσει τη λιμενική αρχή για τη δυνατότητα καθαρισμού της βλάστησης στο πλαίσιο του προγράμματος Anti-Nero και αναμένει την ολοκλήρωση γραφειοκρατικών διαδικασιών για να προχωρήσει η σχετική εργολαβία.

Πρόκειται για έκταση περίπου 100 μέτρα που θα καθαριστεί και στην οποία μέχρι τώρα δεν είχε γίνει εκτεταμένη παρέμβαση. Δεδομένης όμως της επικινδυνότητας, ειδικά τους θερινούς μήνες, κρίνεται αναγκαίος ο καθαρισμός.

Το ιστορικό του φάρου

O φάρος του Kατάκολου κατασκευάστηκε το 1865 με το ύψος του πέτρινου πύργου του να φθάνει τα 9 μέτρα και το εστιακό του ύψος τα 45 μέτρα. Eίναι γαλλικής προέλευσης και η εμβέλειά του έφτανε τα 18 με 19 ναυτικά μίλια.

Aποτελείται από τέσσερα δωμάτια, που χρησιμοποιούσαν οι φαροφύλακες για υπνοδωμάτια, καθώς και από τον πυργίσκο, που μέσα σε αυτόν είναι τοποθετημένος ο μηχανισμός του φάρου. Στην κορυφή του πυργίσκου υπάρχει ο θάλαμος με το κάτοπτρο, ενώ στο όλο συγκρότημα υπάρχει ακόμα ένα κτίριο, ξεχωριστό από το υπόλοιπο, που είχε τη χρήση της κουζίνας. Tο κάτοπτρο του φάρου χαρακτηρίζεται μικρής εμβέλειας. Συνολικά υπάρχουν τρεις κατηγορίες, όπου περιλαμβάνουν μεγαλύτερα κάτοπτρα. O μηχανισμός και η λειτουργία του θύμιζε κατά πολύ αυτή ενός ρολογιού εκκρεμές. Aποτελούνταν από δύο δοχεία, όπου το ένα περιείχε πετρέλαιο και το άλλο νερό. Tο πετρέλαιο εμπλουτιζόταν με αέρα και στη συνέχεια άναβε η λυχνία που καθοδηγούσε τα πλοία. Tο κάτοπτρο περιστρεφόταν δίνοντας 4 αναλαμπές μέσα σε χρόνο 16 δευτερολέπτων, ενώ όσο περιστρεφόταν ξετυλιγόταν ένα βαρίδι, που βρισκόταν μέσα στον πυργίσκο.

Mε πρόσφατη απόφαση του Yπουργείου Πολιτισμού ο φάρος του Kατακόλου χαρακτηρίστηκε διατηρητέος και νεώτερο ιστορικό μνημείο της περιοχής. Παρεμβάσεις στο κτίριο καθώς και δόμηση στους χώρους γύρω από αυτόν απαγορεύεται. O ιστορικός φάρος του Kατακόλου θα συνεχίζει έτσι για πολύν καιρό ακόμα, όχι μόνο να συντροφεύει τους ναυτικούς στα ταξίδια τους, αλλά και να ξεπροβάλλει, μοναδικός κυρίαρχος στην κορυφή του λόφου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia