FOLLOW US: facebook twitter

Δρώμενα και χοροί στο «Αντάμωμα 2024» των απανταχού Μηλεωτών

Ημερομηνία: 27-08-2024 | Συντάκτης:

Εξαιρετική εκδήλωση στην πλατεία του χωριού με θέμα «Ελιά και λάδι» και πρωταγωνιστές τα παιδιά

Επιμέλεια: Κική Κολοβέρου

Σε μια υπέροχη γιορτή, εξελίχθηκε η ετήσια καλοκαιρινή συνάντηση των μόνιμων κατοίκων και των απανταχού Μηλεωτών, το «Αντάμωμα 2024» που είχε θέμα «Ελιά και λάδι» και πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του χωριού Μηλιές.

Πρωταγωνιστές της όμορφης εκδήλωσης, ήταν τα Δέκα επτά (17) παιδιά, αγόρια και κορίτσια, ηλικίας από 3,5 χρονών έως 17 ετών που έκαναν τις διακοπές τους στα πατρικά σπίτια των γονιών τους και των παππούδων τους.

Τα παιδιά, όπως σημειώνει η δραστήρια εκπαιδευτικός Μαρία Κουτσούκου «άναψαν το φως στις σκοταδιασμένες ψυχές μας και έφεραν την ελπίδα στο χωριό μας γιατί όπως λέει και το τραγούδι «….και όταν θα `ρθουν οι καιροί, που θα `χει σβήσει το κερί στην καταιγίδα, Υπερασπίσου το παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το έθιμο της Ειρεσιώνης. Ήταν τα κάλαντα των αρχαίων χρόνων, όπου τα παιδιά γυρνούσαν από σπίτι σε σπίτι κρατώντας ένα στολισμένο κλαδί αγριελιάς με κόκκινες και άσπρες γριρλάντες (κλωστές) μαλλιού με κρεμασμένα μύγδαλα, καρύδια, μπουκαλάκια με λάδι, κρασί κ.ά. Το κλαδί αυτό συμβόλιζε την γονιμότητα και την εφορία που θα έπρεπε να έχει κάθε σπίτι την εποχή εκείνη και με το τραγούδι τους μοίραζαν ευχές: “…Ανοίξτε πόρτες μόνες σας, πλούτος πολύ να μπει μέσα, και με τον πλούτο συντροφιά, χαρά μεγάλη κι ευτυχία κι ολόγλυκη ειρήνη”.

Στη συνέχεια τα αγόρια έκαναν αναπαράσταση των Ολυμπιακών αθλημάτων των νέων: Πάλη και Δρόμο. Ανακηρύχτηκαν οι Ολυμπιονίκες δένοντας πορφυρή κορδέλα στο μπράτσο τους. Με μεγαλοπρέπεια έγινε από τον Ελλανοδίκη το στεφάνωμα των Ολυμπιονικών με τον Κότινο, στεφάνι από κλαδί αγριελιάς..

Στη συνέχεια όλα τα παιδιά έκαναν αναπαράσταση του μαζέματος των ελιών την εποχή των παππούδων τους, ράβδισμα, μάζεμα, κουβάλημα στο χειροκίνητο λιοτρίβι. Ακόμα τραγούδησαν για την ελιά και χόρεψαν τραγούδια με θέμα την ελιά αλλά και άλλα αγαπημένα παραδοσιακά.

Η βραδιά έκλεισε με χορό από τους μεγάλους και μικρούς με τον ξεχασμένο τρόπο λέγοντας όλα τα τοπικά τραγούδια με το στόμα. Με πρωτοτραγουδιστή τον Κωσταντίνο Ηλία Τζανέτο, να λέει τα πρώτα λόγια που τα θυμόταν και οι υπόλοιποι τα επαναλάμβαναν. Ήταν μια αφορμή να θυμηθούν οι μεγάλοι και να γνωρίζουν οι νέοι και τα παιδιά τον παλιό τρόπο διασκέδασης των γονιών, παππούδων ίσως και προπάππούδων τους.

«Ευχαριστώ όλες και όλους που παραβρέθηκαν το βράδυ αυτό στη πλατεία του χωριού μας. Την εθελοντική ομάδα γυναικών Μηλέας και όσους άνδρες του χωριού μας στήριξαν με διάφορους τρόπους να πραγματοποιηθεί η βραδιά αυτή. Τους γονείς, τις γιαγιάδες και παππούδες που μας εμπιστεύτηκαν τα παιδιά τους. Ιδιαίτερα τον Κώστα Τζανέτο, Άρη Τζανέτο και Βλάση Κουτσούκο για την έμπρακτη στήριξή τους» κατέληξε η κ. Κουτσούκου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot