FOLLOW US: facebook twitter

Δρ. Αυγερινοπούλου στο Συνέδριο του Economist: «Προτεραιότητα η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων»

Ημερομηνία: 15-09-2023 | Συντάκτης:

Την ανάγκη αποκατάστασης των οικοσυστημάτων εξήρε από το βήμα του Συνεδρίου του Economist, στη Θεσσαλονίκη, με θέμα τη «Διαχείριση των Φυσικών Καταστροφών», η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, σημειώνοντας ότι η «αποκατάσταση» (restoration) είναι η λέξη – κλειδί τόσο για την πρόληψη και αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, όσο και για την μείωση της έντασης των φυσικών και ενίοτε ανθρωπογενών καταστροφών.

Η Δρ. Αυγερινοπούλου μίλησε στο πάνελ με θέμα: «Κλιματική Κρίση και Φυσικές Καταστροφές: Συνδέονται μεταξύ τους;» για τα απαραίτητα στάδια που πρέπει να υλοποιηθούν για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, δηλαδή την πρόληψη και την αναστροφή της υποβάθμισής τους. Στην ομιλία της, η Δρ. Αυγερινοπούλου εξέφρασε την ανάγκη σεβασμού των οικολογικών λειτουργιών των οικοσυστημάτων για τη μείωση των εντάσεων των φυσικών φαινομένων και επισήμανε ότι απαιτούνται μεσοπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι αποκατάστασης εκείνων των φυσικών υποδομών που είναι κρίσιμες για την οικολογική ισορροπία και όχι αποσπασματικές πρακτικές. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η δημιουργία ανθεκτικών οικοσυστημάτων και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή απαιτούν την ενσωμάτωση της οικολογικής προσέγγισης στις πολιτικές που λαμβάνονται, διαφορετικά αυτές δεν θα είναι αποτελεσματικές. Χαρακτήρισε δε τη δημιουργία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης ως ιδιαίτερα σημαντική και μια καινοτομία του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ υπογράμμισε ότι χρειάζονται περισσότεροι πόροι για την αποκατάσταση από τις φυσικές καταστροφές, καθώς και για την έρευνα και καινοτομία. Η Δρ. Αυγερινοπούλου αναφέρθηκε, ακόμη, στις περιβαλλοντικές δράσεις που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση, δίνοντας έμφαση στα σημαντικά περιβαλλοντικά και κλιματικά έργα που έχει προτεραιοποιήσει η Κυβέρνηση στο Ταμείο Ανάκαμψης. Σημείωσε, επίσης, την ανάγκη περαιτέρω εξειδίκευσης των νόμων, όπως του πρώτου Κλιματικού Νόμου της χώρας, και δη εφαρμογής της υφιστάμενης νομοθεσίας. Ειδική αναφορά πραγματοποίησε, τέλος, στην σημασία εκπαίδευσης όλων όσων ασχολούνται με τα ζητήματα πρόληψης, αντιμετώπισης και αποκατάστασης, ώστε να μπορούν να κατανοούν, να αναλύουν και να αντιμετωπίζουν αυτά τα φαινόμενα.

Το Συνέδριο του Economist, σε συνεργασία με την HELEXPO, διεξήχθη στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ, με θέμα: «Διαχείριση των φυσικών καταστροφών: Προστατεύοντας τη ζωή – Χτίζοντας Ανθεκτικότητα», με την συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων και διακεκριμένων ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο πάνελ για την «Κλιματική Κρίση και τις Φυσικές Καταστροφές» συμμετείχαν ο κ. Μανώλης Πλειώνης, Καθηγητής και Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Αστρονομίας & Αστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και η κα Φαίη Μακαντάση, Διευθύντρια Ερευνών της διαΝΕΟσις, ενώ το πάνελ συντόνισε ο κ. Alasdair Ross, countries editor του περιοδικού The Economist.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia