Δώρα γονέων… απαλλάσσουν τέκνα
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”116213″ img_size=”full”][vc_column_text]Καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση 10% για χρήματα που δίνουν οι γονείς για αγορά πρώτης κατοικίας στα παιδιά τους με στόχο την τόνωση της αγοράς ακινήτων, που απειλείται με νέα καθήλωση από την πανδημία ● Στο νομοσχέδιο και το «προσκλητήριο» στους αλλοδαπούς συνταξιούχους και η διάταξη για τη «γέφυρα» κρατικής επιδότησης των δανείων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία ● Ξεκινά νέου τύπου άτυπη, μέσω ειδικής επιτροπής, εξώδικη επίλυση φορολογικών διαφορών για όσους αναζητούν συμβιβασμό σε εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις στα διοικητικά δικαστήρια, με εφάπαξ πληρωμή μέρους της οφειλής, πολλές δόσεις και σβήσιμο προσαυξήσεων.
Διάταξη-δώρο ελαφρύνει τα νέα ζευγάρια, αφού τους δίνει τη δυνατότητα μέσα στην πανδημική κρίση να αγοράσουν με χρήματα των γονέων τους ιδιόκτητη κατοικία χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ φόρο στην Εφορία.
Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή θεσπίζεται ειδικό «φορο-μπόνους», αφού καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση του 10% των χρηματικών δωρεών και γονικών παροχών που συνιστώνται από τους γονείς προς τα τέκνα τους για την αγορά πρώτης κατοικίας. Το συγκεκριμένο μέτρο απαλλάσσει τους γονείς από ένα σημαντικό φορολογικό κόστος και ταυτόχρονα διευκολύνει τους νέους που προχωρούν στην αγορά πρώτης κατοικίας ενώ τους απαλλάσσει από τον εφιάλτη του πόθεν έσχες, τον τρόπο δηλαδή προέλευσης αυτών των χρημάτων.
Στην πράξη το υπουργείο Οικονομικών καταργεί την αυτοτελή φορολόγηση του 10% και εφαρμόζει την πρώτη κλίμακα φορολόγησης των γονικών παροχών και κληρονομιών. Η συγκεκριμένη κλίμακα έχει αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ, ενώ στα επόμενα 150.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής είναι 1%. Ετσι, για μια γονική παροχή χρηματικού ποσού ύψος 300.000 ευρώ ο φόρος που θα πληρώσει ο γονιός ανέρχεται σε 1.500 ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το τεκμήριο απόκτησης του ποσού που δίνεται ως παροχή του γονέα προς το παιδί του ισχύει κανονικά και θα πρέπει να δικαιολογείται από τα εισοδήματα του γονέα, όπως, για παράδειγμα, από αποταμίευση. Επίσης, το μέτρο διευκολύνει μόνο τις αγορές ακινήτων με αφορολόγητες δωρεές από γονείς σε παιδιά και καμία άλλη αγορά (π.χ. αγορά αυτοκινήτου).
Οι λόγοι της φορολογικής διάταξης είναι προφανείς: αφενός μεν να αναθερμανθεί η αγορά των ακινήτων που έχει μπει σε φάση στασιμότητας λόγω της υγειονομικής κρίσης, αφετέρου να εισρεύσουν πρόσθετα λεφτά στα άδεια από τον κορονοϊό κρατικά ταμεία, από τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ο αγοραστής. Οι περισσότεροι εστιάζουν μόνο στον φόρο και παραβλέπουν τα υπόλοιπα έξοδα: μεσιτικά, υποθηκοφυλακείο, συμβολαιογραφικά, δικηγορικά.
Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]