Αρχίζει η «ελευθερία των εμβολιασμένων» – Για διχασμό της κοινωνίας μιλούν κάποιοι – Προβληματισμένοι οι επιστήμονες
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”144795″ img_size=”full”][vc_column_text]Ιδιαίτερα κρίσιμες για την πορεία της πανδημίας είναι οι επόμενες δυο εβδομάδες καθώς η κυβέρνηση επέλεξε να εφαρμόσει το νέο σχέδιο της «ελευθερίας των εμβολιασμένων» αντί να φέρει στοχευμένα μέτρα για την αύξηση του εμβολιασμού και της προστασίας των ανεμβολίαστων.
Η υλοποίηση αυτού του προγράμματος το οποίο ξεκινάει από αύριο το πρωί ενδέχεται να διχάσει ακόμα περισσότερο την κοινωνία ενώ πολλοί φοβούνται ότι μπορεί να προκληθούν και εντάσεις στα μέρη όπου θα απαγορεύεται η είσοδος στους ανεμβολίαστους.
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το κόστος που μπορεί να έχει αυτή επιλογή ιδιαίτερα στην Βόρεια Ελλάδα όπου και καταγράφονται τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεμβολίαστων και επισημαίνουν ότι με αυτά τα μέτρα δεν αποκλείεται να παγιωθεί το μεγάλο ποσοστό των πολιτών που δεν θέλουν να εμβολιαστούν .
Η άρση των περιοριστικών μέτρων – η οποία είναι πολιτική απόφαση – αποφασίστηκε για δύο λόγους :
-Τα μίνι lockdown στις κόκκινες περιοχές ήταν οριζόντια και αφορούσαν και τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους πολίτες . Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν να υπάρξουν έντονες διαμαρτυρίες από επιχειρηματίες που αναγκαστικά κρατούσαν κλειστά τα καταστήματα τους, αλλά και από πολίτες που είχαν κάνει το εμβόλιο και οι οποίοι δεν μπορούσαν να απολαύσουν τα προνόμια της ελευθερίας τους.
– Εκτός των άλλων τα στελέχη της κυβέρνησης θεωρούν ότι μέσα από τον αποκλεισμό τους οι ανεμβολίαστοι πολίτες μπορεί και να πειστούν ότι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο .
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αναφερόμενος στο θέμα επεσήμανε ότι :”Η εμπειρία του προηγούμενου διαστήματος, η επιδημιολογική εικόνα που υπάρχει τώρα και ο αριθμός και το ύψος των εμβολιασμένων, οδήγησαν την Επιτροπή να εισηγηθεί και την Κυβέρνηση να υιοθετήσει την εισήγηση αυτή και να πάρει την πρωτοβουλία, να περάσουμε σε μια καινούργια εποχή. Τα μηνύματα πρέπει να είναι καθαρά”.
Αρκετοί επιστήμονες εξέφρασαν ωστόσο την έντονη διαφωνία τους με τα μέτρα .
«Είναι υπερβολικά τα μέτρα ελευθερίας στους εμβολιασμένους. Δίνουν την εντύπωση ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Δυστυχώς, δεν είμαστε σε αυτό το σημείο. Η πίεση στο σύστημα υγείας είναι πολύ μεγάλη από ανεμβολίαστους. Τα κρούσματα είναι πάρα πολλά στη Βόρεια Ελλάδα. Οι θάνατοι ξεπέρασαν τις 15.000»,σημείωσε χθες χαρακτηριστικά ο διευθυντής της Β ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου κ. Νίκος Καπραβέλος.
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού από την πλευρά της έβαλε το θέμα του κοινωνικού διχασμού ενώ επεσήμανε ότι και οι εμβολιασμένοι θ πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα.
«Έπρεπε να παρουσιαστούν ως παρακίνηση και ενδυνάμωση των ανεμβολίαστων, όχι ως βράβευση των εμβολιασμένων», είπε η κα Λινού και εξήγησε ότι «πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα να μην υπάρξει περαιτέρω κοινωνικός διχασμός» και «να κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να πείσουμε τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν». «Ταυτόχρονα όμως», όπως υπογράμμισε, «πρέπει να ενθαρρύνουμε τους εμβολίασμένους να συνεχίσουν να τηρούν μέτρα προστασίας. Μεταδίδεται και στους εμβολιασμένους η νόσος».
Θα έπρεπε κατά την κα Λινού να έχει προστεθεί «μία επιφύλαξη, αν μπορείτε χρησιμοποιήστε μάσκες όσο το δυνατόν περισσότερο» και «προς τους καταστηματάρχες μία ενθάρρυνση να κρατήσουν το μέτρο των αποστάσεων, να φροντίσουν να είναι εμβολιασμένοι οι εργαζόμενοι» είπε .[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Πηγή: topontiki.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]