FOLLOW US: facebook twitter

«Διψάνε» οι καλλιέργειες στον Αλφειό

Ημερομηνία: 17-06-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Αγροτικά, Νέα

-Η χαμηλή στάθμη του ποταμού δυσκολεύει την άρδευση σε Μακρίσια και Καλυβάκια

-Σε απόγνωση οι παραγωγοί της περιοχής, τρέχουν να βάλουν σωλήνες στα πηγάδια

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Μπροστά σε κίνδυνο βρίσκονται οι καλλιέργειες στον κάμπο των Μακρισίων του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, καθώς τα αποθέματα νερού στον Αλφειό έχουν λιγοστέψει δραματικά σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η στάθμη εκτιμάται πως είναι τουλάχιστον ένα μέτρο χαμηλότερα, με αποτέλεσμα αρκετοί παραγωγοί στα Μακρίσια και στα Καλυβάκια να προμηθεύονται σωλήνες για τα πηγάδια, προκειμένου να αντλήσουν νερό.

Όπως εξηγεί στην «Πρωινή» ο παραγωγός Δημήτρης Δελέγκος από τα Μακρίσια, ακόμα και η λύση του σωλήνα δεν εγγυάται την επιτυχία στην άρδευση.

«Φέτος είναι πολύ σοβαρό το πρόβλημα με το νερό στον Αλφειό, γιατί η στάθμη έχει κατέβει πολύ χαμηλά. Δεν έβρεξε καθόλου και είμαστε δύσκολα. Εγώ αναγκάστηκα να βάλω σωλήνα στο πηγάδι σε βάθος έξι μέτρων, αλλά μη νομίζετε ότι κατάφερα και πολλά πράγματα. Πάνω από τα εφτά μέτρα δεν τραβάει νερό», τόνισε και επισήμανε πως η αγροτική παραγωγή της περιοχής κινδυνεύει.

«Ο κάμπος των Μακρισίων θα έχει πρόβλημα φέτος. Και πέρυσι ψιλοείχαμε πρόβλημα, αλλά όχι από Ιούνιο μήνα. Φέτος το έχουμε ουσιαστικά από την άνοιξη. Είναι πολύ νωρίς. Εγώ έχω περιβόλια με πορτοκάλια, δεν ξέρω αν θα φέτος θα έχουμε παραγωγή. Τώρα και να βρέξει, δεν ξέρω αν σώζουμε τίποτα. Τουλάχιστον να γλιτώσουμε τις ελιές στα βουνά. Διψάει ο τόπος», σημείωσε.

Ο παραγωγός Αντώνης Χαρτουμπέκης από τα Μακρίσια δήλωσε ότι η φετινή παραγωγή στα πορτοκάλια είναι πλέον σε κίνδυνο, διότι δεν υπάρχει νερό.

«Το νερό στον Αλφειό είναι τουλάχιστον ένα μέτρο κάτω σε σχέση με πέρυσι. η στάθμη έχει κατέβει πάρα πολύ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Μπορεί να ακούγεται λίγο, αλλά ένα μέτρο είναι μεγάλη ποσότητα νερού που λείπει από τη φετινή άρδευση. Είναι Ιούνιος και δεν μπορούμε από τώρα να ποτίσουμε. Βάζω σωλήνα και πάλι νερό δεν βρίσκει.  Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, δεν θα υπάρχει πορτοκάλι φέτος στην παραγωγή. Κάτι πρέπει να γίνει, διότι από αυτό ζούμε»

Ο πρόεδρος της ΤΚ Καλυβάκια, Πάνος Γεωργακόπουλος χτύπησε «καμπανάκι» για την αγροτική παραγωγή της περιοχής, τονίζοντας ότι όλοι οι αγρότες της περιοχής έχουν βάλει σωλήνες στα πηγάδια για να μπορέσουν να ποτίσουν.

«Ο Αλφειός ποταμός εκπέμπει SOS. Η πολύμηνη ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν ως αποτέλεσμα να πέσει η στάθμη του ποταμού. Το φαινόμενο αυτό, απ’ όσο γνωρίζω, θυμίζει την άσχημη περίοδο της δεκαετίας του ’80 όπου η έντονη λειψυδρία οδήγησε σε μεγάλο ποσοστό καταστροφής στις παραγωγές του νομού μας. Παρόλο που βρισκόμαστε στην αρχή του καλοκαιριού, δεν έχει ανέβει καθόλου η στάθμη. Οι ποσότητες άρδευσης από την Άνοιξη είναι πολύ μεγάλες για τις καλλιέργειες. Αυτό δημιουργεί μια απογοητευτική εικόνα με την κοίτη του ποταμού να έχει “κρεμάσει”», δήλωσε.

Ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Παναγιώτης Γριβάκης, υπογράμμισε στην «Πρωινή» τη σοβαρότητα της κατάστασης, τονίζοντας ότι αν δεν αλλάξει κάτι, η αγροτική παραγωγή στον Κάμπο των Μακρισίων θα «σβήσει» τα επόμενα χρόνια.

«Δυστυχώς φέτος βιώσαμε παρατεταμένη ανομβρία, ίσως τη μεγαλύτερη των τελευταίων ετών. Χιόνια στα ορεινά δεν είχαμε, οι βροχές ήταν λίγες τον χειμώνα και την άνοιξη, οπότε τα αποθέματα νερού παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα. Άλλες χρονιές διαπιστώναμε δυσκολίες στο πότισμα προς το τέλος του καλοκαιριού. Τώρα το έχουμε στο ξεκίνημα και κανένας δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τις καλλιέργειες και θα πρέπει η πολιτεία να μας στηρίξει εφόσον χαθεί αγροτικό εισόδημα και να αλλάξει τον κανονισμό του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει περισσότερα αίτια στις ζημιές», ανέφερε ο κ. Γριβάκης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος