FOLLOW US: facebook twitter

Διπλωματία του υπερπλεονάσματος

Ημερομηνία: 30-08-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Τα υπερπλεονάσματα δεν παράγονται από την «υπεραπόδοση της οικονομίας», αλλά με τη γνωστή μνημονιακή φόρμουλα: φορολογικά υπερέσοδα και «σφαγή» στις κοινωνικές δαπάνες.

«Επιτυχής εκτέλεση του προϋπολογισμού» Ποια είναι η -εμπεδωμένη πλέον- φόρμουλα; Ο γνωστός από τη μνημονιακή εποχή συνδυασμός φορολογικών υπερεσόδων και μεγάλης έκτασης περικοπών στις δαπάνες και δη αυτές που έχουν κοινωνικό χαρακτήρα.

Βεβαίως, τώρα δεν έχουμε επιβολή νέων φόρων, αλλά υπεραπόδοση των παλιών, με επίμονη άρνηση της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει με τα υπερέσοδα μια μεταρρύθμιση της φορολογικής κλίμακας υπέρ των κατώτερων εισοδηματικών στρωμάτων. Εχουμε, όμως, κανονικότατα, μια συστηματική «σφαγή» στις δαπάνες και δη σε αυτές με κοινωνικό χαρακτήρα.

Ολα αυτά -και ιδιαίτερα το τελευταίο- «βγάζουν μάτι» στα οριστικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο 7μηνο. Ιδιαίτερα οι θηριώδεις περικοπές στις δαπάνες. Στο γενικό κονδύλι των Μεταβιβάσεων, από το οποίο χρηματοδοτούνται -μεταξύ άλλων- όλες οι κατηγορίες κοινωνικών δαπανών, δαπανήθηκαν 1.821 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού (16.918 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 18.739 εκατ. ευρώ).

Για να κρύψει την κατανομή αυτού του τεράστιου ύψους περικοπών, η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών προχωρεί σε μια στατιστική λαθροχειρία: ενώ στα δημόσια έσοδα συγκρίνει τις πραγματοποιήσεις στο 7μηνο με τις εκτιμήσεις-στόχους του προϋπολογισμού για το 7μηνο, στις δαπάνες συγκρίνει τις πραγματοποιήσεις στο 7μηνο με τις εκτιμήσεις-στόχους του προϋπολογισμού για ολόκληρο το έτος!

Σε επίπεδο συνολικών δαπανών του προϋπολογισμού η εικόνα είναι η ίδια: αντί για δαπάνες 42.070 εκατ. ευρώ που ήταν η εκτίμηση-στόχος του προϋπολογισμού, οι πραγματοποιηθείσες δαπάνες ήταν 39.326 εκατ. ευρώ, λιγότερες κατά 2.744 εκατ. ευρώ! Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε υποεκτέλεση σε όλες τις βασικές κατηγορίες δαπανών, εκτός από δύο:

● Τις δαπάνες για τόκους, όπου καταγράφεται υπέρβαση σε σχέση με τους στόχους κατά 436 εκατ. ευρώ, και

● τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), όπου καταγράφεται υπέρβαση κατά 717 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά τα έσοδα, εκεί συνεχίζεται η παγιωμένη δυναμική των φορολογικών υπερεσόδων. Η τεράστια υπέρβαση στα έσοδα από φόρους κατανέμεται ως εξής στις διάφορες υποκατηγορίες φοροεσόδων:

● Εσοδα από ΦΠΑ: υπέρβαση στόχου 547 εκατ. ευρώ.

● Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης: υπέρβαση στόχου 135 εκατ. ευρώ.

● Λοιποί φόροι επί συγκεκριμένων υπηρεσιών: υπέρβαση 102 εκατ. ευρώ.

● Τακτικοί φόροι ακίνητης περιουσίας (περιλαμβάνεται ο ΕΝΦΙΑ): υπέρβαση 73 εκατ. ευρώ.

● Φόρος εισοδήματος: υπέρβαση 1.404 εκατ. ευρώ.

● Φόροι επί χρηματοοικονομικών και κεφαλαιακών συναλλαγών: υπέρβαση 40 εκατ. ευρώ.

Η μεγαλύτερη υστέρηση παρατηρείται στην κατηγορία Φόροι κεφαλαίου, με -113 εκατ. ευρώ.

Ως αποτέλεσμα των φορολογικών υπερεσόδων και της θηριώδους περικοπής των δαπανών, στο 7μηνο του 2024 καταγράφεται πολύ υψηλό υπερπλεόνασμα. Συγκεκριμένα, το πρωτογενές πλεόνασμα (σε τροποποιημένη ταμειακή βάση) ανήλθε σε 5.665 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1.655 εκατ. ευρώ, με το υπερπλεόνασμα να ανέρχεται σε 4,01 δισ. ευρώ!

Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για «μικρό καλάθι» στη ΔΕΘ, προωθώντας σε πρώτο πλάνο τα μέτρα για τα ακίνητα και ανακοινώνοντας μέτρα που το κόστος τους δεν ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ. Αποδεικνύοντας έτσι ότι είναι προσηλωμένη στη «διπλωματία του υπερπλεονάσματος» με το βλέμμα στους οίκους αξιολόγησης και τις αγορές…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia