Διπλό πλάνο για τον λόφο του Επαρχείου
Οι σκέψεις της νέας δημοτικής αρχής Πύργου για το ξεμπλοκάρισμα του έργου
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Σχεδιασμό σε διπλή κατεύθυνση κάνει η νέα δημοτική αρχή Πύργου για τη «διάσωση» της ανάπλασης του λόφου του Επαρχείου, δεδομένου ότι το έργο αντιμετωπίζει νομικές και γραφειοκρατικές δυσκολίες.
Η πρώτη ενέργεια που έχει δρομολογηθεί, έπειτα από συνεννόηση του δημάρχου Στάθη Καννή με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Βασίλη Παναγόπουλο, είναι η μεταφορά του έργου από το παλιό ΕΣΠΑ 2014-2020, που έχει ολοκληρωθεί, στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, για να μη χαθεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Σε δεύτερο πλάνο, η επιδίωξη του δήμου είναι, σε συνεννόηση με τον ανάδοχο –διότι τυπικά δεν έχει λυθεί η σύμβαση του έργου- να γίνει μια παρέμβαση για την άρση της επικινδυνότητας στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου ηρώων, ώστε να παραδοθεί σε χρήση άμεσα, μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι δικαστικές εκκρεμότητες του έργου και επαναδημοπρατηθεί.
«Επιδίωξή μας είναι να βρούμε έναν τρόπο να γίνει μια μελέτη για την άρση της επικινδυνότητας γύρω από το μνημείο Ηρώων, ώστε να αποτρέψουμε πιθανό κίνδυνο για τους πολίτες, και στη συνέχεια μια ήπια διαμόρφωση απομακρύνοντας τα μπάζα, και να παραδώσουμε άμεσα σε χρήση τον χώρο, μέχρι να δούμε πώς θα εξελιχθεί η δικαστική διάσταση στο έργο και τι τροποποιήσεις μπορούν να γίνουν στη μελέτη, διότι είχαμε πει και προεκλογικά ότι εμείς δεν συμφωνούμε με τη μετακίνηση των δύο μνημείων από τη θέση τους», ανέφερε στην «Πρωινή» ο κ. Παναγόπουλος.
Ένταξη, σύμβαση και… δικαστήρια
Υπενθυμίζεται πως το έργο είχε ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», με χρηματοδότηση 2,68 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Η σύμβαση υπεγράφη με τελικό ποσό το 1,8 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2022, ωστόσο λίγο διάστημα μετά την έναρξη των εργασιών, άρχισαν τα προβλήματα λόγω της εκτόξευσης των τιμών στα υλικά και του γενικότερου κόστους. Η ανάδοχος εταιρεία προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη ζητώντας ακύρωση της απορριπτικής απόφασης του δήμου Πύργου («αίτηση θεραπείας»), ενώ στο μεσοδιάστημα το Συμβούλιο Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία υπέρ της αποδοχής της ένστασης της αναδόχου εταιρείας.
Η Αποκεντρωμένη όμως δεν εξέδωσε απόφαση εντός των 60 ημερών από την κατάθεση της προσφυγής, όπως προβλέπει η νομοθεσία, κάτι που ισοδυναμεί με σιωπηρή απόρριψη της προσφυγής και συνέχισης του έργου.
Ο ανάδοχος όμως δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια και κατέθεσε αίτηση ακύρωσης της σιωπηρής απόρριψης στο Διοικητικό Εφετείο Πατρών, η οποία ακόμα δεν έχει συζητηθεί. Λίγες ημέρες αργότερα, όμως, η Αποκεντρωμένη αποφάσισε τελικά να εκδώσει απόφαση που αποδέχεται την «αίτηση θεραπείας» του αναδόχου, κάνοντας την υπόθεση ακόμα πιο περίπλοκη από ό,τι ήταν.
Ο δήμος Πύργου, βλέποντας με τη σειρά του όλο αυτό το μπλέξιμο και την τροπή που είχε πάρει η υπόθεση, αποφάσισε να καταθέσει αίτηση ακύρωσης της συγκεκριμένης απόφασης της Αποκεντρωμένης στο Διοικητικό Εφετείο Πατρών, αφού όπως τόνισε στην Πρωινή ο νομικός του εκπρόσωπος Μίλτος Δημητρόπουλος, η απόφαση της Αποκεντρωμένης αφενός είναι εκπρόθεσμη και αφετέρου είναι ατεκμηρίωτη. Φυσικά, ούτε αυτή η αίτηση έχει συζητηθεί στο Εφετείο, αφού δεν έχει καν προσδιοριστεί ημερομηνία, και οι εκτιμήσεις την προσδιορίζουν για το τέλος του χρόνου.