FOLLOW US: facebook twitter

Διπλή καταστροφή

Ημερομηνία: 25-06-2024 | Συντάκτης:

-Τεράστια η οικονομική και περιβαλλοντική ζημιά από τις δύο πυρκαγιές στους δήμους Πύργου και Ήλιδας

-Πάνω από 35.000 καμένα στρέμματα στην Πηνεία, σοβαρές ζημιές σε σπίτια και κτηνοτροφικές μονάδες

-Πάνω από 880 στρέμματα αγροτοδασικών εκτάσεων κάηκαν στη ζώνη Αλποχώρι-Μυρτιά στον Πύργο, ήδη σχεδιάζει παρεμβάσεις το δασαρχείο Πύργου

-Κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Ήλιδας

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Mε σοβαρή οικολογική και οικονομική καταστροφή ισοδυναμεί η πυρκαγιά που έκαψε την περασμένη Παρασκευή την ορεινή ζώνη του δήμου Ήλιδας, στα όρια της Δημοτικής Ενότητας Πηνείας, και τη ζώνη Αλποχώρι-Χανάκια-Μυρτιά του δήμου Πύργου.

Σύμφωνα με τους ανεπίσημους υπολογισμούς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, καθώς η καταγραφή από το σύστημα «Κοπέρνικος» είναι σε εξέλιξη, έχουν καεί αθροιστικά τουλάχιστον 35.000 στρέμματα γεωργικών και δασικών εκτάσεων στην ορεινή ζώνη του δήμου Ήλιδας και του δήμου Ερυμάνθου της Αχαΐας, από όπου ξεκίνησε η φωτιά, και εκφράζονται φόβοι για ακόμα μεγαλύτερη έκταση της ζημιάς, κυρίως σε σπίτια και γεωργικές και κτηνοτροφικές μονάδες σε χωριά της Πηνείας.

Χθες το μεσημέρι, ο δήμος Ήλιδας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας με απόφαση του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών για τη διαχείριση των συνεπειών που την πυρκαγιά. Η απόφαση έχει διάρκεια έναν μήνα, δηλαδή ως τις 22 Ιουλίου, με δυνατότητα επαναξιολόγησης της κατάστασης για τη δυνατότητα παράτασης.

Παράλληλα, ο δήμαρχος Ήλιδας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, βρίσκεται από χθες στο δημοτικά γραφεία της Πηνείας, όπου και ενημερώνεται αναλυτικά για το είδος της ζημιάς στις τοπικές κοινότητες και συμμετέχει σε απανωτές συσκέψεις για τον καθορισμό του «οδικού χάρτη» ενεργειών για την καταγραφή και την αποκατάσταση της ζημιάς με ταυτόχρονη προστασία των κοινωνικά ευάλωτων πολιτών στις πυρόπληκτες περιοχές.

Όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Πηνείας, Κώστας Αναγνωστόπουλος, τα προβλήματα την επόμενη μέρα της πυρκαγιάς είναι πάρα πολλά, με σημαντικό αυτό της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης.

«Γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τον ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε Μαζαράκι, Απιδούλα, και στους οικισμούς Δαλαβουρέικα, Πετρέικα, ώστε να έχουν ρεύμα μέχρι απόψε. Γίνεται σχεδόν αλλαγή δικτύου σε όλη την περιοχή της πυρκαγιάς. Παράλληλα όμως έχουν θέσει σε λειτουργία δύο γεννήτριες που ήλθαν από Αθήνα χθες το απόγευμα δίνοντας ρεύμα στο Μαζαράκι και στην Απιδούλα. Πάντως γίνεται μεγάλη προσπάθεια από το δυναμικό της ΔΕΗ να αποκατασταθεί το δίκτυο στο σύνολό του», τόνισε και πρόσθεσε πως έλαβε τη διαβεβαίωση από την περιφερειακή διευθύντρια τού ΔΕΔΔΗΕ για ηλεκτροδότηση στο Μαζαράκι, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για την κοπιώδη προσπάθεια τού προσωπικού.

Επαγρύπνηση και έργα για το υπόλοιπο θέρος

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Κώστας Τσεριώνης τόνισε πως η δημοτική αρχή θα είναι δίπλα στους πολίτες που έχασαν την περιουσία τους και ζήτησε από τους δημότες να είναι προσεκτικοί για το υπόλοιπο του καλοκαιριού. «Επειδή το καλοκαίρι είναι μπροστά μας θα πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα και να το απολαύσουμε χωρίς αυτές τις θλιβερές εικόνες που ζήσαμε πάλι χθες και που μας φέρνουν μόνο άσχημες αναμνήσεις από το παρελθόν», είπε.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι εργασίες για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών στα χωριά, με στόχο να θωρακιστούν στο ενδεχόμενο αναζωπύρωσης αλλά και για το υπόλοιπο του καλοκαιριού. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΤΚ Αγραπιδοχωρίου, Χρύσανθος Μπαντούνας,  η προσπάθεια συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

«Είμαστε σε ετοιμότητα για να προστατέψουμε τα χωριά μας και τις περιουσίες των συμπολιτών μας. Χθες κάναμε αντιπυρικές ζώνες στη Βάλμη και συνεχίζουμε για να θωρακίσουμε τις κοινότητες με τα μηχανήματα του δήμου και της Περιφέρειας. Είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας που έπαθαν ζημιές. Κουράγιο και δύναμη σε όλους. Όλα γίνονται, πάνω από όλα η ανθρώπινη ζωή αυτή έχει αξία», σημείωσε.

Από τον δήμο Ήλιδας εκδόθηκε ανακοίνωση για βλάβη στο κεντρικό αντλιοστάσιο νερού του διυλιστηρίου φράγματος Πηνειού ι στην περιοχή της Δ.Κ. Δάφνης, η οποία είναι σε πορεία αποκατάστασης από συνεργεία της Υπηρεσίας Υδάτινων Πόρων του Δήμου Ήλιδας, και ενδέχεται να υπάρξουν τις επόμενες ώρες διακοπές νερού στην Αμαλιάδα και στους Δήμος της Βόρειας Ηλείας, ωστόσο αυτή δεν θα ξεπεράσει τις δύο με τρεις ώρες.

Επιπλέον, ζητείται από τους δημότες να κάνουν λελογισμένη χρήση νερού το επόμενο διάστημα και ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης, ώστε να μην χρειαστεί να διακοπή η υδροδότηση από τη μείωση της στάθμης στους υδατόπυργους.

Πάνω από 800 στρέμματα η ζημιά στον Πύργο

Σε ό,τι αφορά τις καταστροφές στη ζώνη Αλποχώρι-Μυρτιά-Χανάκια του δήμου Πύργου, η πρώτη επίσημη καταγραφή προσδιορίζει την καμένη έκταση σε 882 στρέμματα αγροτοδασικών εκτάσεων.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, με βάση τις πρώτες πρόχειρες εκτιμήσεις, η πλειονότητα των καμένων εκτάσεων είναι δασικού χαρακτήρα και τις επόμενες ημέρες θα γίνει ακριβής αποτύπωση και οριοθέτηση της περιοχής για να κηρυχθεί αναδασωτέα.

«Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα στοιχεία καταγραφής που έχουμε, μάλλον είναι περισσότερες οι καμένες δασικές εκτάσεις παρά οι γεωργικές. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα ολοκληρώσουμε την αποτύπωση της περιοχής, θα την οριοθετήσουμε και θα την κηρύξουμε αναδασωτέα, με ταυτόχρονη απαγόρευση βόσκησης και θήρας», δήλωσε και πρόσθεσε ότι ενδεχομένως να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις για την αναγέννηση της βλάστησης.

«Θα μελετήσουμε σε ποια σημεία ενδεχομένως να χρειαστεί να παρέμβουμε. Κυρίως μας προβληματίζει η εικόνα εκατέρωθεν της Εθνικής Οδού Πύργου-Πατρών, όπου ίσως χρειαστεί απομάκρυνση της καμένης βλάστησης και η φύτευση νέας. Εκεί ίσω ς κάνουμε κάποιες δράσεις, ωστόσο θα μπορούμε να έχουμε πληρέστερη και ασφαλέστερη εικόνα στις αρχές Ιουλίου», ανέφερε και έκανε λόγο για πολύ σοβαρή οικονομική και οικολογική καταστροφή σε όλο τον νομό.

«Δυστυχώς η καταστροφή είναι και περιβαλλοντική και οικονομική, διότι έχει καεί σημαντικό φυτικό κεφάλαιο, αλλά και υποδομές, κάτι που απαιτεί πρόσθετες δαπάνες για την αποκατάσταση και την αποζημίωση», δήλωσε ο κ. Λάττας.

Ο Δήμαρχος Πύργου, Στάθης Καννής, δήλωσε πως ο δήμος για μία ακόμα φορά απειλήθηκε από πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε τουλάχιστον πέντε Δημοτικές Κοινότητες, με τα αποτελέσματα του περάσματος της πύρινης λαίλαπας να είναι ιδιαίτερα αισθητά στις τοπικές κοινωνίες.

«Η άμεση παρέμβαση των Πυροσβεστικών Δυνάμεων, της πολιτικής προστασίας του Δήμου, των εθελοντικών ομάδων και η ετοιμότητα του Τοπικού Τμήματος του Ερυθρού Σταυρού και του Νοσοκομείου Πύργου, συνέβαλλαν καθοριστικά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις φωτιές στις περιοχές που εκδηλώθηκαν», ανέφερε και συμπλήρωσε πως η πυρκαγία δεν προήλθε από αμέλεια ή απροσεξία.

«Είχαμε τέσσερις-πέντε εστίες ταυτόχρονα. Αυτό δείχνει ότι δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός, ήταν προϊόν εμπρησμού αυτές οι πυρκαγιές», είπε χαρακτηριστικά.

Ν. Κοροβέσης: «Άμεση η κινητοποίηση της ΠΕ Ηλείας, το μυαλό μας στους ανθρώπους που επλήγησαν»

Άμεση υπήρξε η κινητοποίηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην προσπάθεια εξουδετέρωσης του μεγάλου και διπλού μετώπου πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην Π.Ε. Ηλείας από την Παρασκευή.

Στα μέτωπα της πυρκαγιάς βρέθηκε από την πρώτη στιγμή ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης, συντονίζοντας τα οχήματα και τα μηχανήματα έργου της Περιφέρειας στις προσπάθειες συνδρομής των πυροσβεστικών δυνάμεων, ενώ επί τόπου έφτασε και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, που συμμετείχε και στην έκτακτη συντονιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής, για την δύσκολη νυχτερινή επιχείρηση κατάσβεσης αλλά και απομάκρυνσης των πολιτών από τις επικίνδυνες περιοχές.

«Περάσαμε ένα πολύ δύσκολο 24ωρο που για ακόμα μία φορά άνοιξε πολλές πληγές στην γη της Ηλείας. Φαίνεται πως ο μεγάλος κίνδυνος των πύρινων μετώπων αντιμετωπίστηκε με την καλή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, αλλά δεν εφησυχάζουμε μέχρι να εξουδετερωθεί και η τελευταία σπίθα» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης, προσθέτοντας πως «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στρέφει το μυαλό και το βλέμμα της στις μεγάλες καταστροφές που έγιναν και στους ανθρώπους που έχασαν το βιος τους». 

Ειδικά κλιμάκια θα ξεκινήσουν άμεσα την πλήρη καταγραφή των ζημιών ενώ η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα αρμόδια υπουργεία, τους Δήμους και τους τοπικούς φορείς για τα επόμενα βήματα.

Θλίψη για τον χαμό του 55χρονου Θοδωρή

Τη θλίψη σκόρπισε στην Ηλεία ο θάνατος του 55χρονου Θοδωρή Παπαδημητρόπουλου από τη Μυρτιά, κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα, ο άτυχος άνδρας φέρεται να υπέστη αναρρόφηση τροφής την ώρα που βοηθούσε στην κατάσβεση της φωτιάς στο Αλποχώρι, με συνέπεια να χάσει τις αισθήσεις του. Διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου, όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών για ανάνηψη, δυστυχώς δεν τα κατάφερε και κατέληξε.

Ο άτυχος άνδρας εργαζόταν στην Κεραμοτουβλοποιία Παναγιωτόπουλος η οποία με ανακοίνωσή της εξέφρασε τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

«Η Διοίκηση και το Προσωπικό της “Παναγιωτόπουλος Κεραμοτουβλοποιία Α.Β.Ε.Ε.”, εκφράζουμε την βαθιά μας οδύνη για την απώλεια του εκλεκτού συνεργάτη, συναδέλφου και πολύ αγαπητού φίλου, Θοδωρή Παπαδημητρόπουλου. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του» ανέφερε η ανακοίνωση της εταιρίας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot