FOLLOW US: facebook twitter

Δεν τους συγκινεί ο… Ερμής ή δεν προλαβαίνουν;

Ημερομηνία: 28-09-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Πολιτισμός, Τοπικά

Διπλασιάστηκαν οι επισκέπτες στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας και μειώθηκαν δραματικά στο Μουσείο!

Η πρακτική των εταιριών κρουαζιέρας  σε αντιδιαστολή με την καμπάνια της Περιφέρειας για την Ολυμπία

-Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου-

Πολλές φορές από την ανάλυση των στοιχείων που δημοσιεύει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) μέσα από τις έρευνες που διεξάγει,  προκύπτουν σημαντικά συμπεράσματα καθώς στην προκειμένη περίπτωση μιλούν οι… αριθμοί.  Σύμφωνα λοιπόν με την πρόσφατη έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ που αφορά τα αποτελέσματα Κίνησης Μουσείων και αρχαιολογικών χώρων για τον μήνα Μάιο του 2023 και στην οποία υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία με τον Μάιο του 2022 αλλά και το οχτάμηνο Ιανουαρίου- Μαίου 2022 και 2023, προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα που έχουν σχέση με το γενικότερο τουριστικό προϊόν της χώρας μας και φυσικά της Ηλείας. Διότι μέσα σε αυτές τις καταγραφές, περίοπτη θέση έχει πάντα η Αρχαία Ολυμπία, ο αρχαιολογικός της χώρος και τα Μουσεία της με κυρίαρχο το Αρχαιολογικό Μουσείο που φιλοξενεί μερικές από τις πιο σημαντικές αρχαιότητες της χώρας.

Ωστόσο, για τη επισκεψιμότητα των αρχαιοτήτων της Αρχαίας Ολυμπίας, υπάρχουν ορισμένα οξύμωρα θα λέγαμε συμπεράσματα, αφού αν και σε Πανελλαδικό επίπεδο για τον μήνα Μάιο έχει καταγραφεί σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, αύξηση των επισκεπτών στα Μουσεία κατά μέσο όρο 32,6% και αύξηση επισκεπτών στους αρχαιολογικούς χώρους 38%, στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας έχουμε μια αύξηση επισκεψιμότητας 63, 8% κα μια μεγάλη μείωση επισκεψιμότητας στο αρχαιολογικό μουσείο της Ολυμπίας που αγγίζει το 14,5%! Στο δε οχτάμηνο Ιανουαρίου – Μαίου 2023 σε σχέση με το οχτάμηνο του 2022, έχουμε επίσης μια μείωση των επισκεπτών στο Μουσείο της Ολυμπίας 9,3% και αντιστοίχως μια τεράστια αύξηση της επισκεψιμότητας του αρχαιολογικού χώρου 72,3%. Τα στοιχεία αυτά φαίνονται και από τους πίνακες που δημοσιεύουμε. Μάλιστα, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας είναι το μοναδικό σε όλη τη χώρα που παρουσιάζει μείωση επισκεπτών, τη στιγμή που άλλα Μουσεία όπως πχ. το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, των Δελφών, το Παλάτι των Ιπποτών της Ρόδου κ.α παρουσιάζουν αύξηση  της επισκεψιμότητας πάνω από 40-50%! 

Είναι άραγε θέμα χρόνου και όχι προτίμησης η εξήγηση;

Βεβαίως και δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι η μεγάλη αυτή απόκλιση της επισκεψιμότητας του αρχαιολογικού χώρου με το αρχαιολογικό μουσείο, έχει να κάνει με την έλλειψη ενδιαφέροντος των επισκεπτών για τις σπάνιες αρχαιότητες του Μουσείου, τον Ερμή του Πραξιτέλους ή τα Αετώματα του Διός, διάσημα σε όλον τον κόσμο και εκείνα που προσελκύουν εκατομμύρια επισκέπτες στην Ολυμπία, μαζί βεβαίως με τον αρχαιολογικό χώρο. Τη στιγμή μάλιστα που το εισιτήριο που εκδίδεται πλέον για την Ολυμπία είναι ενιαίο- έχουν καταργηθεί τα μεμονωμένα εισιτήρια- και περιλαμβάνουν την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο και στα τρία Μουσεία της Ολυμπίας. Δηλαδή οι επισκέπτες πληρώνουν κανονικά τα 12 ευρώ το άτομο ( ή 6 ευρώ μειωμένο) αλλά παρ΄όλα αυτά δεν ξεναγούνται σε όλες τις αρχαιότητες για τις οποίες πλήρωσαν εισιτήριο!

Προφανώς μια απλή αλλά όχι απλοϊκή εξήγηση, είναι ότι τα προγράμματα των εταιριών κρουαζιέρας και των touroperators που ρυθμίζουν τα προσφερόμενα πακέτα και που είναι και εκείνα που φέρνουν στην Ολυμπία τους χιλιάδες επισκέπτες, έχουν ένα ασφυκτικό πλαίσιο χρόνου παραμονής των τουριστών στην Ολυμπία και έτσι οι τουρίστες αναγκάζονται πλέον να επιλέξουν αν θα επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο ή το Αρχαιολογικό Μουσείο! Πιο ελαστικό φαίνεται να είναι το χρονικό όριο παραμονής στην Ολυμπία των επισκεπτών που συμμετέχουν στο λεγόμενο «γύρο» με τα λεωφορείακαι συνήθως έχουν και διανυκτέρευση. Ακομα και ο ελεύθερος χρόνος για την περιήγηση και τα ψώνια στην αγορά  επίσης είναι αρκετά περιορισμένος προκαλώντας τη διαμαρτυρία των επαγγελματιών της περιοχής.

Η φιλοσοφία της Περιφέρειας για την Ολυμπία  σε αντιδιαστολή με την πρακτική των εταιριών

Ωστόσο, οφείλουμε να πούμε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και προσωπικά ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης την τελευταία διετία τουλάχιστον έχει κάνει μια τεράστια καμπάνια για την τουριστική προβολή της Ολυμπίας. Παρουσιάζοντας μάλιστα προ ημερών τα σχέδια του για την Ολυμπία για την επόμενη πενταετία, τόνισε ότι  τούτος είναι ο τόπος πουαντιπροσωπεύει το πρότυπο εξωστρέφειας της Δυτικής Ελλάδας. είναι δηλαδή το «πρόσωπο» της Περιφέρειας. Και δεν είναι τυχαίο το ότι κατά την διάρκεια της θητείας του έκανε πράξη το  «Olympian Land», επισημαίνοντας πως για τη νέα 5ετία, η περιοχή της Ολυμπίας θα αποτελέσει το επίκεντρο ακόμα περισσοτέρων μεγάλων αθλητικών και πολιτιστικών διοργανώσεων.

Δυστυχώς όμως, η φιλοσοφία της Περιφέρειας έρχεται σε αντιδιαστολή με την πρακτική των εταιριών κρουαζιέρας και των εταιριών τουρισμού  που θα πρέπει από την πλευρά τους να επανεξετάσουν τα χρονικά πλαίσια παραμονής των τουριστών στην Ολυμπία, έτσι ώστε οι επισκέπτες που είναι πρεσβευτές μας σε όλον τον κόσμο, να  έχουν τη δυνατότητα μιας ολοκληρωμένης εικόνας από το λίκνο του Πολιτισμού. Και είναι καιρός να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση. Δεν διανοούμαι ότι υπάρχει επισκέπτης που δεν θέλει να θαυμάσει  στην Ολυμπία τον Ερμή, το θαύμα της τελειότητας και της αρμονίας, το θαύμα της αρχαιότητας!!

Τι αποδεικνύουν τα στοιχεία για την επισκεψιμότητα τις αρχαιότητες της Ολυμπίας

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ – ΜΑΙΟΣ 2022 ΚΑΙ ΜΑΙΟΣ 2023

Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας

Μαιος 2022 13.531

Μαιος 2023  11.567

ΜΕΤΑΒΟΛΗ – μείωση επισκεπτών – 14,5%

Αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Ολυμπίας

Μαιος  2022- 37.212 6

Μαιος 2023 – 60.940

ΜΕΤΑΒΟΛΗ – αύξηση επισκεπτών   63,8%

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ – ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ

2021, 2022, ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ – ΜΑΙΟΣ 2022, 2023

Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ – ΜΑΙΟΣ 2922  31.706

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ – ΜΑΙΟΣ 2023 – 28.743

ΜΕΤΑΒΟΛΉ  μείωση επισκεπτών κατά -9,3%

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ – ΜΑΙΟΣ 2922  – 78.838

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ – ΜΑΙΟΣ 2023 — 135.809 ΜΕΤΑΒΟΛΉ  – αύξηση  επισκεπτών 72,3%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot