FOLLOW US: facebook twitter

Δίπλα τους γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι!

Ημερομηνία: 20-07-2023 | Συντάκτης:

Εντυπωσίασαν για ακόμα μια χρονιά τα παιδιά του ΚΔΑΠ ΑμεΑ «ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ» στην εκδήλωση λήξης της χρονιάς

  • Παρουσίασαν την παράσταση «Η ιστορία του παρεξηγημένου δράκου» που εμπνεύστηκαν, σχεδίασαν και προετοίμασαν εξ’ ολοκλήρου με τη συνεργασία των εκπαιδευτικών τους
  • Τον θαυμασμό όλων απέσπασε η έκθεση με έργα τέχνης των παιδιών

Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr

Χαμόγελα και συγκίνηση, προσέφεραν τα παιδιά του ΚΔΑΠ ΑμεΑ «Διάπλασις», στην ετήσια καλοκαιρινή τους εκδήλωση λήξης που πραγματοποιήθηκε για 3η χρονιά- όσα και τα χρόνια λειτουργίας της δομής- στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή στον Πύργο.

Τα παιδιά, εντυπωσίασαν γονείς, εκπαιδευτικούς, φίλους αλλά και τα στελέχη του ΚΔΑΠ ΑμεΑ «Διάπλασις» με την προσπάθεια τους, καθώς παρουσίασαν την παράσταση «Η ιστορία του παρεξηγημένου δράκου» την οποία εμπνεύστηκαν, σχεδίασαν και προετοίμασαν εξ’ ολοκλήρου στη διάρκεια της χρονιάς σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και τα στελέχη της δομής.

Το θέμα της θεατρικής παράστασης όπως τόνισε και ο Γενικός Διευθυντής του ΚΔΑΠ ΑμεΑ «Διάπλασις» Άγγελος Αλεξόπουλος στον χαιρετισμό του, είναι πρωτότυπο, διαδραστικό, βιωματικό, ανατροφοδοτεί τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες των παιδιών και στοχεύει ξεκάθαρα στο να βελτιωθεί σταδιακά η ποιότητα ζωής τους, προκειμένου να οδηγηθούν βαθμιαία στην πληρέστερη κοινωνική τους ένταξη και να νιώσουν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας τόσο τα παιδιά όσο και οι οικογένειες τους. «Πρόκειται για μια θεατρική παράσταση, πρωτόγνωρη θα μπορούσε να αναφέρει κανείς, για μια κοινωνική δομή συνανθρώπων μας με αναπηρία. Η άοκνη προσπάθεια τους αυτή, μας κάνει να Αισθανόμαστε πάρα πολύ υπερήφανοι! Η θεατρική αυτή παράσταση είναι για εκείνα κάτι πολύ σπουδαίο κι εμείς είμαστε εδώ για να τα υποστηρίξουμε και να τα καμαρώσουμε στην προσπάθειά τους αυτή».

Αρχικά ο κ. Αλεξόπουλος, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στην εορτή λήξης μιας πολύ δημιουργικής και εποικοδομητικής χρονιάς όπως είπε και μίλησε για το όραμα και την φιλοσοφία του φορέα, τους στόχους, τη δομή λειτουργίας αλλά και τις δράσεις δημιουργικής απασχόλησης και βιωματικής μάθησης των συνανθρώπων μας με αναπηρία. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στο όνομα της δομής, το οποίο πήρε από το παιδικό περιοδικό «Η Διάπλασις των Παίδων», ένα έντυπο μοναδικό για την εποχή του που κυριάρχησε για επτά περίπου δεκαετίες στο χώρο της παιδικής λογοτεχνίας γαλουχώντας γενιές και γενιές νέων ανθρώπων με υψηλές αξίες και ιδανικά.

«Αυτά τα Ιδανικά και τις Αξίες, του περιοδικού της «Διάπλασις των Παίδων» προσπαθούμε να προσεγγίσουμε και να εμφυσήσουμε στα παιδιά με τη λειτουργία  του ΚΔΑΠ ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ στον Πύργο και από εκεί φυσικά  εμπνευστήκαμε και την ονομασία μας. Η υποδοχή και φιλοξενία των παιδιών στην δομή, προσφέρει ζωτικό χρόνο στην οικογένεια και τους γονείς, προκειμένου να καλύψουν στο χρόνο αυτό, Βασικές Οικογενειακές, Επαγγελματικές και Κοινωνικές τους υποχρεώσεις και στα παιδιά βιωματική μάθηση σε διάφορα εναλλακτικά θεματικά πεδία, ανάλογα με τις δεξιότητες και την πάθηση τους, με πρωταρχικό στόχο αφενός την κοινωνικοποίηση τους και με τελικό  στόχο τη βελτίωση της καθημερινής τους Διαβίωσης, μέσα από την απόκτηση γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων αυτόνομης διαβίωσης για την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και παράλληλα  να αντιμετωπιστούν καταστάσεις κοινωνικού αποκλεισμού, στερεότυπων και προκαταλήψεων».

Κλείνοντας,  ο κ. Αλεξόπουλος θέλησε να ευχαριστήσει δημοσίως, πρώτα από όλους, την οικογένεια του και τον συνεργάτη του τον κ. Κώστα Λεβέντη που όπως είπε «με πιστεύουν και με βοηθούν για να ολοκληρωθεί το όραμα μου αυτό, τον  διευθυντή μου τον κ. Παναγιώτη Βασιλείου, τον οποίο όποτε και να τον χρειαστώ ήταν και είναι πάντα εδώ, τους εργαζόμενους και τα στελέχη μας, τον καθένα ξεχωριστά και όλους μαζί, ανθρώπους με Κοινωνική Ευαισθησία και Συναισθηματική Νοημοσύνη, που πίστεψαν στο όραμα, υιοθέτησαν την φιλοσοφία της Διάπλασις και δούλεψαν και δουλεύουν με όλες τους τις δυνάμεις για το σκοπό αυτό. Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ, στην κ. Αγαθή Ρηγοπούλου, την πρόεδρο μας,  την κ. Αγγελική Πετρόγιαννη διευθύντρια του ΕΕΕΕΚ τα στελέχη της της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας,  την Περιφερειακή αρχή και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Βασίλειο Γιαννόπουλο, τον Δήμο Πύργου, την δημοτική αρχή, τους γονείς, τον καθέναν ξεχωριστά και όλους μαζί, για την ευκαιρία που μας έδωσαν, που μας πίστεψαν αλλά και για την αμέριστη βοήθεια τους  προκειμένου να καταφέρουμε  ότι παρουσιάζουμε σήμερα εδώ. Το μεγαλύτερο όμως ευχαριστώ μέσα από την  Καρδιά μου, ανήκει στα παιδιά,  γιατί κατάφεραν και μας κάνουν καθημερινά και ιδιαίτερα σήμερα πολύ…   πολύ  …. Υπερήφανους! Το σημαντικότερο όμως που κατάφεραν αυτά τα παιδιά, τα δικά μας τα παιδιά, είναι ότι κατάφεραν και μας έκαναν τελικά καλύτερους ανθρώπους». 

Χαιρετισμό απεύθυναν ακόμα, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και ΑμεΑ «Ήλις» Αγαθή Ρηγοπούλου η οποία μίλησε για τη βιωματική της εμπειρία στο χώρο της αναπηρίας και για το πώς έχει διαχειριστεί την νέα της ζωή και σαν εργαζόμενη στο ΚΔΑΠ ΑμεΑ «Διάπλασις» και σαν μητέρα παιδιού με αναπηρία αλλά και η εικαστικός Αλίκη Τσιφτσοπούλου που φρόντισε για τη συγγραφή του πρωτότυπου σεναρίου και είχε την εποπτεία της όλης διαδικασίας, η οποία ευχαρίστησε τα στελέχη της δομής για τη συνεργασία και την ευκαιρία που της δίνεται.

Ακολούθησε το δρώμενο όπου τα παιδιά ξεδίπλωσαν με ξεχωριστή μαεστρία και μοναδικότητα τους ρόλους τους αποσπώντας τα παρατεταμένο χειροκρότημα όλων. Παρουσίασαν τον πράσινο δράκο, που απομονώθηκε από τους ανθρώπους και μέσα στην μοναξιά του, έπαιζε με τα σύννεφα και προκαλούσε κατακλυσμούς. Ένας συγγραφέας που έψαχνε μια νέα ιδέα, τον συνάντησε, έγιναν φίλοι και ο δράκος δεν ξανασχολήθηκε με τα σύννεφα. Το έργο πραγματεύονταν τον κοινωνικό αποκλεισμό και την επίδραση του περιβάλλοντος στην ψυχολογία του ατόμου που αποκλείεται…

Η όμορφη γιορτή ολοκληρώθηκε με τον υπεύθυνο λειτουργίας της δομής, τον Παναγιώτη Βασιλείου ο οποίος αφού ευχαρίστησε όλα τα στελέχη και τους εργαζόμενους, μίλησε για το δρώμενο που προηγήθηκε τονίζοντας ότι παρακολούθησε μια παράσταση που για πολλούς δεν ήταν συμβατική αλλά και η κοινωνία όπως είπε δε μας θέλει συμβατικούς και για αυτό «παρουσιάζουμε δρώμενα με παιδιά που μιλάνε και δε μιλάνε, κινούνται και δεν κινούνται, γιατί ο στόχος μας είναι τα παιδιά να περάσουν καλά με οποιοδήποτε τρόπο και αν συμμετέχουν».

Η βραδιά έκλεισε με πολύ χορό από τα παιδιά αλλά και με την παρουσίαση βίντεο με τις στιγμές απ’ όλη την χρονιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο χώρο λειτουργούσε και έκθεση με έργα που είχαν επιμεληθεί τα παιδιά καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot