FOLLOW US: facebook twitter

Διορθώσεις και στο βάθος… πληρωμή

Ημερομηνία: 11-10-2024 | Συντάκτης:

-Τέλος Οκτωβρίου η προκαταβολή του τσεκ σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ

ΟΑΣΗ: Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι

Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) του έτους 2024 ξεκίνησε η διαδικασία αποσφαλμάτωσης των οριστικών αιτήσεων και διορθώσεων.

Συγκεκριμένα το σύστημα θα παραμείνει ανοικτό, έως και 15 Οκτωβρίου 2024, για να γίνουν διορθώσεις επί των οριστικών αιτήσεων, σύμφωνα με το agrotypos.gr

Όπως ενημερώνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ επιτρέπονται αλλαγές όλων των κατηγοριών. Ενδεικτικά αναφέρει:

  • σταθερά στοιχεία
  • προσθήκη/διαγραφή/τροποποίηση αιτημάτων συνδεδεμένων ενισχύσεων και οικολογικών σχημάτων, τόσο σε επίπεδο ΑΦΜ όσο και σε επίπεδο αγροτεμαχίου
  • προσθήκη/διαγραφή/τροποποίηση αιτημάτων ζωικού κεφαλαίου
  • προσθήκη/διαγραφή δικαιολογητικών

Μετά από την ολοκλήρωση των διαδικασιών πληρωμής της προκαταβολής της ΕΑΕ 2024 (τσεκ) θα δοθεί η δυνατότητα υποβολής όσων απαραίτητων δικαιολογητικών δεν θα έχουν υποβληθεί.

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή FAST (δωρεάν λογισμικό που τρέχει οικολογικά σχήματα) ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώνει ότι το 2024 είναι τελευταίο έτος λειτουργίας της καθώς παύει η υποστηριξη της τεχνολογίας Flexible Engine της εταιρείας Orange σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει πια δωρεάν εφαρμογή (που έτσι και αλλιώς είχε προβλήματα).

Τέλος του μήνα οι πληρωμές

Μέχρι τα τέλη του Οκτώβρη αναμένεται να ξεκινήσουν οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ στους αγρότες που έχουν υποβάλει δήλωση καλλιέργειας ΟΣΔΕ. Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.

Ο υπουργός υποστηρίζει ότι μέχρι τέλος του μήνα θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή της προκαταβολής του τσεκ. Παράλληλα φωτογραφίζει τον τεχνικό σύμβουλο για όσα λάθη θα γίνουν στις πληρωμές των ενισχύσεων για να φύγει η ευθύνη από το ΥπΑΑΤ.

Την ίδια στιγμή σε αδιέξοδο έχουν περιέλθει οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι με τα ειδοποιητήρια του ΟΠΕΚΕΠΕ και τα ποσά που ζητά να του επιστραφούν, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν και ξεπερνούν το 50% των επιδοτήσεων που πρόκειται να λάβουν με την επικείμενη πληρωμή της προκαταβολής του 2024.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διέρρευσαν από το ΥπΑΑΤ,  από το σύνολο των 197.034 οι 169.495 δηλαδή το 86% καλούνται να επιστρέψουν ποσά έως 500 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο 14%, δηλαδή 27.538 παραγωγοί  καλούνται να επιστρέψουν από 501 έως 5.000 ευρώ.

Το σενάριο που μελετά η ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι να γίνει συμψηφισμός  με την καταβολή της προκαταβολής του 70% της βασικής ενίσχυσης, που θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

Ο συμψηφισμός πάντως αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τους αγροτοσυνδικαλιστές που αναφέρουν ότι αν γίνει η πλειοψηφία των αγροτών όχι μόνο δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους αλλά δεν θα καταφέρουν να καλλιεργήσουν ξανά φέτος.

            ΟΑΣΗ: Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι!

Η ΟΑΣΗ καταγγέλλει τις απαράδεκτες πρακτικές του ΟΠΕΚΕΠΕ, αφού έφτασε στο σημείο να ζητάει από τους φτωχούς αγρότες  επιστροφή μέρους από τις πενιχρές επιδοτήσεις που πήραν το 2022-23, με την δικαιολογία πως έκανε λάθος και έδωσε παραπάνω << ψίχουλα >> στους αγρότες.

Την στιγμή που με την καινούρια ΚΑΠ έχουν μειώσει της επιδοτήσεις ακόμα και 50% μας μιλάνε για λάθη και ζητούν πίσω χρήματα που οι αγρότες περιμένουν πως και πως  για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Η ΟΑΣΗ καταγγέλλει αυτό το απαράδεκτο γεγονός και καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 11/10/2024 στις 11 το πρωί έξω από τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στον Πύργο.   

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει ενημερώσει παραγωγούς και συνεταιριστικούς φορείς για τα ποσά που ζητά να επιστρέψουν οι αγρότες, ενώ ο τεχνικός σύμβουλος δεν αναφέρει ότι υπέγραψε σύμβαση, στις 8/6/2023, με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και πήρε 24.552 ευρώ για να κάνει την λάθος πληρωμή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot