FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: «Τραγικά τα κενά στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών»

Ημερομηνία: 30-08-2024 | Συντάκτης:

Η έκθεση του ΟΟΣΑ για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας είναι αποκαλυπτική, για τον ανεπαρκή τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το μείζον ζήτημα της πρόληψης. Ειδικότερα, ο οργανισμός τονίζει τη σημαντική μείωση της χρηματοδότησης της Δασικής Υπηρεσίας, η οποία έχει συρρικνωθεί σημαντικά, ασχέτως αν συνιστά τον κύριο φορέα σχεδιασμού και υλοποίησης πολιτικών πρόληψης δασικών πυρκαγιών. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι οι δημόσιες επενδύσεις για τη διαχείριση των πυρκαγιών κατευθύνονται ολοένα και περισσότερο στην καταστολή, εις βάρος της πρόληψης, με τη χρηματοδότηση για το Πυροσβεστικό Σώμα να αυξάνεται και τους πόρους της Δασικής Υπηρεσίας να συρρικνώνονται συστηματικά. Επιπλέον, στην ίδια έκθεση σημειώνεται ότι οι χρονοβόρες και πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες δημιουργούν ανάχωμα στην έγκαιρη και επαρκή αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων, σχετικά με την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Κρίσιμη είναι και η επισήμανση ότι υπάρχει ανάγκη εφαρμογής των κανονισμών για τη χρήση γης, ώστε να εμποδιστεί η άναρχη και αυθαίρετη δόμηση, ειδικά στις παρυφές των πόλεων και στις ευαίσθητες περιοχές μεταξύ του αστικού ιστού και των δασικών εκτάσεων.

Είναι σαφές ότι απαιτείται η ανάπτυξη μιας συνολικής στρατηγικής διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών. Αυτό προκύπτει και από τον ίδιο τον ΟΟΣΑ, που κάνει λόγο για καθορισμό και αποσαφήνιση των θεσμικών αρμοδιοτήτων και των διαδικασιών συνεργασίας σε ολόκληρο τον κύκλο διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέσαμε ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ζητώντας απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

  • Με ποιον τρόπο σκοπεύετε να θέσετε σε προτεραιότητα τον τομέα της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, μέσω ενίσχυσης της Δασικής Υπηρεσίας, όπου η χώρα μας εμφανίζει σοβαρά κενά, σύμφωνα και με το έγγραφο πολιτικής του ΟΟΣΑ;
  • Πώς θα αποτραπεί, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, η άναρχη και αυθαίρετη δόμηση στις παρυφές των πόλεων και στις ευαίσθητες περιοχές μεταξύ αστικού ιστού και δασικών εκτάσεων, όπου μετά από κάθε πυρκαγιά βλέπουμε να εμφανίζονται «νέας γενιάς» αυθαίρετα;

Οι ελλείψεις, οι παραλείψεις και οι αδυναμίες στο κρίσιμο πεδίο της πρόληψης, αλλά και στον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων αποτελούν στρεβλώσεις που πρέπει άμεσα να εκλείψουν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί συνολικά και με αποτελεσματικό τρόπο το ζήτημα των δασικών πυρκαγιών. Δυστυχώς, η κυβέρνηση συνεχίζει να απογοητεύει και στα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot