Δ. Καλαματιανός: «Θέλουμε να έχουν φωνή και να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού»
Σημεία από την τοποθέτηση του Βουλευτή Ηλείας και Γραμματέα της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Διονύση Καλαματιανού, στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων.
Στην αρχή της ομιλίας του, ο Διονύσης Καλαματιανός αναφέρθηκε στις καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα, κάνοντας λόγο για ανεπάρκεια από πλευράς κυβέρνησης.
«Είμαστε δίπλα στους ανθρώπους που δοκιμάζονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές, σε αυτούς που επιχειρούν, στην Πολιτική Προστασία και στους εθελοντές.
Δυστυχώς, το κυβερνητικό σχέδιο ουσιαστικά περιλαμβάνει μόνο “εκκένωση και αποζημίωση”. Θα πρέπει, όμως, να γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης πως όσοι έχασαν τις περιουσίες τους από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις τους.
Πράγματι η ανθρώπινη ζωή είναι η υπέρτατη αξία. Όμως, δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι η υποχρέωση της Πολιτείας είναι να προστατεύει και τη ζωή και την περιουσία των ανθρώπων και τα ζώα και το φυσικό περιβάλλον που καταστρέφεται.»
Εισερχόμενος στο νομοσχέδιο, υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υποστηρίζει με ξεκάθαρο τρόπο την ψήφο όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων που ζουν και δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό.
«Θέλουμε τη συμμετοχή των αποδήμων στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου. Θέλουμε τη συμμετοχή τους στο Κοινοβούλιο, να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, να ψηφίζουν και να εκπροσωπούνται από ανθρώπους που γνωρίζουν και ασχολούνται με τα θέματά τους.
Η πρότασή μας είναι σύμφωνη με την πρόσφατη αναθεώρηση του άρθρου 54 του Συντάγματος και προβλέπει, ουσιαστικά, τη δημιουργία 4 περιφερειών με ένα ενιαίο διακομματικό ψηφοδέλτιο, ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού να εκλέγουν τους δικούς τους αντιπροσώπους και όχι αυτούς που επιλέγουν τα κόμματα για να τους εκπροσωπήσουν.
Είναι μια πρόταση που εφαρμόζεται από Ευρωπαϊκά κράτη που έχουν απόδημους, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία. Επίσης, την πρόταση αυτή τη ζητούν οι ίδιοι οι απόδημοι, όπως το έκαναν πρόσφατα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Το ίδιο πρότεινε και η έκθεση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Ποιος ήταν εισηγητής σε αυτή την επιτροπή; Ο καθηγητής κ. Γεραπετρίτης, ο π. Υπουργός Επικρατείας στην προηγούμενη κυβέρνηση και ο νυν Υπουργός Εξωτερικών. Τώρα, τι συνέβη και άλλαξε θέση;»
Σε ότι αφορά την πρόταση της κυβέρνησης, σημείωσε πως αλλάζει τον πρόσφατο νόμο 4648/2019, ναρκοθετώντας κάθε προσπάθεια διαβούλευσης και επίτευξης συναίνεσης.
«Η αλήθεια είναι ότι δεν επιθυμείτε καμία συναίνεση, ενώ δεν έχετε και διάθεση αξιολόγησης και βελτίωσης της διάταξης που υπάρχει. Την ίδια στιγμή, δε λαμβάνετε καθόλου υπόψη σας τις προτάσεις και τις διαπιστώσεις του Συνηγόρου του Πολίτη. Ο εκλογικός νόμος είναι ένα νομοθέτημα μακράς πνοής, θέτει τους κανόνες της δημοκρατικής εκπροσώπησης και του κοινοβουλευτισμού. Κάθε τροποποίηση πρέπει να γίνεται με εξαιρετική φειδώ.
Παράλληλα, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη, καμία μέριμνα για τους εκλογείς εσωτερικού. Πλήρης αδιαφορία, για όσους αναγκάζονται για λόγους βιοπορισμού να εργαστούν σε άλλο μέρος από τον τόπο κατοικίας τους.»
Στη συνεχεία, ο Ηλείος Βουλευτής τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το μόνο κόμμα που τόλμησε να ανοίξει το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.
«Συστήσαμε νομοπαρασκευαστική επιτροπή και ανοίξαμε τη Συνταγματική αναθεώρηση, γιατί εμείς θέλουμε να έχουν φωνή και ψήφο οι Έλληνες του εξωτερικού. Τηρούμε το Συνταγματικό πνεύμα για σύνθεση και συναίνεση ώστε η διάταξη που θα ψηφιστεί να μην είναι ανάχωμα, αλλά διευκόλυνση των εκλογέων. Παράλληλα, επιδιώκουμε και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στο δικαίωμα της ψήφου για τους εκλογείς του εσωτερικού.
Φέραμε τροπολογία, αν ενδιαφέρεστε ψηφίστε την. Δεν θα το κάνετε, όμως, γιατί εσείς θεωρείτε τους απόδημους μόνο ως εκλογικό κοινό. Εάν ενδιαφερόσασταν πραγματικά, θα φροντίζατε να λειτουργούν περισσότερα ελληνικά σχολεία στην ομογένεια και όχι να τα κλείνετε. Θα ενισχύατε με πόρους τις Κοινότητες, θα ενισχύατε τους δεσμούς με την Ελλάδα, όμως, δεν το κάνατε.
Η ομογένεια είναι εθνικό κεφάλαιο και δεν επιτρέπονται κομματικά και ψηφοθηρικά παιχνίδια.»
Κλείνοντας, ανέφερε πως η ΝΔ δεν έχει κανένα φραγμό μπροστά στην επικοινωνιακή, κομματική και ψηφοθηρική εκμετάλλευση.
«Με θράσος και αμετροέπεια προσπάθησε η ΝΔ προεκλογικά να εκμεταλλευτεί ευαίσθητα εθνικά θέματα, όπως η μουσουλμανική μειονότητα. Με θράσος προσπαθεί τώρα να εκμεταλλευτεί και να διχάσει τους Έλληνες του εξωτερικού.
Εμείς δεν σας ακολουθούμε σε αυτόν τον κατήφορο. Στηρίζουμε το Σύνταγμα και τους νόμους, επιτελούμε με συνέπεια το θεσμικό μας ρόλο και υπηρετούμε την κοινωνία και την πατρίδα.»