Διονύσης Καλαματιανός: «Τελικά, “ευημερεί” η Ηλεία κυρία Υπουργέ;»
Η κατάσταση που επικρατεί στις Νοσηλευτικές Μονάδες της Ηλείας παραμένει ασφυκτική και δραματική. Παρά τις επανειλημμένες επισκέψεις αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών, που εξελίχθηκαν σε κομματικές φιέστες, λύση στο μείζον πρόβλημα της υποστελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό δεν έχει δοθεί. Τώρα, ενημερωνόμαστε πως πολλές κλινικές του Νοσοκομείου Πύργου συνεχίζουν να βρίσκονται ένα βήμα πριν την αναστολή λειτουργίας.
Σχεδόν τέσσερα χρόνια, η δημόσια υγεία στην Ηλεία υπονομεύεται και υποβαθμίζεται συστηματικά. Βεβαίως και το 2019 υπήρχαν προβλήματα, παρ’ όλα αυτά οι Νοσηλευτικές Μονάδες του νομού ήταν λειτουργικές. Σήμερα, υφίσταται μια διαρκής συνθήκη αποχώρησης ιατρών, είτε με συνταξιοδότηση είτε με μετακίνηση προς άλλες υγειονομικές δομές, τη στιγμή που η προσέλκυση νέου προσωπικού με το ισχύον πλαίσιο είναι αδύνατη. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι προκηρύξεις για τις θέσεις ιατρών καταλήγουν άγονες.
Με σειρά κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων και τοποθετήσεων, επίκαιρων ερωτήσεων και σχετικής νομοθετικής πρότασης με κατάθεση τροπολογίας, πρότεινα συγκεκριμένη λύση: να ενταχθεί η Ηλεία στις άγονες και προβληματικές περιοχές Ά ζώνης, καθεστώς που συνοδεύεται από την παροχή κινήτρων για την προσέλκυση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Ασφαλώς, αυτή είναι μια έκτακτη λύση στην υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζει ο νομός, που μπορεί, όμως, να αποτελέσει ανάχωμα και να δώσει ανάσα.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση αρνήθηκε να τη δεχθεί. Μάλιστα, το έκανε με τρόπο περιπαικτικό προς τους πολίτες της Ηλείας, με ευφυολογήματα του τύπου «ο νομός ευημερεί» και «η Ηλεία δεν είναι Καστελόριζο». Αδιαφορώντας, συνάμα, για την κραυγή αγωνίας υγειονομικών Φορέων και Συλλόγων του νομού που διαπιστώνουν την κατάρρευση της δημόσιας υγείας στον τόπο μας. Αντίθετα, προέβαλε υποσχέσεις που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν. Υποτίθεται πως θα έφερνε μια συνολική λύση για τη δημόσια υγεία. Ποια ήταν, τελικά, αυτή η λύση; Να μπορούν οι ιατροί του ΕΣΥ να ιδιωτεύουν.
Ασφαλώς, πρόκειται για ακραίο εμπαιγμό. Τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά, όπως είχαμε προειδοποιήσει. Έχουμε επανειλημμένως τονίσει ότι αυτές δεν είναι λύσεις για το ΕΣΥ.
Επιμένουμε πως είναι αδήριτη ανάγκη να καταπολεμηθεί αυτή η επικίνδυνη υγειονομική ερήμωση και φτώχεια που απειλεί τις Ηλείες και τους Ηλείους. Παράλληλα, λύση πρέπει να βρεθεί για τους 4000 εργαζόμενους μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του π. ΟΑΕΔ που στελεχώνουν σημαντικούς τομείς σε όλο το φάσμα του ΕΣΥ. Πρόκειται για προσωπικό που έβαλε «πλάτη» στην περίοδο της πανδημίας, έχει αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Πραγματικά δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο κωλυσιεργίας και καθυστερήσεων. Οι δημόσιες δομές υγείας της Ηλείας πρέπει άμεσα να ενισχυθούν με το απαιτούμενο ιατρικό προσωπικό. Η πρόσβαση σε αξιοπρεπείς δημόσιες υπηρεσίες υγείας είναι ζήτημα ζωής.