FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: «Συνεχής εμπαιγμός με τις συντάξεις»  

Ημερομηνία: 13-11-2022 | Συντάκτης:

Οι κυβερνώντες πανηγυρίζουν ότι έλυσαν το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων. Δυστυχώς, όμως, τα δεδομένα δεν τους δικαιώνουν.

Δεν ασχολήθηκαν σοβαρά με αυτό το ευαίσθητο θέμα, παρά μόνο προσπάθησαν με αλχημείες να κρύψουν ένα πρόβλημα που διογκώθηκε επί των ημερών διακυβέρνησής τους.

Προκειμένου, λοιπόν, η κυβέρνηση να παραπλανήσει όσους έχουν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης, θέσπισε τη διαδικασία των «fast track συντάξεων», για να μειώσει με πλασματικό τρόπο τις εκκρεμείς συντάξεις. 

Αυτό που πέτυχε, όμως, είναι να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα, καθώς έτσι πάνω από τις μισές συντάξεις υπολογίζονται και βγαίνουν λάθος. Σε πολλές περιπτώσεις τα έτη ασφάλισης δεν υπολογίζονται σωστά, τα πλασματικά έτη δεν προσμετρώνται, ενώ υπάρχουν συντάξεις που βγαίνουν με μείωση 30% λόγω απασχόλησης τη στιγμή που δεν υφίσταται τέτοια.

Τι σημαίνει όλο αυτό; Πώς ένας μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων είτε θα κληθεί να επιστρέψει μέρος των ποσών που έχει λάβει ή και ολόκληρα στον ΕΦΚΑ, είτε θα δικαιούται μεγαλύτερης σύνταξης, την οποία κάνεις δεν μπορεί να γνωρίζει πότε θα λάβει.

Τι ακριβώς, λοιπόν, πανηγυρίζουν εκεί στην κυβέρνηση; Ότι χορηγούν ποσά συντάξεων, τα οποία υπάρχει τεράστια πιθανότητα να είναι λάθος και με μεγάλες αποκλίσεις, τινάζοντας ουσιαστικά στον αέρα τον προγραμματισμό όλων αυτών των ανθρώπων και των οικογενειών τους; Και το κάνουν αυτό μέσα στην ενεργειακή κρίση, με την ακρίβεια να πνίγει καθημερινά την ελληνική κοινωνία; Αυτό ονομάζουν ως καθαρή λύση στο πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων; Και έχουν το θράσος να το πανηγυρίζουν;

Και βέβαια, οι κυβερνώντες δεν υπολογίζουν ότι εκκρεμούν 125.000  επικουρικές συντάξεις, 55.000 εφάπαξ και 25.000 διεθνείς συντάξεις. Επιπλέον, καμία κουβέντα δε γίνεται για τις 60.000 παράλληλες συντάξεις που βρίσκονται σε αναμονή, ούτε για τους επανυπολογισμούς των συντάξεων, με τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης.

Εάν η κυβέρνηση ενδιαφερόταν πραγματικά να επιταχύνει με ορθό τρόπο την έκδοση των συντάξεων, όφειλε να νοιαστεί για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών του ΕΦΚΑ, προκειμένου αυτός να ανταπεξέλθει στις κοινωνικές απαιτήσεις. Ο ΕΦΚΑ εξακολουθεί να είναι υποστελεχωμένος και έχει ανάγκη από την κάλυψη των κενών θέσεων του προσωπικού. Παράλληλα, χρειάζεται την αναβάθμιση του εξοπλισμού και των υποδομών του, των προγραμμάτων και του λογισμικού, ενώ απαραίτητη είναι η ψηφιοποίηση του συνολικού ασφαλιστικού ιστορικού.

Αυτά έπρεπε να έχει κάνει, αν πραγματικά νοιαζόταν για την ουσιαστική ταχύτερη έκδοση και μείωση των εκκρεμών συντάξεων. Δυστυχώς, όμως, όλα αυτά ποτέ δεν αποτέλεσαν προτεραιότητές της.

Είναι προφανές πως η κυβέρνηση προσπαθεί να κοροϊδέψει τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους. Στην αρχή κατάργησε τη 13η σύνταξη που θεσπίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Στη συνέχεια, στέρησε από 1.500.000 συνταξιούχους τα οφειλόμενα αναδρομικά. Τώρα, έρχεται ανερυθρίαστα να συνεχίσει τον εμπαιγμό και να πανηγυρίσει για τις εκκρεμείς συντάξεις. Όμως, τα ψεύτικα πανηγύρια της θα τελειώσουν όταν ο λαός καταδικάσει τις πολιτικές της με την απόφασή του στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος