Διονύσης Καλαματιανός: «Συμπερίληψη στην πράξη για τα ΑμεΑ»
Σημεία από την τοποθέτηση του Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανού, για τη συμπερίληψη των ΑμεΑ.
«Ο τρόπος που αντιμετωπίζονται τα Άτομα με Αναπηρία, σε συνδυασμό με την ποιότητα ζωής στην καθημερινότητά τους, αποτελούν εικόνα και μέτρο για την κοινωνία μας. Κατ’ επέκταση, αποκαλύπτουν με ξεκάθαρο τρόπο τον βαθμό ενσυναίσθησης και συμπερίληψης που μας διακατέχει», τόνισε ο Διονύσης Καλαματιανός.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «αποτελεί χρέος μιας Πολιτείας που επιδιώκει την ισότητα, τη δικαιοσύνη και την ανθρωπιά, να έχει στον πυρήνα της την αντιμετώπιση των διακρίσεων, των αποκλεισμών και των προκαταλήψεων. Για να γίνει πράξη αυτή η επιδίωξη, είναι προϋπόθεση να εστιάσουμε στις πολύπλευρες δυνατότητες και ικανότητες που έχουν τα ΑμεΑ. Να αγωνιστούμε για την κοινωνική τους ενσωμάτωση, τη συμπερίληψη, την άρση εμποδίων και αποκλεισμών.»
Για τη δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουν τα ΑμεΑ, επισήμανε:
«Το ερώτημα που τίθεται, είναι το εξής: σε ποιο σημείο βρισκόμαστε -σαν Πολιτεία- ως προς το εκπαιδευτικό σκέλος και την ένταξη των ΑμεΑ στην εργασία και σε όλα υπόλοιπα κομμάτια του κοινωνικού βίου; Έχουμε δώσει έμφαση εκεί που χρειάζεται; Έχουμε αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία; Έχουμε διαθέσει επαρκείς πόρους -ανθρώπινους και υλικούς- προς αυτή την κατεύθυνση; Το βέβαιο είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλά περιθώρια βελτίωσης. Κατά καιρούς, τα αρμόδια Υπουργεία ανακοινώνουν σχέδια και εθνικές στρατηγικές. Τι έχουμε πετύχει, λοιπόν, μέχρι σήμερα; Πρέπει να διορθωθούν σφάλματα, να αποκαταστήσουμε ελλείψεις και παραλείψεις. Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα. Η διασφάλιση της πλήρους και ισότιμης συμμετοχής των ΑμεΑ σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση. Ένα πλαίσιο που θα ξεκινά από την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση, και θα καταλήγει στη νομοθέτηση και στις πολιτικές ενσωμάτωσης. Για μια συμπεριληπτική κοινωνία, όπου όλοι και όλες θα έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν στην πρόοδο και παράλληλα να επωφεληθούν από αυτή. Για έναν κόσμο πραγματικά ίσων ευκαιριών, για έναν κόσμο κοινωνικής δικαιοσύνης.»