FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός στην ΕΡΤ1, για τη Γενική Απεργία: «Δίκαια τα αιτήματα των εργαζομένων»

Ημερομηνία: 20-11-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Σημεία από τη συνέντευξη του Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανού, στην εκπομπή “Συνδέσεις” της ΕΡΤ1.

Για την απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και τις απεργιακές κινητοποιήσεις Ομοσπονδιών και Συνδικάτων, σημείωσε:

«Στεκόμαστε δίπλα στους εργαζομένους, τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τους  ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν τεράστια προβλήματα κυρίως λόγω της ακρίβειας, αλλά και άλλων ζητημάτων όπως η φορολογία, τα χρέη και τα κόκκινα δάνεια. Πλέον, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν μπορεί να βγάλει τον μήνα. Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα απεργούν για συλλογικές συμβάσεις εργασίας και για εργασιακά δικαιώματα, τα οποία έχουν συρρικνωθεί και υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια. Απεργούν γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις τεράστιες ανατιμήσεις που οφείλονται και στην αισχροκέρδεια. Δυστυχώς, η κυβέρνηση έχει ευθύνη καθώς εδώ και 2,5 χρόνια δεν έχει κάνει τίποτα ουσιαστικό και αποτελεσματικό για να προστατέψει τους πολίτες. Εμείς προτείνουμε συνεχώς μέτρα ανακούφισης, όπως το πλαφόν στα κέρδη των παρόχων ενέργειας, τη μείωση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ και ΕΦΚ), τη διενέργεια συστηματικών και αποδοτικών ελέγχων. Χρειάζεται να ενισχυθεί ουσιαστικά το εισόδημα, το οποίο συρρικνώνεται συνεχώς. Αυτό προκύπτει και από διεθνείς οργανισμούς -όπως ο ΟΟΣΑ- που αναφέρουν με στοιχεία ότι τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, οι πραγματικοί μισθοί έχουν μειωθεί. Και αυτό γιατί παρά τις μικρές αυξήσεις που δίνονται, η ακρίβεια σε βασικά είδη οδηγεί σε μείωση του πραγματικού εισοδήματος. Άρα, απαιτούνται παρεμβάσεις. Χρειάζεται επαναφορά της λειτουργίας των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, γιατί ο μηχανισμός για να αυξηθούν οι μισθοί των εργαζομένων είναι οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Αυτό δεν το δέχεται η κυβέρνηση, που μιλάει μόνο για κατώτατο μισθό. Να επανέλθει, λοιπόν, το εργασιακό πλαίσιο  που ίσχυε πριν το 2012.»

Για τις εκλογές ανάδειξης νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ανέφερε:

«Αλλάζουμε σελίδα και προχωράμε μπροστά. Προσβλέπουμε στην επανεκκίνηση, στην ανασυγκρότηση και στην ανάκαμψη. Παραμένουμε η αξιωματική αντιπολίτευση του τόπου. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνεχίζει να ασκεί σοβαρό έλεγχο στην κυβέρνηση και στα πεπραγμένα της. Παράλληλα, επικοινωνεί το εναλλακτικό, ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο σχέδιό του, για την προοδευτική διακυβέρνηση που θα δώσει απαντήσεις και λύσεις σε όλα αυτά που ζει ο ελληνικός λαός.»

Για την εξωτερική πολιτική της χώρας, επισήμανε:

«Έχουμε τονίσει ότι ο διάλογος πρέπει να υπάρχει, όμως, υπάρχουν οι κόκκινες εθνικές γραμμές, που καθορίζονται από την προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα, αυτές οι γραμμές θέτουν ως προϋπόθεση ότι δεν συζητάμε τα πάντα. Σε συγκεκριμένα ζητήματα μπορούμε να έρθουμε σε μια συνεννόηση με την Τουρκία αλλά, ασφαλώς, όχι όλα. Χρειάζεται, λοιπόν, ενημέρωση για το τι ακριβώς συζητείται. Πρέπει να είναι συγκεκριμένο το πλαίσιο. Ακούμε την κυβέρνηση να μιλάει για ήρεμα νερά, από την άλλη, όμως, η Τουρκία μιλάει για γαλάζια πατρίδα και μάλιστα είναι και στα σχολικά της βιβλία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τουρκία είναι μια αναθεωρητική και επεκτατική δύναμη. Απέναντι σε αυτό, εμείς έχουμε το Διεθνές Δίκαιο και τις κόκκινες γραμμές μας. Μοναδική  διαφορά μας είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας και δεν συζητάμε κανένα ζήτημα από αυτά που θέτει η Τουρκία, π.χ. για αποστρατικοποίηση νησιών. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν απαντήσεις στην τουρκική προκλητικότητα. Για παράδειγμα, όταν βγήκε το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας το 2018, επέστρεψε πίσω. Επί κυβέρνησης ΝΔ, το Ορούτς Ρέις, ήταν έξι μήνες κάτω από το Καστελόριζο και έφτασε έξω από τη Ρόδο. Άρα, λοιπόν, υπάρχει μια διαφορά στη άσκηση πολιτικής. Το ζήτημα είναι: πως σταματάμε τον αναθεωρητισμό και τον επεκτατισμό της Τουρκίας; Κατά την άποψή μας, αυτό σίγουρα δεν μπορεί να γίνει με υποχωρητικότητα.»

Σχετικά με τη διαγραφή Σαμαρά από την ΚΟ της ΝΔ, τόνισε:

«Υπάρχει μια σύγκρουση στη ΝΔ, ένα ρήγμα. Δεν είναι μόνο ο κ. Σαμαράς που έχει αμφισβητήσει το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, τα κοινωνικά θέματα, τα οικονομικά και -πρωτίστως- την εξωτερική πολιτική. Είναι και ο κ. Καραμανλής, ο οποίος έχει εκφράσει αντιρρήσεις για την ασκούμενη πολιτική. Επίσης, είναι και βουλευτές της ΝΔ που τελευταία ασκούν κοινοβουλευτικό έλεγχο, καταθέτουν ερωτήσεις για τα κόκκινα δάνεια, την έλλειψη προστασίας των δανειοληπτών, το ζήτημα του χρηματιστηρίου ενέργειας και την ενεργειακή ακρίβεια. Όλα αυτά δείχνουν ότι η ΝΔ βρίσκεται σε μια φάση εσωτερικής κρίσης.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia