FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: «Προστασία των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο»

Ημερομηνία: 25-02-2025 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Την ανάγκη να βρεθεί άμεσα, βιώσιμη και οριστική λύση για τους δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, επισημαίνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προχωρώντας, μάλιστα, στην κατάθεση σχετικής τροπολογίας που ρυθμίζει δίκαια το μείζον αυτό ζήτημα.

Συγκεκριμένα, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προβλέπει: α) τον επανυπολογισμό του δανείου με βάση την ισοτιμία και τα επιτόκια της περιόδου εκταμίευσης, β) την αφαίρεση όλων των πληρωμών του δανειολήπτη από τον επανυπολογισμό, για να βρεθεί το σημερινό υπόλοιπο και γ) την εφαρμογή αυτού του μέτρου τόσο στις τράπεζες όσο και στα funds. 

Όπως ανέφερε ο Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός, «η νομοθετική ρύθμιση που προτείνουμε κινείται στην κατεύθυνση της απόδοσης δικαιοσύνης και αποκατάστασης της ζημιάς που υπέστησαν -με υπαιτιότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων- οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο στην Ελλάδα. Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχουμε αναλάβει για όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τις τράπεζες. Ζητήματα που έχουν να κάνουν, μεταξύ άλλων, με την αισχροκέρδεια που υφίσταται και συντηρείται με ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά και με τα προβλήματα που υπάρχουν στους δανειολήπτες. Ειδικότερα, οι άδικες χρεώσεις των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, η λειτουργία των funds, τα κόκκινα δάνεια και η άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας εξαιτίας του πτωχευτικού νόμου της ΝΔ, δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο, στο οποίο καλούνται να ανταπεξέλθουν πολλοί συμπολίτες μας.

Για όλα αυτά, η κυβέρνηση φέρει ευθύνη καθώς με τον πτωχευτικό νόμο που ψήφισε το 2020 αφήνει απροστάτευτους τους δανειολήπτες, δίνοντάς τα όλα σε τράπεζες και funds. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρόβλημα των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, διότι ενώ υπήρξε η δυνατότητα να δοθεί λύση στην εξυπηρέτηση δανείων σε ξένο νόμισμα και στη Χώρα μας -με βάση τη συζήτηση για την εναρμόνιση Ευρωπαϊκής Οδηγίας τον Δεκέμβριο του 2023-, η κυβέρνηση, δεν θέλησε να αξιοποιήσει την ευκαιρία. Την καλούμε, λοιπόν, να σταματήσει τη μονόπλευρη στάση της και να υιοθετήσει την πρότασή μας προκειμένου να βρεθεί λύση σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα που αφορά δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia