FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: «Πραγματική στήριξη του κόσμου της εργασίας»

Ημερομηνία: 07-12-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Σημεία από την τοποθέτηση του Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανού, στην Ολομέλεια της Βουλής, στο σ/ν για τον κατώτατο μισθό.

Για τις πολιτικές που ασκεί η κυβέρνηση εναντίον του κόσμου της εργασίας, τόνισε:

«Από την πρώτη μέρα που αναλάβατε τη διακυβέρνηση της χώρας, δείξατε αν είστε υπέρ του κόσμου της εργασίας ή κατά. Ξεκάθαρα, στέκεστε ενάντια των εργαζομένων. Από τα πρώτα νομοθετήματά σας ήταν, ουσιαστικά, η κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης, που έφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να μην είναι ελεύθερες οι απολύσεις -όπως είναι σήμερα-, αλλά να υπάρχει αιτιολογία. Επίσης, καταργήσατε κάθε θετική διάταξη που είχε θεσμοθετηθεί για την αποκατάσταση των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Επιπλέον, θεσμοθετήσατε τις απλήρωτες υπερωρίες, την επέκταση της 6ημερης εργασίας σε πολλούς κλάδους, τη μείωση των προστίμων που επιβάλλει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, την καταστρατήγηση του 8ωρου και πολλά άλλα ακόμα. Την ίδια στιγμή, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης κυριαρχούν, το πιο  βασικό, όμως, είναι ότι υπάρχουν φτωχοί εργαζόμενοι, ως συνέπεια αυτών των επιλογών σας. Πολλοί εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι δεν φτάνουν τα χρήματα για να βγει ο μήνας, κάτι που προκύπτει και με στοιχεία από τις εκθέσεις διεθνών οργανισμών, που δείχνουν ότι πραγματικά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη θέση, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ώρες εργασίας (41 ώρες εβδομαδιαίως) και τελευταία σε πραγματικούς μισθούς, σε όρους αγοραστικής δύναμης. Επιπλέον, το 40% των μισθών κάθε μήνα δίνεται για να καλυφθούν ανάγκες στέγασης, ενώ, βρισκόμαστε στην τέταρτη θέση στην ΕΕ σχετικά με τον κίνδυνο φτώχειας. Και εσείς τι κάνετε για όλα αυτά; Προβλέπετε για τις μεγάλες επιχειρήσεις 5% φορολόγηση στα μερίσματα -το χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση- και επιλέγετε να υπάρχουν τεράστια υπερκέρδη για συγκεκριμένα συμφέροντα. Σκληροί, λοιπόν, με τους εργαζόμενους και πολύ προστατευτικοί για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, αυτή είναι η πολιτική σας επιλογή.»

Για το τι επιχειρεί πραγματικά να νομοθετήσει η κυβέρνηση, επισήμανε:

«Είχαμε μια πολύ σημαντική ευκαιρία να θεσμοθετήσουμε -επιτέλους- προστατευτικές και βελτιωτικές διατάξεις για τους εργαζομένους. Δυστυχώς, όμως, δεν το επιλέξατε και για αυτό καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο που φέρνετε. Τι επιχειρείτε να κάνετε; Εργαλειοποιείτε την Κοινοτική Οδηγία για να περάσετε τις δικές σας πολιτικές επιδιώξεις. Με το νομοσχέδιο αυτό, θέλετε να συνεχίσετε μνημονιακές δεσμεύσεις και επιλογές. Ισχυρίζεστε ότι φέρνετε το υπόδειγμα της Γαλλίας, είναι, έτσι, όμως; Προφανώς και όχι. Τι ισχύει στη Γαλλία; Καταρχάς, άνω του 94% των εργαζομένων καλύπτονται με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και υπάρχει αυτόματη κάλυψη της αύξησης των τιμών, δηλαδή, μόλις ο δείκτης καταναλωτή αυξηθεί, αμέσως γίνεται τροποποίηση και αυξάνονται οι μισθοί. Εκεί, λοιπόν, όταν αυξηθούν οι τιμές, αυξάνονται και οι μισθοί, κάτι που λειτουργεί και αποτρεπτικά στο να υπάρχει αισχροκέρδεια. Υπάρχει, δηλαδή, μια αυτοματοποιημένη διαδικασία που ωφελεί συνολικά το επίπεδο τιμών, την αγοραστική δύναμη και το επίπεδο διαβίωσης των εργαζομένων. Επιπλέον, ισχυρίζεστε ότι 22 από τις 27 χώρες της ΕΕ έχουν επιλέξει νομοθετικά να καθορίζεται ο κατώτατος μισθός, όμως, δεν αναφέρετε ότι, ουσιαστικά, 10 από αυτές νομοθετούν αυτό που έχουν συνομολογήσει οι Κοινωνικοί Εταίροι και πως οι υπόλοιπες χώρες έχουν ισχυρή κάλυψη από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Εμείς στην Ελλάδα, δεν έχουμε φτάσει ούτε στο 30% κάλυψης από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Επομένως, δεν ενισχύετε τις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις όπως ορίζει η Οδηγία, η οποία επιδιώκει τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ευρωπαίων πολιτών, μέσω της ενίσχυσης των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Δεν ενσωματώνετε ούτε το πνεύμα, ούτε το γράμμα της Οδηγίας, που προβλέπει ενίσχυση Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και Συμβάσεων Εργασίας.»

Κλείνοντας, απαρίθμησε σειρά παρεμβάσεων που μπορούν ουσιαστικά να ενισχύσουν τον κόσμο της εργασίας:

«Χρειάζεται να επιστρέψουμε νομοθετικά στο προ του 2012, πλαίσιο νομοθέτησης. Και αναφέρω το 2012, γιατί η τότε κυβέρνησή σας, κατάργησε τις Συλλογικές Συμβάσεις και τις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις, μείωσε τον κατώτατο μισθό κατά 11% και προέβλεψε την εφαρμογή του κατάπτυστου υπό κατώτατου μισθού. Αυτά έκανε η κυβέρνησή σας τότε. Αν, λοιπόν, θέλατε πραγματικά να βοηθήσετε τον κόσμο της εργασίας, θα μπορούσατε να επαναφέρετε το προ του 2012 πλαίσιο, ώστε να έχουμε πραγματική βελτίωση του επιπέδου μισθών και του βιοτικού επιπέδου της χώρας. Θα μπορούσατε να επαναφέρετε τις αρχές που έχετε καταργήσει, αυτές της επεκτασιμότητας, της μετενέργειας, της εφαρμογής της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

Αντίθετα με εσάς, εμείς επιδιώκουμε την εφαρμογή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και των ισχυρών Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, τις κλαδικές συμβάσεις, για να έχουμε πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς. Θέλουμε και ένα ισχυρό Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, που εσείς με υποκριτικό και δόλιο τρόπο μετατρέψατε σε ανεξάρτητη αρχή χωρίς προσωπικό και χωρίς δυνατότητα ελέγχου. Σε κάθε περίπτωση, η στάση μας είναι ξεκάθαρη. Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε αυτό το  νομοθέτημά σας, το οποίο είναι απέναντι στα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia