FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης  Καλαματιανός: «Οι παραγωγοί της Ηλείας θα αποδοκιμάσουν την κυβέρνηση στις ευρωεκλογές»   

Ημερομηνία: 26-05-2024 | Συντάκτης:

Τίποτα νεότερο και ουσιαστικό δεν προέκυψε από την επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αυγενάκη στην Ηλεία. Μάταια οι παραγωγοί ανέμεναν να ακούσουν μια ελπιδοφόρα είδηση ή ένα συγκροτημένο πλάνο στήριξής τους.

Απεναντίας, το στρεβλό αφήγημα της κυβέρνησης για τα δεινά που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος περιλαμβάνει και την ατομική ευθύνη των παραγωγών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η καλλιέργεια της σταφίδας.

Σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη, για τις χαμηλές τιμές παραγωγού και τα προβλήματα στη διάθεση του προϊόντος ευθύνονται οι ίδιοι οι παραγωγοί, επειδή δεν συνεννοούνται μεταξύ τους! Πράγματι, αυτή ήταν η απάντηση της κυβέρνησης προς τους σταφιδοπαραγωγούς. Προφανώς -με την ίδια λογική- και για το δυσθεώρητο κόστος παραγωγής, αυτοί θα ευθύνονται!

Η αλήθεια είναι πως δεν περιμέναμε διαφορετική αντιμετώπιση από την κυβέρνηση. Πέντε χρόνια τώρα, έχει καταθέσει τα «διαπιστευτήριά» της. Αδιαφορία, εγκατάλειψη και εμπαιγμός αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά της αγροτικής πολιτικής της, με αποδέκτες τους αγρότες της Ηλείας.

Θα μας απαντήσουν στην κυβέρνηση, τι ακριβώς συμβαίνει με το φιάσκο των επιδοτήσεων;  Τι συμβαίνει με τις μειωμένες ενισχύσεις και τις προβληματικές πληρωμές που διαρκώς αυξάνονται, αντί να διορθώνονται; Δεν ευθύνονται καθόλου οι κυβερνώντες για την ανεπαρκή διαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ 2023-2027; Και αν τελικά ευθύνεται μόνο ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τις πετσοκομμένες επιδοτήσεις -όπως αυτοί ισχυρίζονται-, γιατί δεν διορθώνουν επιτέλους την κατάσταση; Πέντε χρόνια κυβερνούν και προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι… χθεσινοί.

Τα ίδια και με τις ανύπαρκτες αποζημιώσεις. Τι συμβαίνει και συνεχώς συντάσσονται πορίσματα, που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις ζημιές στις καλλιέργειες;

Επίσης, τι συμβαίνει με τα κρίσιμα εγγειοβελτιωτικά έργα και την υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου της Ηλείας; Πρόσφατα ενημερωθήκαμε πως δεν υπάρχει καμία κυβερνητική μέριμνα, ούτε υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι για την υλοποίηση αυτού του σπουδαίου έργου για τον αγροτικό κόσμο του τόπου μας. Ακόμα και η υπογειοποίηση του ΤΟΕΒ Γαστούνης που δρομολογήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έχει καθυστερήσει σε υπέρμετρο και αδικαιολόγητο βαθμό.    

Περαιτέρω, γιατί καθυστερούν τόσο πολύ οι αποζημιώσεις των πυρόπληκτων παραγωγών που εκκρεμούν, από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 και του 2022 στην Ηλεία;

Σε ότι αφορά τα σχέδια βελτίωσης: γιατί υπάρχει αυτή η ξεκάθαρη ανισοκατανομή του ποσού της πρόσκλησης μεταξύ των Περιφερειών της χώρας, σε βάρος της Ηλείας; 

Παράλληλα, αν συνυπολογίσουμε την αύξηση του κόστους παραγωγής, τα φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού και κερδοσκοπίας, τη συσσώρευση χρεών και τον κίνδυνο των πλειστηριασμών αγροτικής γης που αντιμετωπίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι, γίνεται σαφές πως οι Ηλείοι παραγωγοί έχουν βυθιστεί σε ένα πρωτοφανές τέλμα. Πως, λοιπόν, θα καταφέρουν να διαβιώσουν με αξιοπρέπεια αυτοί και οι οικογένειές τους;  

Όλα τα παραπάνω είναι αμείλικτα ερωτήματα προς την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τα οποία δυστυχώς δεν λάβαμε, δεν λαμβάνουμε και πολύ φοβόμαστε πως δεν πρόκειται να λάβουμε ουσιαστικές απαντήσεις. Έχουμε καταθέσει πλήθος κοινοβουλευτικών ερωτήσεων και με τις συνεχείς παρεμβάσεις μας αναδεικνύουμε τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν αγρότες και κτηνοτρόφους. Δυστυχώς, οι παραγωγοί της Ηλείας έχουν απέναντί τους μια αδιάφορη κυβέρνηση, που ημέρα με την ημέρα τους απαξιώνει ολοένα και περισσότερο, ωθώντας τους ακόμα και να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειες και το ζωικό τους κεφάλαιο. Να εγκαταλείψουν, δηλαδή, το ίδιο τους το επάγγελμα.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Ηλείας απαιτούν σεβασμό και ίση μεταχείριση. Απαιτούν πραγματική στήριξη και ένα ολιστικό πλάνο ανασύνταξης και ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα του τόπου μας. Διαπιστώνουν ότι αυτό δεν πρόκειται να υπάρξει με τη σημερινή κυβέρνηση, εξάλλου το επιβεβαίωσαν και με την επίσκεψη του κ. Αυγενάκη στον νομό μας. Βέβαια, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφερε ότι η κάλπη των ευρωεκλογών είναι σημαντική. Σε αυτό έχει δίκιο, πράγματι είναι σημαντική. Για τον λόγο αυτό ο αγροτικός κόσμος της Ηλείας θα δώσει τις απαντήσεις του στις επικείμενες ευρωεκλογές, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι Proini_05.07.2024-704x1024.jpg

Καιρός Πύργος