FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: «Να καταργηθεί το τέλος ταφής απορριμμάτων»

Ημερομηνία: 13-01-2025 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Το 2021, η κυβέρνηση επέλεξε να καταργήσει την εισφορά κυκλικής οικονομίας και να θεσπίσει -ξανά- το αναχρονιστικό και τιμωρητικό τέλος ταφής απορριμμάτων. Πρόκειται για ένα μέτρο που εφαρμόζεται αδιακρίτως, δίχως να λαμβάνει υπόψη και να αξιολογεί την πρόοδο κάθε Δήμου στα έργα κυκλικής οικονομίας. Με τον τρόπο αυτό και τις υπέρμετρες οικονομικές επιβαρύνσεις, οι Δήμοι οδηγούνται σε αδιέξοδο και πτώχευση. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι για το 2025, όλοι οι Δήμοι καλούνται να πληρώσουν 35 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων, ενώ για το 2026 αυτό θα ανέλθει στα 45 ευρώ και το 2027 στα 55 ευρώ αντιστοίχως.

Βεβαίως, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε αντιταχθεί στην οριζόντια θέσπιση του τέλους ταφής. Είχαμε αναδείξει ότι η εφαρμογή του τέλους ταφής δεν συμβάλλει στη θέσπιση κινήτρων για την επιλογή της κυκλικής οικονομίας, καταργώντας ουσιαστικά αυτή την εθνική στρατηγική. Δυστυχώς αποδείχθηκε ότι κατά τον χρόνο εφαρμογής του τέλους ταφής (01/01/2022) και έως σήμερα, δεν υφίσταται σε εφαρμογή ένα πλήρες και σαφές πλαίσιο στρατηγικού σχεδιασμού της Χώρας στη διαχείριση των αποβλήτων. Επίσης, αποδείχθηκε στην πράξη ότι η επιλογή της κυβέρνησης είναι επιζήμια τόσο για τους Δήμους όσο και ατελέσφορη για την επίτευξη των στόχων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εμείς πιστεύουμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να καταργηθεί το τέλος ταφής απορριμμάτων και να εφαρμοστεί η περιβαλλοντική εισφορά για την ενίσχυση των δράσεων κυκλικής οικονομίας που είχε θεσμοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τον Ν. 4609/2019. Για τον λόγο αυτό, καταθέσαμε σχετική τροπολογία, που μεταξύ άλλων προβλέπει την καταβολή εισφοράς από τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) στο Πράσινο Ταμείο, για τις ποσότητες απορριμμάτων που οδηγούνται στην ταφή χωρίς επεξεργασία και ανάκτηση ωφέλιμων πόρων. Επίσης, προβλέπονται κλιμακωτές μειώσεις για τους Δήμους, ανάλογα με την πρόοδο υλοποίησης έργων επεξεργασίας απορριμμάτων: 35% μείωση αν έχει ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση για το έργο, 70% αν το έργο βρίσκεται στη φάση κατασκευής και 100% (πλήρης απαλλαγή) στην περίπτωση που το έργο βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. Επιπλέον, ορίζεται ότι οι περιβαλλοντικές εισφορές αποδίδονται στο Πράσινο Ταμείο και στη συνέχεια διατίθενται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση δράσεων και εργασιών διαχείρισης αποβλήτων, ήτοι πρόληψης, προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωσης των ΟΤΑ Ά Βαθμού. Συνολικά, πρόκειται για μια πρόταση με την οποία είχε συμφωνήσει ήδη από το 2019 και η Αυτοδιοίκηση.

Σκοπός πρέπει να είναι η δημιουργία ενός νέου μοντέλου διαχείρισης των αποβλήτων, στο οποίο η διάθεση θα αποτελεί την τελευταία επιλογή. Δυστυχώς, οι επιλογές της κυβέρνησης κινούνται απέναντι σε αυτή τη λογική.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia