FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: «Να καταργηθεί ο άδικος νόμος για το χαράτσι στους ελεύθερους επαγγελματίες»

Ημερομηνία: 17-06-2024 | Συντάκτης:

Στο πλευρό των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων, των επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, βρέθηκε ο Διονύσης Καλαματιανός, στηρίζοντας το δίκαιο αίτημά τους για την κατάργηση του φορολογικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης, που περιλαμβάνει τη φορολόγησή τους, με βάση τεκμαρτό εισόδημα.

Με δήλωσή του, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισημαίνει τα εξής:

«Η κυβέρνηση με τις άδικες και αναχρονιστικές πολιτικές της, έχει βαλθεί να μας γυρίσει πίσω. Αυτό κάνει με πρακτικές όπως η επιβολή κεφαλικού φόρου-χαρατσίου σε εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες. Μια απαράδεκτη και ανεπίτρεπτη επιβάρυνση που έρχεται να προστεθεί στα σοβαρά προβλήματα, που ήδη αντιμετωπίζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες με την ακρίβεια, τα χρέη και τις κατασχέσεις, την έλλειψη πρόσβασης στον δανεισμό και στη ρευστότητα.

Πρόκειται για τη χαριστική βολή που οδηγεί όλους αυτούς τους ανθρώπους στο να κλείσουν τα καταστήματα και τα γραφεία τους. Ουσιαστικά τους ωθεί είτε στην ανεργία, είτε να γίνουν υπάλληλοι σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που συσσωρεύουν κέρδη και πλούτο.

Από την πρώτη στιγμή που είχε έρθει το επίμαχο αυτό νομοσχέδιο στη Βουλή, είχαμε ζητήσει την άμεση απόσυρσή του. Δυστυχώς, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει και φτάσαμε εδώ. Και δεν είναι μόνο αυτό. Όλοι θυμόμαστε -και ιδίως πολύ περισσότερο οι άνθρωποι της αγοράς- τις προεκλογικές υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη. Τότε που ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, προκειμένου να υφαρπάξουν την ψήφο των πολιτών έκαναν λόγο για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με ηλεκτρονικά μέσα, δεσμευόμενοι παράλληλα ότι δεν επρόκειτο να μπει ούτε ένα ευρώ νέος φόρος στους ελεύθερους επαγγελματίες. Επομένως, δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με μια ανίκανη κυβέρνηση, αλλά και με μια κυβέρνηση που εμπαίζει συνειδητά και εξαπατά τους πολίτες. Πρόκειται για την ίδια κυβέρνηση που συντηρεί την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια και αρνείται να φορολογήσει τα πραγματικά υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας, των διυλιστηρίων και των τραπεζών. 

Αντίθετα, εμείς πιστεύουμε σε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα για να ανακουφίσει την κοινωνική πλειοψηφία και να μην σφίγγει περισσότερο την οικονομική θηλιά στο λαιμό της. Μάλιστα, καταθέσαμε και σχετική πρόταση νόμου, όπου μεταξύ άλλων, προτείνουμε:

  • αφορολόγητο όριο έως 10.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα μονοπρόσωπων νοικοκυριών και για τα φυσικά πρόσωπα που έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα (αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες),
  • κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων,
  • μείωση του συντελεστή φορολόγησης κερδών των νομικών προσώπων από 22% σε 17% για κέρδη ως 220.000 ευρώ,
  • κατάργηση της προκαταβολής φόρου,
  • κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για επιτηδευματίες και ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα.

Μπορεί, λοιπόν, να υπάρξει βιώσιμη πρόταση για σταθερή, προοδευτική και δίκαιη φορολογία. Μια πρόταση που ενισχύει την αγοραστική δύναμη και τα εισοδήματα των πολιτών. Αυτό απαιτεί ο κόσμος της εργασίας και της αγοράς. Είμαστε στο πλευρό τους».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος