FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: «Λύσεις για την κοινωνία που ασφυκτιά»

Ημερομηνία: 17-10-2024 | Συντάκτης:

Για τα σοβαρά ζητήματα της καθημερινότητας που απασχολούν τους πολίτες, μίλησε σε τηλεοπτική του παρουσία ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός.

«Τα προβλήματα είναι πολλά και σοβαρά. Η ακρίβεια ισοπεδώνει το εισόδημα. Τα στοιχεία της Eurostat είναι συγκλονιστικά καθώς 1 στους 4 Έλληνες βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Είναι θλιβερό το γεγονός ότι αναγκάζονται συμπολίτες μας να εργάζονται σε 2 δουλειές, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, επειδή ο μισθός τους δεν φτάνει. Αντίστοιχα και οι συνταξιούχοι -που στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι μικροσυνταξιούχοι- βρίσκονται σε εξαιρετικά δεινή θέση. Πολλά φάρμακά τους έχουν αυξηθεί σχεδόν στο διπλάσιο με ευθύνη της κυβέρνησης ενώ η σύνταξή τους δεν επαρκεί ούτε για τα βασικά. Μεγάλες δυσκολίες αντιμετωπίζουν και οι αγρότες, που εκτός όλων των άλλων, αναγκάζονται να επιστρέψουν επιδοτήσεις, μετά από λάθη και δυσλειτουργίες του ΟΠΕΚΕΠΕ. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα οι ανισότητες να διευρύνονται, οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι και ο ελληνικός λαός να περνάει πάρα πολύ δύσκολα. Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έχουμε χρέος να ασκούμε τα θεσμικά μας καθήκοντα, να ελέγχουμε την κυβέρνηση και να διαμορφώσουμε ένα αποτελεσματικό, εναλλακτικό, προοδευτικό σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας. Το κάνουμε ήδη σε κοινοβουλευτικό επίπεδο αλλά και εντός της κοινωνίας.»

Για την πάγια τακτική της ατομικής ευθύνης που ακολουθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να καλύψει δικά της ελλείμματα, επισήμανε:

«Κανονικά, η κυβέρνηση θα έπρεπε να προβληματιστεί από το γεγονός ότι ο ΕΦΚΑ και άλλες υπηρεσίες, αντιμετωπίζουν σήμερα τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης. Αντί, λοιπόν, να ασχοληθεί ουσιαστικά με αυτή τη δυσχερή κατάσταση και να ενισχύσει με προσωπικό τους Φορείς, τοποθετεί ιδιώτες Γενικούς Διευθυντές με μισθούς έως 8.000 ευρώ, υποσχόμενη, παράλληλα, πως με την ψηφιοποίηση δήθεν θα λυθούν όλα τα προβλήματα. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν πάρα πολλά λάθη στις συντάξεις και δυστυχώς οι υποψήφιοι συνταξιούχοι ή οι συνταξιούχοι αναγκάζονται να απευθύνονται σε δικηγόρους και ειδικούς συντάξεων για να βρουν το δίκιο τους. Παρατηρούμε, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αποδώσει τα πάντα στην ατομική ευθύνη. Αυτό έκανε με τις πυρκαγιές, με την πανδημία, το βλέπουμε και τώρα ενάντια στους εργαζομένους δημοσίους υπαλλήλους. Βεβαίως, τα προβλήματα δεν λύνονται με αυτόν τον τρόπο. Πρώτα να καλύψει η κυβέρνηση τα δικά της ελλείμματα και τις δικές της αβελτηρίες, να κοιτάξει τις ευθύνες της και να μην προσπαθεί να ρίχνει το φταίξιμο, ούτε στους υπαλλήλους, ούτε στους πολίτες.»

Για το σχέδιο της κυβέρνησης να φορολογήσει τα φιλοδωρήματα, ανέφερε:

«Η κυβέρνηση επιδιώκει να φορολογήσει τα φιλοδωρήματα, όταν την ίδια στιγμή  φορολογεί μόνο με 33% τα διυλιστήρια. Δηλαδή, από το 33% μέχρι το 90% που έχει θέσει ως συντελεστή φορολόγησης η Ευρωπαϊκή Ένωση για τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, η κυβέρνηση επιλέγει τον μικρότερο συντελεστή. Αν πραγματικά θέλει να πατάξει τα υπερκέρδη, ας τα φορολογήσει στην ανώτερη κλίμακα. Το είχε πει πως θα το κάνει, τελικά, όμως, τα φορολογεί στην κατώτερη, όταν και όποτε.»

Για την ενεργή και ουσιαστική κοινοβουλευτική παρουσία και δράση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σημείωσε:

«Παράγουμε ουσιαστική πολιτική. Είμαστε πρώτη κοινοβουλευτική ομάδα σε κοινοβουλευτικό έλεγχο και κατάθεση ερωτήσεων, κάτι που προκύπτει από συγκεκριμένα νούμερα. Έχουμε καταθέσει εμπεριστατωμένες προτάσεις νόμου για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και για τη δίκαιη φορολόγηση. Διατυπώνουμε συνεχώς συγκεκριμένες επεξεργασμένες προτάσεις για καλύτερη δημόσια υγεία και παιδεία. Επιπλέον, έχουμε καταθέσει την πρότασή μας για τα κόκκινα δάνεια καθώς υπάρχει ο πτωχευτικός νόμος που έχει ψηφίσει η ΝΔ και αποκλείει κάθε προστασία, μέχρι και της πρώτης κατοικίας, ακόμα για τους πιο ευάλωτους, τους πιο αδύναμους οικονομικά. Παράλληλα, αναδεικνύουμε τα κρίσιμα ζητήματα των παραγωγών που ζητούν απαντήσεις, όπως το τεράστιο κόστος παραγωγής, οι χαμηλές επιδοτήσεις, οι δυσλειτουργίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι ανεπαρκείς αποζημιώσεις και η ανάγκη αναθεώρησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot