FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: «Κίνδυνος απώλειας αγροτικών επιδοτήσεων με ευθύνη της κυβέρνησης» 

Ημερομηνία: 19-06-2024 | Συντάκτης:

Η ανικανότητα της κυβέρνησης να ανταπεξέλθει, έστω και στα στοιχειώδη, είναι χαρακτηριστική. Το επιβεβαιώνουν όσα βιώνει ο αγροτικός κόσμος. Δεν είναι μόνο η ακρίβεια και το τεράστιο κόστος παραγωγής που πλήττει με σκληρότητα τους παραγωγούς. Η κυβερνητική ανεπάρκεια αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι το σύστημα καταβολής ενωσιακών επιδοτήσεων βρίσκεται σε πλήρη κατάρρευση.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να θέσει σε άμεση επιτήρηση τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ενδεικτική της κατάστασης. Όπως επισημαίνει σε έγγραφό της η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (DG AGRI) της εν λόγω Επιτροπής, καταγράφονται σοβαρές παρατυπίες στην καταβολή των ενισχύσεων της ΚΑΠ προς τους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους του έτους 2023.

Ειδικότερα, πρόκειται για παρατυπίες που σχετίζονται με τη λειτουργία και τη στελέχωση του Οργανισμού, την ποιότητα και τη νομιμότητα των πληρωμών, και την τήρηση των ευρωπαϊκών κανονισμών. Όλα αυτά είναι πολύ σοβαρά ζητήματα, που προκαλούν εύλογη αμφισβήτηση της επάρκειας του ΟΠΕΚΕΠΕ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ακόμα και με άρση της διαπίστευσής του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Προφανώς, μια τέτοια εξέλιξη θα έχει τεράστιες επιπτώσεις, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τις αγροτικές επιδοτήσεις. 

Δυστυχώς, όμως, τα προβλήματα δεν σταματάνε εδώ καθώς και το ΟΣΔΕ είναι στον αέρα. Συγκεκριμένα, ενώ βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Ιουνίου, το σύστημα δεν έχει ανοίξει για την υποβολή των αιτήσεων. Πρόκειται για άλλη μια δυσμενή εξέλιξη, που οδηγεί στην αβεβαιότητα τους παραγωγούς, επηρεάζοντας, ενδεχομένως, ακόμα και τις μελλοντικές πληρωμές τους.

Την ίδια στιγμή παραμένουν σε εκκρεμότητα πληρωμές του 2023, ενώ καταλογίστηκε στη χώρα μας και πρόστιμο, ύψους 283 εκατ. ευρώ, για κακή διαχείριση από πλευράς του ΟΠΕΚΕΠΕ, πληρωμών αγροτικών ενισχύσεων τις χρονικές περιόδους 2020, 2021 και 2022. Παράλληλα, εκφράζονται φόβοι για την επιβολή και νέων προστίμων.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν μια ασφυκτική πραγματικότητα για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, που βλέπουν την καθημερινότητά τους να χειροτερεύει ημέρα με την ημέρα ολοένα και περισσότερο, εξαιτίας των τραγικών χειρισμών μιας ανίκανης και επικίνδυνης κυβέρνησης.

Μιας κυβέρνησης, που με τις παλινωδίες της ευθύνεται για την ανεπαρκή διαχείριση των ενωσιακών πόρων της ΚΑΠ, με αποτέλεσμα τις εξαιρετικά μειωμένες έως και μηδενικές αγροτικές ενισχύσεις. Μιας κυβέρνησης που τελικά αναλώνεται μόνο σε επικοινωνιακές φιέστες, ενώ για όλα όσα συμβαίνουν ρίχνει την ευθύνη πάντα σε κάποιους άλλους. Μιας κυβέρνησης που δίκαια κρίνεται αρνητικά από την μεγάλη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος