Διονύσης Καλαματιανός: «Η κυβέρνηση έκλεισε τα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Ηλείας»
Ό,τι και να πουν, ότι και να τάξουν προεκλογικά, είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση αποφάσισε και έκλεισε τα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Ηλείας. Και λέμε η κυβέρνηση, γιατί αναμφισβήτητα είναι δική της αρμοδιότητα και επιλογή η διαμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη της Χώρας.
Η αδιαφορία των κυβερνώντων για τον τόπο μας είναι προκλητική. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αχαΐα, ο Πρωθυπουργός δεν είχε τίποτα ουσιαστικό να πει, μεταξύ άλλων και για τον ακρωτηριασμό της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στον νομό μας.
Πρόθυμος συνεργάτης σε αυτή την απαράδεκτη πράξη ήταν το Πανεπιστήμιο Πατρών. Όμως, μόνο η κυβέρνηση μπορούσε και έλαβε, τελικά, την απόφαση να καταργήσει τη Μουσειολογία στον Πύργο και τη Γεωπονία στην Αμαλιάδα. Έτσι κατάντησε η Ηλεία ο μοναδικός νομός δίχως Πανεπιστημιακά Τμήματα.
Βεβαίως, το Πανεπιστήμιο Πατρών, συνέβαλε στη διαρκή εγκατάλειψη και απαξίωση των Τμημάτων, επιταχύνοντας το διαλυτικό και καταστροφικό κυβερνητικό έργο. Τα αντιμετώπισε με αρνητική διάθεση, δεν τα προστάτεψε και δεν τα ενίσχυσε επαρκώς με το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό και τους αναγκαίους πόρους.
Τώρα, πληροφορούμαστε πως ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών επιδεικνύει ενδιαφέρον για τον νομό, προκειμένου να ιδρυθεί ξενόγλωσση Σχολή Πολιτισμού. Το ενδιαφέρον, όμως, αυτό, είναι όψιμο και υποκριτικό, θα μπορούσαμε να πούμε. Αν το Πανεπιστήμιο Πατρών ήθελε πραγματικά να παρουσιάσει προτάσεις και να ξεκινήσει συζήτηση για το ακαδημαϊκό μέλλον της Ηλείας, μπορούσε και όφειλε να το είχε πράξει πολύ νωρίτερα, με τα Πανεπιστημιακά Τμήματα σε λειτουργία. Με έναν τρόπο προσθετικό, ενισχύοντας τα ήδη υπάρχοντα και προχωρώντας σε διαβούλευση με Συλλόγους, Ενώσεις και Φορείς του νομού για την ίδρυση νέων Σχολών και Τμημάτων.
Όχι μόνο δεν το έκανε, αλλά με την εχθρική στάση και τις εισηγήσεις του έκανε διακριτό πως δεν υπολογίζει την Ηλεία ως ακαδημαϊκό κομμάτι του, «στρώνοντας το χαλί» στην κυβέρνηση για το σβήσιμο του νομού από τον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Και έρχεται εκ των υστέρων, να προτείνει την ίδρυση ξενόγλωσσης Σχολής. «Να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω λάδι», δηλαδή.
Άραγε, αυτή είναι η λύση; Πρώτα να απομακρύνονται τα Πανεπιστημιακά Τμήματα και να εκδιώχνονται οι φοιτητές που ήδη φοιτούσαν σε αυτά; Και τώρα να ξεκινάει συζήτηση, υποτίθεται για να έρθουν ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα;
Οι πολίτες της Ηλείας απαιτούμε να αποκατασταθεί η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στον νομό, για να βγει ο τόπος μας από την επιστημονική, ακαδημαϊκή, ερευνητική, οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική υποβάθμισή του. Όμως, γνωρίζουμε ότι μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να διορθώσει την αδικία και να έχουμε, ξανά, αυτό που αξίζει στην Ηλεία. Μια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με λειτουργικά Πανεπιστημιακά Τμήματα, που θα συνδέονται με τα απαράμιλλα συγκριτικά πλεονεκτήματά της. Την πολιτισμική και πολιτιστική κληρονομιά, τον πρωτογενή τομέα και το παγκόσμιο κεφάλαιο της Αρχαίας Ολυμπίας.