FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: «Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τις ανάγκες της κοινωνίας»

Ημερομηνία: 24-11-2022 | Συντάκτης:

Τοποθέτηση του Βουλευτή Ηλείας και αναπληρωτή Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Διονύση Καλαματιανού, στην Ολομέλεια της Βουλής σε σ/ν του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για το ασφαλιστικό

Στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Καλαματιανός ανέφερε πως η κυβέρνηση δήθεν ενδιαφέρεται για τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος και την ενίσχυση των συνταξιούχων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, τονίζοντας πως η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική.

Ο Ηλείος Βουλευτής απαρίθμησε μια σειρά αρνητικών πεπραγμένων της κυβέρνησης ΝΔ, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, την κατάργηση της 13ης σύνταξης, που είχε θεσπίσει και χορηγήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Υπενθύμισε πως η ΝΔ την είχε ψηφίσει τότε και στη συνέχεια δεσμευόταν πως θα τη διατηρήσει. Τελικά την κατάργησε και έδωσε το 1 δισ. κατ΄ έτος που της αναλογούσε για να καλυφθεί η τρύπα που δημιουργείται από την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, που ρισκάρει τις εισφορές των ασφαλισμένων στα χρηματιστήρια.

Παράλληλα, η κυβέρνηση στέρησε από 1.200.000 συνταξιούχους τα αναδρομικά που δικαιούνταν και εκτόξευσε τις εκκρεμείς συντάξεις. Προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτό το δραματικό πρόβλημα, θέσπισε το σύστημα της fast track απονομής των συντάξεων με πολύ σοβαρά λάθη και με μειωμένες, τελικά, συντάξεις. Την ίδια στιγμή παραμένει το μεγάλο πρόβλημα των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων, που είναι περίπου 125.000, των 55.000 εφάπαξ και των 70.000 παράλληλων συντάξεων που ακόμα δεν έχουν εκδοθεί.

Στη συνέχεια υπογράμμισε πως η κυβέρνηση σκόπιμα απαξίωσε τον ΕΦΚΑ και τους υπαλλήλους του.

«Βάλατε ιδιώτες στην απονομή των συντάξεων και αποτύχατε. Προβλέψατε μισθούς έως 8.000 € για τους γενικούς διευθυντές και τους διευθυντές στον ΕΦΚΑ από τον ιδιωτικό τομέα. Εδώ ξεσπιτώνονται οικογένειες για 10.000 και 15.000 ευρώ και εσείς μοιράζετε δημόσιο χρήμα.

Τώρα πανηγυρίζετε που δίνετε αύξηση στις συντάξεις από το Γενάρη του 2023. Δεν μπορείτε, όμως, να μην ομολογήσετε ότι αυτή η αύξηση έχει θεσμοθετηθεί ήδη με το νόμο 4475/2017 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ»

Όπως, όμως, επισήμανε ο κ. Καλαματιανός, χρειάζεται μια πολύ πιο ισχυρή παρέμβαση για να στηριχθούν οι πολίτες.

«Χρειάζεται μια παρέμβαση στον πυρήνα του προβλήματος που είναι η αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και των υπερκερδών που επιτρέπει η κυβέρνηση να συσσωρεύονται από συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα.

Εσείς, όμως, είστε πολύ γαλαντόμοι σε αυτά τα συμφέροντα, στις οικονομικές ελίτ. Τους επιτρέπετε να θησαυρίζουν σε συνθήκες γενικευμένης φτωχοποίησης και διεύρυνσης των ανισοτήτων.»

Εισερχόμενος στο νομοσχέδιο, ο κ. Καλαματιανός ανέφερε πως αυτό δεν μπορεί να καλύψει ουσιαστικά τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων, εργαζομένων, μικρομεσαίων και συνταξιούχων, που έχουν γιγαντωθεί με τη συμβολή των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης.

«Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση 250 ευρώ θα την ψηφίσουμε. Όμως, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι είναι εξαιρετικά μικρή και παντελώς αναντίστοιχη με τις πραγματικές ανάγκες. Είναι πολύ μικρότερη από όσα έδινε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ως ενίσχυση, παρά τις ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες. Ελάχιστα, λοιπόν, τα ποσά αυτά και ταυτόχρονα  πετάτε εκτός της ρύθμισης εκατοντάδες χιλιάδες που θα έπρεπε να τα λαμβάνουν, όπως οι 400.000 μακροχρόνια άνεργοι και άλλοι πολλοί.»

Περαιτέρω, τόνισε πως η κυβέρνηση φέρνει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών 3%, αλλά ταυτόχρονα έχει ήδη ψηφίσει με προηγούμενο νόμο αύξηση 8% των ασφαλιστικών εισφορών από 1-1-2023 για τους επαγγελματίες, τους εμπόρους τους μικρομεσαίους και τους αγρότες.

«Τόσο πολύ ενδιαφέρεστε για όλους αυτούς σε συνθήκες ασφυξίας!»

Κλείνοντας, ανέφερε πως η κυβέρνηση επιτηδευμένα δημιουργεί ψεύτικες ελπίδες για παραγραφή αξιώσεων του e-ΕΦΚΑ  στη δεκαετία.

«Το ΚΕΑΟ έχει στείλει πάρα πολλές ηλεκτρονικές και έγγραφες βεβαιώσεις οφειλών και τελικά θα ωφεληθούν ελάχιστοι.

Τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ, λόγω της ανέχειας, έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Επί της διακυβέρνησής σας οι οφειλές στο ΚΕΑΟ έχουν αυξηθεί κατά 9 δισ. ευρώ και εσείς θεσπίζετε 24 δόσεις για τους οφειλέτες. Φτάνουν αυτές; Σε καμία περίπτωση! Χρειάζονται οι 120 δόσεις, όπως το 2019 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος