FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός για τη δημόσια υγεία στην Ηλεία: «Αναγκαίο να χαρακτηριστεί συνολικά ο νομός ως περιοχή προβληματική και άγονη Α’ κατηγορίας»

Ημερομηνία: 28-11-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Η κυβέρνηση συνεχίζει τις επικοινωνιακές φιέστες και στον ευαίσθητο χώρο της υγείας καθώς στελέχη της πανηγυρίζουν επειδή το Κέντρο Υγείας Ζαχάρως εντάχτηκε στις άγονες περιοχές Β’ κατηγορίας. Αυτό συνέβη με την τροποποίηση της υπ’ αριθ. Γ4α/οικ.46490/05.09.2024 ΚΥΑ των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Υγείας, με την οποία καθορίστηκαν οι προβληματικές και άγονες περιοχές.

Έχουμε επισημάνει εδώ και πολύ καιρό ότι το ζήτημα της υποστελέχωσης των δημοσίων δομών υγείας στην Ηλεία είναι καθολικό. Αυτό σημαίνει ότι στο καθεστώς των προβληματικών και άγονων περιοχών Α’ κατηγορίας πρέπει να ενταχθεί συνολικά ο νομός, προκειμένου να επιλυθεί -έστω και προσωρινά- το πρόβλημα. Μάλιστα, πριν από δύο χρόνια καταθέσαμε και σχετική τροπολογία. Δυστυχώς, η τροπολογία απορρίφθηκε με ευθύνη της κυβέρνησης. Επομένως, η όποια ένταξη δημοσίων δομών υγείας του νομού στις προβληματικές και άγονες περιοχές Β’ κατηγορίας, πρακτικά δεν λύνει το πρόβλημα της έλλειψης γιατρών καθώς τα κίνητρα προσέλκυσης που προβλέπονται σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ μικρότερα σε σχέση με αυτών της Α’ κατηγορίας. Αυτό τονίζαμε με την υπ’ αριθ. 7043/24-9-2024 ερώτησή μας προς τους αρμόδιους Υπουργούς Υγείας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καλώντας τους να απαντήσουν στα εξής ερωτήματα:

  • Γιατί δεν χαρακτηρίστηκε το σύνολο του νομού ως περιοχή προβληματική και άγονη Α’ κατηγορίας; Θεωρούν ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό δεν αφορά ολόκληρη την Ηλεία;
  • Προτίθεται να αναθεωρήσουν την ανωτέρω Κοινή Υπουργική Απόφαση, εντάσσοντας το σύνολο των περιοχών της Ηλείας (επιπρόσθετα Αμαλιάδα, Αρχαία Ολυμπία, Βάρδα, Γαστούνη, Ζαχάρω, Κρέστενα, Σιμόπουλο) στις προβληματικές και άγονες περιοχές Α’ κατηγορίας;
  • Γιατί η Αρχαία Ολυμπία και η Ζαχάρω δεν χαρακτηρίστηκαν ως προβληματικές και άγονες περιοχές;

Η μοναδική απάντηση που λάβαμε ήταν αυτή του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι  «η έκδοση της ανωτέρω Κοινής Υπουργικής Απόφασης πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας» και πως «οι κατ’ εξουσιοδότηση των ως άνω διατάξεων του ν.4999/2022 προβληματικές και άγονες περιοχές Α΄ και Β΄ κατηγορίας καθορίζονται από τις οικείες Υπηρεσίες του συνερωτώμενου Υπουργείου Υγείας.» Δυστυχώς, το Υπουργείο Υγείας έκρινε σκόπιμο να μην απαντήσει, παρ’ όλα αυτά με την τροποποίηση της ανωτέρω απόφασης απέρριψε ουσιαστικά το αίτημα για καθολικό χαρακτηρισμό της Ηλείας ως άγονη περιοχή Α’ κατηγορίας. Εμείς με τις παρεμβάσεις και τις τοποθετήσεις μας θα επιμείνουμε στην προσπάθεια κάλυψης όλων των κενών θέσεων ιατρικού προσωπικού των δημοσίων δομών υγείας στον νομό. Οι Ηλείες και οι Ηλείοι δικαιούνται επαρκείς και αξιοπρεπείς υπηρεσίες δημόσιας υγείας, δίχως εκπτώσεις. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

olympia