FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: «Επιτακτική ανάγκη να βρεθεί λύση για τα ΚΔΑΠμεΑ»

Ημερομηνία: 04-06-2024 | Συντάκτης:

Σκοπός των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ) είναι, μεταξύ άλλων, η δημιουργική απασχόληση των παιδιών μέσω προγραμμάτων έκφρασης και ψυχαγωγίας, άθλησης, άσκησης λόγου και κοινωνικοποίησης. Περαιτέρω, συμβάλλουν  στη συμμετοχή των παιδιών σε προγράμματα προ-επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, παρέχοντας παράλληλα υποστηρικτικές υπηρεσίες και στις οικογένειές τους.

Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση, αν και ισχυρίζεται πως δήθεν νοιάζεται για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, στην πράξη επιδεικνύει απάθεια και αδιαφορία. Χαρακτηριστικό είναι πως τα ΚΔΑΠμεΑ παραμένουν απλήρωτα, καθώς, έχει καθυστερήσει η καταβολή της αποζημίωσης για τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους προς τους δικαιούχους-ωφελούμενα Άτομα με Αναπηρία που έχουν υπερβεί το 22 έτος ηλικίας. Επίσης, εκκρεμεί η έκβαση της χρηματοδότησης της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), για να ακολουθήσουν οι χρηματικές ροές στα Κέντρα. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για τα Άτομα με Αναπηρία άνω των 22 ετών, σχετικά με τη συμμετοχή τους στα προγράμματα για την επόμενη περίοδο των προγραμμάτων 2024-2025.

Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό πως ένας ενδεχόμενος αποκλεισμός των Ατόμων με Αναπηρία ηλικίας άνω των 22 ετών, θα επηρεάσει αρνητικά κυρίως τις οικογένειες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, που δεν διαθέτουν τους οικονομικούς πόρους για να προσφέρουν τέτοιου είδους προγράμματα στα παιδιά τους.  

Προκειμένου να βρεθεί λύση για αυτό το ευαίσθητο και σημαντικό ζήτημα, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέσαμε ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, καλώντας τους να δώσουν σαφείς απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

  • Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε οι δομές να χρηματοδοτηθούν άμεσα και να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία τους; Τι προτίθενται να πράξουν ώστε να εξοφληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις που εκκρεμούν και τα ΚΔΑΠμεΑ να μην αποσταθεροποιηθούν περαιτέρω και να συνεχίσουν να λειτουργούν;
  • Θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη στελέχωση με οποιονδήποτε τρόπο των δομών με μόνιμο προσωπικό;
  • Τι μέτρα θα λάβουν ώστε να μην αποκλειστούν τα Άτομα με Αναπηρία ηλικίας άνω των 22 ετών από τα προγράμματα που υλοποιούνται από τα ΚΔΑΠμεΑ;                                          

Δυστυχώς και στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, η κυβέρνηση δείχνει σοβαρά ελλείμματα. Με την αδιαφορία της οδηγεί τα ΚΔΑΠμεΑ σε οικονομική ασφυξία, δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα στη λειτουργία τους με ανυπολόγιστες συνέπειες για τα Άτομα με Αναπηρία που φιλοξενούν, εντείνοντας παράλληλα την ανασφάλεια σε πολλές ελληνικές οικογένειες. 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος