FOLLOW US: facebook twitter

Δ. Καλαματιανός: «Δημόσιο χρήμα στους εκλεκτούς, πλειστηριασμοί για τους πολίτες»

Ημερομηνία: 31-10-2022 | Συντάκτης:

Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχει δημιουργηθεί ένα τοξικό περιβάλλον οικονομικής δυσπραγίας, που προβληματίζει την πλειοψηφία των πολιτών. Εδώ και 3,5 χρόνια, οι επιλογές των κυβερνώντων έχουν ως θλιβερό αποτέλεσμα, από τη μια, τη διαρκή και συστηματική φτωχοποίηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, από την άλλη την υπερχρέωσή τους. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για τον Ιούνιο του 2022 είναι σοκαριστικά, καθώς τα κόκκινα δάνεια στην ελληνική οικονομία έχουν ανέλθει σε 111 δισ. ευρώ.

Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται εγκλωβισμένη σε ένα πρωτοφανές σπιράλ ακρίβειας και ανατιμήσεων, το οποίο δεν έχει τέλος. Ταυτόχρονα, οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις έχουν αφήσει απροστάτευτους τους οφειλέτες στις άγριες ορέξεις των τραπεζών και των funds.  

Ήδη για το 2022 έχουν αναρτηθεί 44.000 πλειστηριασμοί, αριθμός τριπλάσιος και πάνω, σε σχέση με τον περσινό. Μάλιστα, πολλοί εξ αυτών είναι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, καθώς, με πολιτική επιλογή της σημερινής κυβέρνησης δεν υφίσταται, πλέον, καμία προστασία πρώτης κατοικίας. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που μέσα σε σκληρές συνθήκες μνημονίων, πέτυχε να διασφαλίσει την προστασία της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης για τους οφειλέτες με περιουσία έως 250.000 ευρώ, με συγκεκριμένες δικλείδες και δεσμεύσεις υπέρ των οφειλετών. 

Οι ευθύνες της κυβέρνησης, για αυτή τη δραματική κατάσταση είναι δεδομένες. Έχει «φροντίσει» να δημιουργηθεί εκείνο το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, που επιτρέπει τη συσσώρευση του πλούτου στους ημέτερους, τους λίγους και ισχυρούς, απομυζώντας τους ανήμπορους οφειλέτες, που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν εξαιτίας των αλλεπάλληλων οικονομικών κρίσεων και δυσχερειών.

Οι κυβερνώντες δεν μπήκαν καν στη διαδικασία να προχωρήσουν σε ρύθμιση 120 δόσεων και κούρεμα της βασικής οφειλής, όπως έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετ᾽ επιτάσεως, εδώ και μήνες. Αυτό είχε εφαρμόσει το 2019 για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η σημερινή κυβέρνηση νομοθέτησε έναν πτωχευτικό κώδικα που ουσιαστικά δεν παρέχει καμία προστασία σε όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη, σε όσους έχουν εξουθενωθεί από τις αλλεπάλληλες οικονομικές κρίσεις. Αντίθετα, προβλέπει τη ρευστοποίηση της περιουσίας τους και κινδυνεύουν, άμεσα, ακόμα και με απώλεια της πρώτης και μοναδικής κατοικίας τους, για πολύ μικρές οφειλές, της τάξης των 20.000 ευρώ.

Επιπλέον, η κυβέρνηση νομοθέτησε έναν κατ’ επίφαση εξωδικαστικό μηχανισμό, ο οποίος απέτυχε ολοκληρωτικά. Πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, από τη στιγμή που δεν υποχρεώνονται οι τράπεζες και τα funds να διαπραγματευτούν με τους οφειλέτες; Αποτέλεσμα είναι μόνο το 3% αυτών που είχαν ζητήσει ρύθμιση, να καταφέρουν να την επιτύχουν.  

Παράλληλα, χρηματοδότησε το σχέδιο «Ηρακλής» με πόρους του δημοσίου, ύψους 19 δισ. ευρώ εγγυήσεις, για να πάρουν τα funds τα κόκκινα δάνεια στο μισό της αξίας και στη συνέχεια να κάνουν πλειστηριασμούς και να κερδίσουν πολλά περισσότερα.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε το σκάνδαλο Πάτση για να καταδείξει πως η κυβέρνηση, όχι μόνο είναι υπεύθυνη για την υπερχρέωση και τη φτωχοποίηση των πολιτών, ρίχνοντάς τους στις δαγκάνες των τραπεζών και των funds, αλλά και ότι στελέχη του κυβερνώντος κόμματος συμμετέχουν ανερυθρίαστα σε εισπρακτικές εταιρείες και πλουτίζουν από τα κόκκινα δάνεια και το πλιάτσικο της περιουσίας οφειλετών. 

Είναι, λοιπόν, κρίσιμο να αντιμετωπιστεί το τεράστιο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους:

  • με έναν ουσιαστικό και δεσμευτικό για τις τράπεζες και τα funds, εξωδικαστικό μηχανισμό,
  • με ρύθμιση χρεών, διαγραφή μέρους βασικής οφειλής, για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης και 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου, με δικαίωμα ένταξης και για όσους απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019,
  • με τη θέσπιση ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού για πληρωμές λειτουργικών δαπανών επιχειρήσεων,
  • με την αντικατάσταση του επαίσχυντου πτωχευτικού κώδικα με έναν νέο, που θα προβλέπει ένα ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους και θα εγγυάται την προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης.

Οι μέρες μιας κυβέρνησης, που πρωταρχικός στόχος της είναι να αναδιανείμει βίαια τον πλούτο υπέρ των οικονομικά ισχυρών και των εκλεκτών της, σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας, δεν μπορούν παρά να είναι μετρημένες. Οι πολίτες θα επιλέξουν ξανά μια προοδευτική κυβέρνηση, για να βγάλει τη Χώρα από τα αδιέξοδα, να μειώσει τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες και να την οδηγήσει με ασφάλεια και σιγουριά, στην πρόοδο και την ευημερία. 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος