FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: «Αποκλεισμός φοιτητών από το στεγαστικό επίδομα»

Ημερομηνία: 29-08-2024 | Συντάκτης:

Έντονος προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί σε πολλούς φοιτητές και στις οικογένειές τους, που χάνουν το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα, εξαιτίας του γεγονότος ότι κατά τη διάρκεια του έτους αυτοί εργάστηκαν περιστασιακά, με αποτέλεσμα να έχουν ένα μικρό εισόδημα, που σε καμία περίπτωση δεν υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη, με δεδομένο ότι εν μέσω ακρίβειας και διαρκών ανατιμήσεων, το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα συνιστά σημαντική οικονομική βοήθεια για τις ελληνικές οικογένειες που το δικαιούνται καθώς καλύπτει τα ενοίκια κάποιων μηνών, βοηθώντας στην ελάφρυνση των δαπανών του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Ειδικότερα, για τον υπολογισμό του συνολικού φορολογητέου οικογενειακού εισοδήματος, υπολογίζεται το φορολογητέο εισόδημα του υπόχρεου, της συζύγου και των τέκνων, εφόσον αυτά υποβάλλουν δική τους φορολογική δήλωση. Σε περίπτωση που ένα ενήλικο τέκνο, που είναι εξαρτώμενο μέλος, εργαστεί έστω και για ελάχιστες ημέρες εντός μιας χρονιάς, οφείλει να υποβάλει ξεχωριστή δική του φορολογική δήλωση ακόμα κι αν παράλληλα δηλώνεται ως εξαρτώμενο μέλος στη φορολογική δήλωση των γονέων του. Στην περίπτωση, λοιπόν, που υποβάλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση, η φορολογική μεταχείριση του ενήλικου εξαρτώμενου τέκνου γίνεται στη βάση του ελάχιστου τεκμαρτού ετησίου εισοδήματος, ήτοι με βάση το ποσό των 3.000 ευρώ. Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι ότι με τον υπολογισμό των εισοδημάτων του τέκνου στα 3.000 ευρώ, το ποσό αυτό πιστώνεται αυτούσιο στον οικογενειακό προϋπολογισμό και τελικώς προσαυξάνεται το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κατά 3.000 ευρώ, ανεξαρτήτως των πραγματικών εισοδημάτων που απέκτησε το τέκνο κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους. Το αποτέλεσμα είναι να χάνεται με αυτό τον τρόπο το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα.

Προκειμένου να υπάρξει επίλυση του ζητήματος, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με ερώτησή μας προς τον αρμόδιο Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ζητάμε απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:

  • Προτίθεται να παρέμβει προκειμένου να τροποποιηθεί ο υπολογισμός του οικογενειακού εισοδήματος για αυτές τις περιπτώσεις ώστε να μην συνυπολογίζεται και το τεκμαρτό εισόδημα κάτω των 3.000 ευρώ για τους ενήλικες εργαζόμενους, που συνιστούν εξαρτώμενα μέλη μιας οικογένειας;
  • Προτίθεται να μεριμνήσει προκειμένου να λάβουν το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα και οι οικογένειες που έμειναν εκτός, εξαιτίας του άδικου υπολογισμού του οικογενειακού εισοδήματος σε περιπτώσεις ευκαιριακής απασχόλησης ενήλικων εξαρτώμενων τέκνων;

Ο αποκλεισμός οικογενειών από το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα εξαιτίας της ευκαιριακής απασχόλησης των τέκνων τους, αποτελεί ξεκάθαρη αδικία και πρέπει να διορθωθεί.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot