Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου: Η ορθή διαχείριση των αποβλήτων, ρεαλιστικό και αναγκαίο βήμα για ένα μέλλον που σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον
Χαιρετισμός της Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής στην ημερίδα ΤΕΕ και ΕΜΠ
«Η ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας αποτελεί σήμερα όχι μόνο έναν στόχο, αλλά μια αναγκαιότητα που καλούμαστε να υιοθετήσουμε, να ενσωματώσουμε και να προωθήσουμε σε κάθε επίπεδο, στην πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία». Αυτό τόνισε η Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, Βουλευτής Ν. Ηλείας, Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την έναρξη της ενδιαφέρουσας ημερίδας που συνδιοργάνωσαν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με θέμα «Διαχείριση αποβλήτων με άξονα την διαλογή στην πηγή».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, χαιρετισμούς απέδωσαν ο κ. Γιώργος Στασινός, Πρόεδρος του ΤΕΕ, ο κ. Νίκος Λαγαρός, Αντιπρύτανης του ΕΜΠ, ενώ τη συζήτηση συντόνισε, κατόπιν εισαγωγικής ομιλίας, η κα. Μαρία Λοϊζίδου, Καθηγήτρια στο ΕΜΠ. Στις τοποθετήσεις τους, κεντρική θεματική αποτέλεσε η σημασία της διαλογής στην πηγή, ενώ το ζήτημα των οργανικών αποβλήτων καθώς και η συμβολή των νοικοκυριών στις διαδικασίες μείωσης απασχόλησαν εξίσου τους ομιλητές.
Κατά την ομιλία της, η Δρ. Αυγερινοπούλου εξήγησε ότι η παραδοσιακή γραμμική οικονομία, που ακολουθεί το μοντέλο «παράγω, καταναλώνω, απορρίπτω», δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί. Η υιοθέτηση ενός κυκλικού μοντέλου, που δίνει έμφαση στην επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση, την επιδιόρθωση και τη μείωση της σπατάλης, αποτελεί σήμερα όχι μόνο έναν περιβαλλοντικό στόχο, αλλά και μια αναγκαιότητα. Παράλληλα, τόνισε πως η ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων δεν είναι απλώς ένα εργαλείο περιβαλλοντικής προστασίας, αλλά και μια σημαντική οικονομική ευκαιρία.
Αναφέρθηκε σε μελέτες που δείχνουν ότι η μετάβαση σε κυκλικά μοντέλα διαχείρισης μπορεί να δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και να μειώσει το κόστος παραγωγής, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Επιπλέον, ειδική μνεία έγινε στις δυνατότητες της Ελλάδας, η οποία, χάρη στη γεωγραφική της θέση, την πλούσια βιοποικιλότητα και την ισχυρή οικονομία στους τομείς του τουρισμού και της γεωργίας, μπορεί να αναδειχθεί σε ηγετική δύναμη στην κυκλική διαχείριση υδάτων, τη βιώσιμη γεωργία και την ανακύκλωση υλικών.
Παράλληλα, η Δρ. Αυγερινοπούλου επεσήμανε το ρόλο του Ελληνικού Κοινοβουλίου στη διαμόρφωση κατάλληλου θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα ενθαρρύνει τους φορείς και τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν κυκλικά μοντέλα, θα υποστηρίζει τους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες στην υλοποίηση σχετικών πρωτοβουλιών και θα διασφαλίζει τη συμμετοχή όλων των πολιτών σε αυτήν τη μετάβαση. Όπως ανέφερε, η Βουλή έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντικές θεσμικές πρωτοβουλίες, όπως η θέσπιση των Εθνικών Στρατηγικών για τα Στερεά Απόβλητα, την Ενέργεια και το Κλίμα και την Κυκλική Οικονομία. Σημείωσε ότι η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal) και της στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», ενισχύει τις προσπάθειες για βιώσιμες και ανθεκτικές αλυσίδες αξίας. Η ΕΕ, με τη σειρά της, προσαρμόζει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο παράγονται και καταναλώνονται τα τρόφιμα στην Ευρώπη, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των συστημάτων τροφίμων, την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς τους απέναντι σε κρίσεις και τη διασφάλιση υγιεινών και οικονομικά προσιτών τροφίμων για τις μελλοντικές γενιές.
Κλείνοντας, η Δρ. Αυγερινοπούλου έκανε έκκληση για συλλογική δράση σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, υπογραμμίζοντας την καταλυτική συμβολή των πολιτών στην επιτυχία της κυκλικής οικονομίας και τη σημασία της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη διαλογή στην πηγή. “Καμία πολιτική δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική αν δεν στηρίζεται από την ίδια την κοινωνία. Οι πολίτες έχουν κεντρικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια. Η κυκλικότητα των πόρων απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας: από το πώς καταναλώνουμε, έως το πώς διαχειριζόμαστε τα απόβλητά μας. Η ενημέρωση των πολιτών και η ενεργός συμμετοχή τους στην ανάκτηση υλικών είναι καθοριστικής σημασίας”, τόνισε. Τέλος, εξέφρασε τη δέσμευσή της να συνεχίσει να εργάζεται για την προώθηση θεσμικών αλλαγών που θα υποστηρίξουν τη βιώσιμη διαχείριση αποβλήτων και την προστασία του περιβάλλοντος.