Διονύσης Καλαματιανός: «Χρειαζόμαστε μια ευρεία κοινωνική και πολιτική προοδευτική συμμαχία σε ευρωπαϊκό επίπεδο”
Η Ευρωπαϊκή ένωση ιδιαίτερα τα χρόνια μετά την κρίση του 2008 λειτούργησε με δόγματα αναποτελεσματικά και εχθρικά προς τους λαούς, και κυρίως προς τους αδύναμους και τους πολλούς. Οι εμμονές της νεοφιλελεύθερης οικονομικής ορθοδοξίας για τη διαρκή ενίσχυση των οικονομικά ισχυρών, σε βάρος της μισθωτής εργασίας, κυριάρχησαν στα κέντρα λήψης αποφάσεων, στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Επικράτησαν πρακτικές έλλειψης λογοδοσίας, έλλειψης δημοκρατικής νομιμοποίησης, πρακτικές τεχνοκρατικής διακυβέρνησης των λευκών κολάρων, περιφρόνησης της βούλησης των λαών, περιφρόνησης των πιο μικρών σε μέγεθος κρατών, με πληθυσμιακά και οικονομικά κριτήρια, ενίσχυσης των διαφορών οικονομικής ανάπτυξης βόρειων και νότιων χωρών.
Εκμεταλλευόμενη τα συντρίμμια της κρίσης, η ακροδεξιά πέτυχε να εκφράσει το θυμό και την απογοήτευση των λαϊκών μαζών και κυρίως να κερδίσει από τη δυσαρέσκεια, η οποία είχε προκληθεί από την αναποτελεσματικότητα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος στην άμεση διαχείριση της μεγάλης οικονομικής κρίσης. Παρουσιάζεται ως αντισυστημική δύναμη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν εναντιώνεται στο οικονομικό κατεστημένο, στην ισχύ των ελίτ, αλλά αντίθετα, υπηρετεί με ακραίο τρόπο τα συμφέροντα τους έναντι των πολλών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ονομαζόμενες «μεταρρυθμίσεις» του ακροδεξιού Όρμπαν, που ανήκει στην οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος όπου ανήκει και η ΝΔ. Η κυβέρνησή του εγκατέστησε στην Ουγγαρία το «νόμο της σκλαβιάς», ώστε οι εργαζόμενοι πλέον να είναι υποχρεωμένοι σε 400 ώρες υπερωριών το χρόνο, χωρίς να μπορούν να διεκδικήσουν την αποζημίωσή τους για αυτές, όπως και τις ελεύθερες απολύσεις. Στην Αυστρία η ακροδεξιά κυβέρνηση επανέφερε το 12ωρο εργασίας.
Τα προβλήματα που έχουμε να διαχειριστούμε ως μέλη του Ευρωπαϊκού οράματος δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση. Κυρίως έχουμε να διαχειριστούμε τη διατήρηση της ενότητας της Ε.Ε., η οποία προϋποθέτει τη διατήρηση και ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου των ιδρυτικών αρχών της, με ιδιαίτερη έμφαση στο ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο.
Έχουμε καθήκον να δώσουμε τη μάχη αυτή κυρίως απέναντι σε δύο μέτωπα:
Ενάντια στη λιτότητα και το νεοφιλελευθερισμό, αλλά και ενάντια στην ακροδεξιά και το εθνικιστικό μίσος.
Είναι αναγκαίονα εφαρμοστεί μια σύγχρονη και πειστική εναλλακτική λύση, αλλά και ένα προοδευτικό πρόγραμμα.
Ένα πρόγραμμα που βελτιώνει τη ζωή των πολιτών, την καθημερινότητά τους, όχι σε ένα αβέβαιο μέλλον, αλλά σήμερα.
Είναι αναγκαίο να αγωνιστούμε για μια ενωμένη, δημοκρατική Ευρώπη, που θα στηρίζεται σε ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο ισότητας, δίκαιης κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, που θα σέβεται και θα προστατεύει το περιβάλλον.
Για να το πετύχουμε χρειαζόμαστε μια συμμαχία ευρύτατη, με τη μεγάλη πλειοψηφία των κοινωνικών τάξεων και ομάδων, με όλους όσους κλήθηκαν να πληρώσουν το κόστος μιας διεθνούς κρίσης, για την οποία δεν ευθύνονται.
Χρειαζόμαστε μια ευρεία κοινωνική και πολιτική προοδευτική συμμαχία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Από τους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές, που πιστεύουν και υπηρετούν το προοδευτικό πρόγραμμα, μέχρι τους ριζοσπάστες της Αριστεράς, χωρίς αποκλεισμούς σε ένα μεγάλο, ενωτικό μέτωπο για την Ευρώπη των πολλών.
Για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση της δημοκρατίας.
Για την εφαρμογή πολιτικών ισότητας, σύγκλισης των οικονομιών και δίκαιης ανάπτυξης.
Για να σταματήσουμε τον εκφασισμό της δημόσιας σφαίρας και της πολιτικής στην Ευρώπη.
Είναι αναγκαίο ο Ελληνικός λαός να στηρίξει μαζικά στις εκλογές το ψηφοδέλτιο «ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ», ώστε να εκφραστεί η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, να εκφραστούν οι δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες.
Διονύσης- Χαράλαμπος Καλαματιανός
Νομικός, π. Διοικητής ΙΚΑ-ΕΤΑΜ,
π. Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Ναυτιλίας Ν.Π.