FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης-Χαράλαμπος Καλαματιανός: Για ένα προοδευτικό κοινωνικό συμβόλαιο

Ημερομηνία: 01-06-2020 | Συντάκτης:

Η παρουσίαση του προγράμματος ”Μένουμε Όρθιοι 2”,  πριν από λίγες μέρες από τον Αλέξη Τσίπρα στο Ζάππειο, είναι η συνέχεια μιας προσπάθειας, που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες, ώστε η προοδευτική παράταξη να ανασχηματιστεί και να επανασυνδεθεί δυναμικά με την κοινωνική της βάση:με τον κόσμο της εργασίας, με τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας, με τα «αόρατα» στρώματα των επισφαλών εργαζόμενων στον πολιτισμό, στον τουρισμό και σε άλλους κλάδους της οικονομίας,  με τους ανέργους κ.α.

Είναι μια προσπάθεια, που γίνεται με εντελώς ειλικρινείς διαθέσεις και χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Πότε στο παρελθόν, η αντιπολίτευση είχε την παρρησία να καταθέσει κοστολογημένη πρόταση, όχι μία, αλλά δύο φορές και να την παραθέσει στη βάσανο της κριτικής, όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας ;

Μάλιστα, παρά την ένοχη και εκκωφαντική σιωπή των περισσότερων συστημικών Μ.Μ.Ε., η κοινωνία και οι παραγωγικές τις δυνάμεις, σπάνε τα ”επικοινωνιακά τείχη”. Αναπαράγουν στο δημόσιο διάλογο συγκριμένες προτάσεις μας, που δεν είναι ουδέτερες πολιτικά, αλλά έχουν σαφή στόχο να βάλουν στο επίκεντρο της συζήτησης τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούν η κρίση και οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης.

Μέσα από τις προτάσεις αυτές, αναδεικνύεται η αξία του,  παραγκωνισμένου από την νεοφιλελεύθερη αφήγηση, δημοσίου συστήματος υγείας. Έρχονται στο προσκήνιο οι εργατικές κατακτήσεις ως συνεκτικός ιστός κοινωνικής συνοχής, η σημασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ως πυλώνας της οικονομικής λειτουργίας, η προστιθέμενη αξία που παράγει το επιστημονικό προσωπικό της χώρας, οι στέρεες και διαχρονικές βάσεις της πρωτογενούς παραγωγής και τόσα άλλα πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα και είχαν εξοβελιστεί για να καρπώνεται πολλαπλά οφέλη ο πάλε ποτέ δικομματισμός .

Δεν σταματάμε φυσικά εδώ. Επικαιροποιούμε, παράλληλα και θα παρουσιάσουμε πολύ σύντομα το πολιτικό μας πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης της χώρας, το οποίο θα στηριχτεί σε όλα εκείνα τα στοιχεία που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την μεγάλη προοδευτική παράταξη. Είναι αυτά, που όπως και την προηγούμενη περίοδο έτσι και τώρα, θα κληθούν να αποτελέσουν το «όχημα» για να βγει η κοινωνία και πάλι στο ξέφωτο. Γιατί είναι εμφανές πως και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, μαζί με τους προοδευτικούς πολίτες, τις προοδευτικές δυνάμεις θα κληθούν να διασώσουν τη χώρα από τις νεοφιλελεύθερες εμμονές της συντηρητικής παράταξης, που επιδιώκει την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων, των ισχυρών.

Η στήριξη της εργασίας, λοιπόν και όχι της ανεργίας και της αναστολής της ζωής, η φροντίδα για τους κοινωνικά αποκλεισμένους, η τόνωση της ρευστότητας για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, η αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, η μέριμνα για την αγροτιά κ.α. είναι τα βασικά κοινωνικά και οικονομικά μας όπλα απέναντι στην κρίση.

Δείξαμε την πρέπουσα κοινωνική υπευθυνότητα κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, μια στάση σοβαρή και ψύχραιμη, που συνεισφέρει στην ανάγκη για άμεση προστασία της ανθρώπινης ζωής. Η κυβέρνηση, όμως, αποφάσισε να  εκμεταλλευτεί την συγκυρία για να κινηθεί στα γνώριμά της μνημονιακά μονοπάτια. Αποφάσισε να απασφαλίσει κατά της κοινωνίας.

Τώρα, η δημοσκοπική αλαζονεία και η εικονική πραγματικότητα που καλλιεργούν τα φιλικά στην κυβέρνηση ΜΜΕ, ξεθωριάζουν και αποκαλύπτεται, δυστυχώς, ότι ο ”βασιλιάς είναι γυμνός”.

Η κοινωνική πλειοψηφία αναζητά εκπροσώπηση και ήδη φαίνεται ότι διαβλέπει στις προτάσεις μας τον πολιτικό χώρο που θα δώσει φωνή στις ανάγκες για λύσεις στα προβλήματα της οικονομίας και της καθημερινότητας.

Είμαστε βέβαιοι και έχουμε την αυτοπεποίθηση ότι εκφράζουμε τα στρώματα που έχουν ανάγκη να βγουν στο κοινωνικό προσκήνιο. Είμαστε βέβαιοι ότι με τις προτάσεις μας επαναφέρουμε την ελπίδα για κοινωνική συνοχή, ισότητα και δικαιοσύνη.

Διονύσης-Χαράλαμπος Καλαματιανός

Βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος