FOLLOW US: facebook twitter

Διονυσία Αυγερινοπούλου: Η εκτεταμένη καταστροφή στην ελαιοπαραγωγή οδυνηρή απώλεια εισοδήματος

Ημερομηνία: 13-11-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα, Πολιτική

«Τα πρώτα σημάδια της ελαιοσυγκομιδής  έδειξαν την επερχόμενη συμφορά.. Και η διαπίστωση δεν άργησε να έρθει  για το μέγεθος της τεράστιας καταστροφής στην φετινή παραγωγή του ελαιολάδου. Η εικόνα στους ελαιώνες ανησυχεί και προβληματίζει. Δεν υπάρχει αμφιβολία όπως λένε οι αγρότες μας, πως αυτή η περίοδος είναι μία από τις χειρότερες των τελευταίων ετών στον συγκεκριμένο τομέα. Το Κράτος οφείλει να σταθεί κοντά στους αγρότες και να τους αποζημιώσει εγκαίρως για τις απώλειές τους.»

Τα παραπάνω επισημαίνει η τ. Βουλευτής της ΝΔ  στην Ηλεία, Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, επισημαίνοντας την ανάγκη άμεσης συνδρομής και παρεμβάσεων για την στήριξη των ελαιοπαραγωγών από τον ΕΛΓΑ και τους υπόλοιπους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας. Προς αυτό το σκοπό, η Δρ. Αυγερινοπούλου επικοινώνησε τόσο με το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ, όσο και με τον αν. Τομεάρχη Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γεώργιο Στύλιο.

Η φετινή παραγωγή θα είναι εξαιρετικώς δύσκολο να ξεπεράσει έστω και το μισό της παραγωγής της προηγούμενης χρονιάς. Ο δάκος έχει καταστρέψει μεγάλο μέρος της παραγωγής. Παράλληλα η ποιότητα εμφανίζεται σε μέτρια επίπεδα γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά την πώληση και προώθηση του προϊόντος. Ήδη όπως αναφέρουν έμπειροι ελαιοπαραγωγοί, αλλά και ελαιοτριβείς τα οξέα που καταμετρώνται κατατάσουν την ελιά μας σε υποδεέστερη κατηγορία κάτι που αυτομάτως θα ρίξει και την τιμή της!

Η Δρ. Αυγερινοπούλου τονίζει παράλληλα το ισχυρό πλήγμα που δέχεται πλέον η τοπική μας οικονομία, καθώς σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις του Επιμελητηρίου θα χαθούν πολλά χρήματα από την Ηλεία με την απώλεια να «αγγίζει» τα 50 εκατ. Ευρώ. Γνωρίζουμε όλοι ότι η αγορά μας στηρίζεται ως ένα μεγάλο βαθμό για τους επομένους μήνες ακριβώς στα αποτελέσματα της πώλησης του ελαιολάδου, ενώ το ίδιο το προιόν αποτελεί βασική εισοδηματική πηγή για αρκετούς από τους ανθρώπους της ηλειακής υπαίθρου.

Ο κίνδυνος να ακυρωθούν συμφωνίες και παραγγελίες με διεθνείς αγορές είναι πλέον πολύ μεγάλος  και ταυτοχρόνως είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν  και οι ηλείοι επιχειρηματίες  με τις μικρές ποσότητες που θα παραχθούν. Τα μηνύματα δεν είναι καθόλου καλά και έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια  και έντονο προβληματισμό για το τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα  οι αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν να δείξουν γρήγορα αντανακλαστικά  και να παρέμβουν  προστατεύοντας τους αγρότες και το προιόν. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ευθύνη και την υποχρέωση να μην αγνοήσει τα  στοιχεία που παρατίθενται και το μέγεθος αυτής της καταστροφής  που ενδεχομένως θα αποδειχθεί οδυνηρή και για το σύνολο της οικονομίας μας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος