Διονύσης Καλαματιανός: «Να στηριχθούν άμεσα οι παραγωγοί»
Για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισήμανε τα εξής:
«Δίχως τους ανθρώπους του μόχθου και της παραγωγής, χωρίς τον πρωτογενή τομέα, θα υπάρξει πρόβλημα στην επισιτιστική αυτάρκεια της Χώρας. Όπως λένε και οι αγρότες μας, δεδομένο πρόβλημα είναι το τεράστιο κόστος παραγωγής, ειδικότερα το αυξημένο κόστος στην ενέργεια, στα καύσιμα, στα αγροεφόδια, στις ζωοτροφές. Επίσης, πρόβλημα αποτελεί η νέα ΚΑΠ, η οποία θα πρέπει να επανασχεδιαστεί, ώστε να ωφελεί τους πολλούς και όχι τους λίγους. Και εδώ φέρει σοβαρές ευθύνες η κυβέρνηση με την αδράνεια και την κακή διαπραγμάτευση που έκανε, καθώς, μεταξύ άλλων, χάνονται 240 εκατ. ευρώ από τη βασική ενίσχυση. Υπάρχουν καταγγελίες από αγρότες πως φέτος έλαβαν μόνο το 40% του ποσού της επιδότησης, σε σχέση με αυτό που έπαιρναν πριν. Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν με τον ΕΛΓΑ και τις αποζημιώσεις, ειδικά στην Ηλεία που είναι πολύ χαμηλές, μειωμένες ή μηδενικές.
Εμείς, εδώ και 2,5 χρόνια υποστηρίζουμε πως πρέπει να καταργηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση, παρότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι στην εργαλειοθήκη της Κομισιόν, δεν το ενεργοποιεί. Οι αγρότες, λοιπόν, δίκαια διαμαρτύρονται, γιατί αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης. Είναι χαρακτηριστικό πως στον τόπο μου, στην Ηλεία, οι παραγωγοί προειδοποιούν πως θα αφήσουν χέρσα τα χωράφια και τις καλλιέργειές τους γιατί δεν αντέχουν το κόστος παραγωγής.»
Επίσης, ένα άλλο γεγονός που αποδεικνύει την αδιαφορία της κυβέρνησης και την αισχροκέρδεια που υπάρχει, είναι πως τα προϊόντα δίνονται από τους παραγωγούς σε χαμηλές τιμές και φτάνουν να πωλούνται στα ράφια έως και 270% πάνω. Εδώ χρειάζεται έλεγχος και το κράτος πρέπει να παρέμβει. Δεν μπορεί να μειώνονται οι τιμές στον παραγωγό και να αυξάνονται στο ράφι, είναι ένα ζήτημα που μας θέτουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι συνεχώς.
Εμείς ως υπεύθυνη Αξιωματική Αντιπολίτευση του τόπου καταθέσαμε μια ρεαλιστική δέσμη μέτρων, που μπορούν να δώσουν ανάσα στους αγρότες. Ειδικά, θα πρέπει να εξετάσουμε και το θέμα της ρευστοποίησης της αγροτικής γης. Οι παραγωγοί δεν πρέπει να χάσουν τη γη τους για να συνεχίσουν να παράγουν».