FOLLOW US: facebook twitter

Διογκώνονται και πάλι οι εκκρεμείς συντάξεις

Ημερομηνία: 05-02-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”104897″ img_size=”full”][vc_column_text]Την ώρα που ο ΕΦΚΑ αναμένεται να απορροφήσει, διοικητικά σε πρώτη φάση, το μεγάλο ταμείο επικουρικής ασφάλισης ΕΤΕΑΕΠ, σε μια νέα συγχώνευση κύριας και επικουρικής, στην οποία το νέο σχέδιο νόμου αφιερώνει ολόκληρο κεφάλαιο, ένα «φάντασμα» συνεχίζει να πλανιέται πάνω από τον ΕΦΚΑ: αυτό των δεκάδων χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων.

Μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο υπήρχαν πάνω από 65.000 εκκρεμείς συντάξεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο ρυθμός έκδοσης συντάξεων έπεσε στο 50% έναντι του αντίστοιχου αριθμού που εξέδιδαν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ το 2018.

Μεγάλοι χαμένοι, ασφαλισμένοι που έχουν περάσει από δύο, τρία ή και περισσότερα Ταμεία. Ασφαλισμένοι αυτής της κατηγορίας αναμένουν πάνω από 18 μήνες ακόμη και για την απόκτηση της προσωρινής σύνταξης. Αλλά και για τους πλέον ευνοημένους, δηλαδή όσους τυγχάνει να έχουν ασφάλιση μόνο σε ένα Ταμείο, συνήθως το παλαιό ΙΚΑ, και ταυτοχρόνως έχουν ολοκληρώσει έναν πλήρη και συνεχή κύκλο εργασίας μόνο σε μια εταιρεία -κυρίως λίγα εναπομείναντα στελέχη μεγάλων και παλαιών βιομηχανικών ή ναυτιλιακών μονάδων- ο χρόνος αναμονής δεν είναι μικρότερος των 11-12 μηνών.

Με τον όγκο των αιτήσεων να διογκώνεται, ο υπουργός Εργασίας προχώρησε στην έκδοση και δημοσίευση απόφασης με την οποία επαναλαμβάνεται αυτό που είχε κάνει και η προηγούμενη ηγεσία στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2017-2019, η σύσταση κλιμακίων ομάδων και υποομάδων εργασίας για να επισπευσθεί η εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης του ΕΦΚΑ και να αποπληρωθούν τα οφειλόμενα ποσά που αφορούν αυτές τις αποφάσεις.

Τα νέα μέλη των ομάδων θα οριστούν με απόφαση του διοικητή του ΕΦΚΑ, ενώ η αμοιβή τους θα υπολογιστεί με βάση την παραγωγικότητα και τη μηνιαία απόδοση (ποσότητα ελέγχων ή αποφάσεων), λαμβάνοντας υπόψη και συντελεστές δυσκολίας (από 0,5 έως 2,3) για κάθε μία από τις 14 κατηγορίες συντάξεων.

Μικρό καλάθι

Ο εσωτερικός και λειτουργικός εκσυγχρονισμός του ΕΦΚΑ, με τη μετατροπή του εντός διετίας σε ψηφιακό οργανισμό, αποτελεί το κεντρικό ζήτημα και του σχεδίου νόμου, παρόλο που σε αυτό ακόμη και ο ίδιος ο υπουργός δεν έχει δώσει το επικοινωνιακό βάρος που θα περίμενε κάποιος. Αντιθέτως, το αφήγημα του νέου ασφαλιστικού επικεντρώνεται στις εν αναμονή παροχές με τη μορφή μικρών ή μεγαλύτερων αυξήσεων που θα λάβουν οι συνταξιούχοι.

Πάντως τις τελευταίες ημέρες κι ενώ το σχέδιο νόμου αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, ακόμη και ένθερμοι θιασώτες του νέου ασφαλιστικού «κρατούν μικρό καλάθι», μιλώντας τώρα όχι μόνο για κερδισμένους αλλά και για χαμένους.

«Καταργούν τη 13η σύνταξη»

«Ο κ. Βρούτσης, αν και κατεβάζει κατακόρυφα τον πήχη των δήθεν γενικευμένων αυξήσεων», σχολίασε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, ΕφηΑχτσιόγλου, «και διαψεύδει τις ψεύτικες προσδοκίες που ο ίδιος καλλιεργούσε, συνεχίζει να αποκρύπτει ότι με το νομοσχέδιο καταργείται η 13η σύνταξη και οι 9 στους 10 συνταξιούχους θα έχουν απώλεια εισοδήματος. Επίσης, αποκρύπτει ότι οι 9 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες θα έχουν σημαντική επιβάρυνση, με αύξηση 20% στις εισφορές τους μόνο και μόνο για να ελαφρυνθούν πολλαπλάσια τα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia