FOLLOW US: facebook twitter

Δημοσιογραφική «φλέβα χρυσού» στο Λύκειο Λεχαινών!

Ημερομηνία: 08-03-2024 | Συντάκτης:

-Στην πρώτη τριάδα βραβείων του European SchoolRadio το ραδιοφωνικό σποτ της 9μελούς μαθητικής ομάδας

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Φλέβα δημοσιογραφικού χρυσού φαίνεται πως υπάρχει στον μαθητικό πληθυσμό του Γενικού Λυκείου Λεχαινών, καθώς οι εννέα μαθητές και μαθήτριες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό «Κάν’το να ακουστεί 2024» που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Σχολικό Ραδιόφωνο (European School Radio), δημιουργήσαν δύο ραδιοφωνικά σποτ διάρκεια 90 δευτερολέπτων το καθένα, εκ των οποίων το πρώτο -με τίτλο «Η πτήση της φιλίας»-μπήκε στην πρώτη τριάδα και δεύτερο –με τίτλο «Φιλίες στον μικρόκοσμο» έφτασε στην 7η θέση!

Με αφορμή τη βράβευσή τους, η «Πρωινή» είχε την ευκαιρία να μιλήσει για λίγα λεπτά με τα παιδιά, έχοντας εξασφαλίσει τη σχετική άδεια, και να ακούσει τις πρώτες τους σκέψεις μετά την ανακοίνωση της βράβευσης.

«Ήταν κάτι πρωτότυπο και όλοι θέλαμε να δοκιμάσουμε κάτι καινούριο. Μέχρι τώρα δεν είχαμε κάνει κάτι αντίστοιχο και μας άρεσε αυτή η ευκαιρία. Ήταν πολύ ωραία εμπειρία», μας είπε η Κορίνα, μαθήτρια της Β’ Λυκείου, η οποία μας διευκρίνισε ότι όλη η προετοιμασία έγινε εκτός σχολικού ωραρίου.

«Αφιερώσαμε μέρος του προσωπικού μας ελεύθερου χρόνου, αλλά το κάναμε με ευχαρίστηση γιατί ήταν κάτι το οποίο θέλαμε,  για να βγει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα», σημείωσε.

Ο Γιώργος, επίσης μαθητής της Β’ Λυκείου, πρόσθεσε πως η συμμετοχή στον διαγωνισμό ήταν ευκαιρία να μάθουν περισσότερα γύρω από το ραδιόφωνο ως μέσο, σε μια εποχή που κυριαρχούν το διαδίκτυο και τα socialmedia ως μορφή επικοινωνίας.

«Δηλώσαμε συμμετοχή με χαρά, γιατί ήταν κάτι που θα μας έδινε ευκαιρίες να μάθουμε κι άλλα πράγματα σε σχέση με το ραδιόφωνο. Πήγαμε κυρίως για την εμπειρία και την ομαδικότητα που προσφέρει όλο αυτό το πρότζεκτ. Μας αρέσει να συμμετέχομε σε κάτι καινούριο», ανέφερε σημειώνοντας ότι το ραδιόφωνο είναι ένα μέσο με διπλό ρόλο για τον ίδιο.

«Αν και σήμερα γνωρίζουμε περισσότερο το podcast, που είναι μια πιο εξελιγμένη μορφή, θεωρώ ότι το ραδιόφωνο είναι ένας τρόπος για να συμπληρώνεις τα κενά σου αλλά και να ενημερώνεσαι, ειδικά όταν ακούς ενδιαφέρουσες ζωντανές εκπομπές. Είναι πολύ πιο ζωντανό μέσα από τα υπόλοιπα. όταν οδηγείς, είναι σαν να είσαι σε μια παρέα», πρόσθεσε.

Σενάριο και ηχογράφηση μέσα σε 20 μέρες!

Όπως μας εξήγησαν η Δέσποινα και η Αλεξάνδρα, δημιουργήθηκαν δύο σύντομα σποτ με θέμα τη φιλία, όπως προέβλεπε ο διαγωνισμός, για τα οποία γράφτηκαν δύο διαφορετικά σενάρια –διάλογοι και μονόλογοι- και στη συνέχεια έγινε η επεξεργασία για να βγει το τελικό αποτέλεσμα.

«Είχαμε φτιάξει κάποια σενάρια με συγκεκριμένο θέμα και στο ένα μιλάγαμε σαν σε μονόλογο και διάλογο στο αεροπλάνο, με αεροσυνοδό, πιλότο και επιβάτες, και σρτο άλλο με χαρακτήρες εμπνευσμένους από τη Χημεία, όπου συζητούν το νάτριο και το χλώριο», σημειώνουν.

Η Μαριέττα και η Όλγα συμπλήρωσαν ότι έγινε αρκετή δουλειά σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφού είχαν περιθώριο μόλις 20 μέρες για να γράψουν το σενάριο και να το ηχογραφήσουν.

«Δουλέψαμε πολύ σε μικρό χρόνο, κάναμε τις πρόβες για να προσαρμόσουμε τον ήχο και τις φωνές μας. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο και πολύ ευχάριστο. Μας άρεσε τόσο, που θέλουμε να το επαναλάβουμε».

Το «εργοστασιακό» σχολικό πρόγραμμα

Η Νεφέλη και η Κατερίνα πρόσθεσαν ότι το θέμα της φιλίας τούς άρεσε πολύ και δεν τους απασχόλησε που όλο αυτό δεν έγινε  στη διάρκεια των μαθημάτων αλλά εκτός σχολικού ωραρίου, τονίζοντας πως το σχολικό πρόγραμμα θα έπρεπε να είναι πιο λειτουργικό και πιο δημιουργικό.

«Μας άρεσε που μπήκαμε στη διαδικασία να δουλέψουμε τις φωνές μας για το ραδιόφωνο και να βρούμε τρόπο να τα χωρέσουμε όλα σε ενάμισι λεπτό. Ήταν πολύ δημιουργικό. Θα θέλαμε το σχολείο να βοηθά περισσότερο στο να ανακαλύψουμε το ταλέντο μας και να είναι πιο δημιουργικό», εξηγούν.

Ο Γιώργος το χαρακτήρισε «εργοστασιακό» το σχολικό πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας ότι λειτουργεί σαν γραμμή παραγωγής χωρίς παρεκκλίσεις και δυνατότητα προσαρμογής.

«Αγνοούνται πλήρως οι κοινωνικές δεξιότητες. Κάποιος μπορεί να δυσκολεύεται ακόμα και να πει καλημέρα. Το σχολικό πρόγραμμα δεν κάνει κάτι για αυτό», ανέφερε.

Ο Στάθης δήλωσε ότι τέτοια προγράμματα συμβάλλουν στο πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας, αποκαλύποντας ότι… προσβλήθηκε από το δημοσιογραφικό μικρόβιο. «Ήταν μια εμπειρία που μου άρεσε πολύ και σκέφτομαι μελλοντικά να ασχοληθω΄μετη δημοσιογραφία. Ασχολούμαι και με τα σόσιαλμίντια και είναι κάτι που με απασχολεί. Μας  υποστήριξαν και οι καθηγητές μας σε πράγματα που δεν ξέραμε και με την πρόσβαση σε πληροφορίες. Είχαμε καλές ιδέες τις οποίες εφαρμόσαμε στα σποτ», ανέφερε.

Η διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Λεχαινών, Αννίτα Λάκκα, ευχαρίστησε  τη Μαρία Μπίρμπα, σύμβουλο παιδαγωγικής ευθύνης του σχολείου, και δήλωσε στην «Πρωινή» ότι η τελική κατάταξη θα γνωστοποιηθεί στο τριήμερο Φεστιβάλ στη Λευκωσία από 25 ως 28 Απριλίου, αφήνοντας ανοιχτή και τη δημιουργία webradio στο σχολείο.

«Έχουμε συμφωνήσει με τα παιδιά να συνεχίσουμε το ραδιοφωνικό εγχείρημα, με αναγνώσεις λογοτεχνικών έργων και με τη δημιουργία ενός ραδιοφωνικού σταθμού. ακριβή θέση θα τη γνωρίζουμε στην τελετή βράβευσης. Η βαθμολόγηση προέρχεται από την κριτική επιτροπή, τα σχολεία που συμμετέχουν και από το κοινό», πρόσθεσε.

Τα παιδιά που συμμετείχαν είναι από τη Α’ και τη Β’ Λυκείου και τα ονόματά τους είναι: Αλεξάνδρα, Γιώργος, Δέσποινα, Κατερίνα, Κορίνα, Νεφέλη, Μαριέττα, Όλγα, Στάθης


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia