FOLLOW US: facebook twitter

Δήμος Πύργου: Προτεραιότητα η δημόσια παιδεία-Τι συζητήθηκε στο ΔΣ

Ημερομηνία: 25-09-2024 | Συντάκτης:

Τα προβλήματα και οι ελλείψεις των κτιριακών υποδομών στις σχολικές μονάδες του δήμου Πύργου κυριάρχησαν στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου, κατά τη διάρκεια της οποίας τοποθετήθηκαν όχι μόνοι οι αιρετοί αλλά και οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών φορέων του δήμου, παρουσία δεκάδων γονέων και εκπαιδευτικών.

Η συζήτηση έγινε κατόπιν αιτήματος της αντιπολίτευσης, με πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο επικεφαλής της οποίας, Χρήστος Αθανάσουλας, άνοιξε τη συζήτησηπεριγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί. Όπως ανέφερε, εκτός του ότι δεν υπήρχαν χρήματα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, προκειμένου να γίνει η προμήθεια των αναγκαίων υλικών καθαριότητας, δεν έχει γίνει και ο αναγκαίος προσεισμικός έλεγχος.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα όπως ύπαρξη σχολικών μονάδων χωρίς άδεια κατασκευής αλλά και την ανάγκη ανέγερσης νέων σχολικών κτιρίων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το 1ο Λύκειο. Επιπλέον, καταλόγισε ευθύνες στη σημερινή δημοτική αρχή για μη σοβαρή ενασχόληση, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα είναι διαχρονικό και ότι οι περισσότεροι εκλεγμένοι σύμβουλοι είναι αρκετά χρόνια ενεργοί στην αυτοδιοίκηση.

Ο εκπαιδευτικός και μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας, Τρύφωνας Αθανασόπουλος, τόνισε πως η κατάσταση είναι από δύσκολη έως τραγική, και διατύπωσε τον προβληματισμό του για την καταβολή των χρημάτων μετά την κατάργηση των σχολικών επιτροπών, ζητώντας τη δημιουργία μητρώου κτιρίων.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πύργου Αρχαίας Ολυμπίας Μένια Παπουτσή, αναφέρθηκε στα πολλά, εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα των σχολικών κτιρίων, υπογραμμίζοντας την κατάσταση που επικρατεί στα νηπιαγωγεία.
Ανάλογες τοποθετήσεις έκαναν η εκπαιδευτικός του γυμνασίου Βουνάργου Τζένη Μπίθα, ο εκπαιδευτικός του ΓΕΛ Καράτουλα Βασίλης Βασιλειάδης, ο οποίος αναφέρθηκε και στις συγχωνεύσεις τμημάτων, και η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας, Στέλλα Αναστασίου, η οποία στηλίτευσε την υποχρηματοδότηση του δημοσίου σχολείου ζητώντας από τον δήμο Πύργου να διεκδικήσει δυναμικά την ενίσχυση της δημόσιας παιδείας.

Ειδική αναφορά στις δυσκολίες των ειδικών σχολείων έκαναν η διευθύντρια του ΕΝΕΓΥΛ Πύργου Μαρία Δρακοπούλου, τόσο για την μεταφορά του σχολείου στη Μυρτιά για την οποία δεν συμφώνησε ποτέ, όσο και τη σημερινή κατάστασή του, καθώς και η διευθύντρια του ΕΕΕΕΚ Πύργου Αγγελική Πετρόγιαννη.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Τάκης Αντωνακόπουλος, καταλόγισε έλλειμμα ενδιαφέροντος από τη σημερινή διοίκηση και πρόσθεσε πως υπάρχει η δυνατότητα από τη δημοτική αρχή μέσω κωδικών των τεχνικών υπηρεσιών και της πολιτικής προστασίας να κάνει πράγματα για τα σχολεία.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Διονύσης Μπέλτσος, υπογράμμισε την ανάγκη τεχνοκρατικής και οργανωμένης αντιμετώπισης των προβλημάτων μέσα από την αξιοποίηση προγραμμάτων και τη δρομολόγηση της νομιμοποίησης των σχολικών κτιρίων.

Στ. Καννής: «Θέλουμε να πιάνει τόπο και το τελευταίο ευρώ»

Ο δήμαρχος Πύργου, παρέθεσε αναλυτικά τις ενέργειες που έχουν γίνει ως τώρα και τα ποσά που έχουν δαπανηθεί για τη διευθέτηση προβλημάτων στα σχολεία, αφήνοντας αιχμές για ολιγωρία και μειωμένο ενδιαφέρον από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές.
Παράλληλα, τόνισε ότι ήδη έχει προσλάβει επιστήμονες ειδικούς συνεργάτες, ακριβώς για να καλύψει τις δυσκολίες της υποστελεχωμένης Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών να κάνει μελέτες για ανακαινίσεις, βελτιώσεις κλπ. Επίσης ανέφερε ότι έχει γίνει ένας πρώτος έλεγχος για την ασφάλεια των κτιρίων, που άμεσα θα αποτυπωθεί και εγγράφως, και ξεκαθάρισε ότι θα είναι συμπαραστάτης γονέων και εκπαιδευτικών στις διεκδικήσεις.

«Εμείς, ως δημοτική αρχή θέλουμε να σεβαστούμε το δημοτικό χρήμα. Να πιάνει τόπο μέχρι το τελευταίο ευρώ και θα αποδίδεται ακριβώς και σε αυτές τις τεχνικές εργασίες για βελτίωση ανακαίνιση σχολικών κτιρίων. Θα είμαστε διεκδικητικοί όπως και προχθές που χανόταν το τμήμα προσανατολισμού στο ΓΕΛ Καράτουλα που αμέσως ήρθα σε επαφή με βουλευτές και υπουργούς και δόθηκε λύση. Όπως και σήμερα ο αντιδήμαρχος παιδείας στο 5ο δημοτικό και είναι δίκαιο το αίτημα να μην συγχωνευτούν τα τμήματα ήταν παρών να συμπαρασταθεί. Είμαστε και θα είμαστε παρόντες και μπροστάρηδες και θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για τη νεολαία μας, τα παιδιά μας!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot