FOLLOW US: facebook twitter

Δήμος Πύργου: Έγκριση από το  «Πράσινο ταμείο» για το ερευνητικό πρόγραμμα έγκαιρης πρόγνωσης πλημμυρικών φαινομένων στις εκβολές του Αλφειού

Ημερομηνία: 11-10-2022 | Συντάκτης:

  • Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Η πρότασή ήταν τεκμηριωμένη, σοβαρή και χρήσιμη»

Την έγκριση χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο πήρε το ερευνητικό έργο «Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή με την Ανάπτυξη Συστήματος Έγκαιρης Πρόγνωσης Παράκτιας Πλημμύρας σε Εκβολές Υδατορέματος: Εφαρμογή στην Παράκτια Ζώνη του Δήμου Πύργου, εκατέρωθεν της εκβολής του ποταμού Αλφειού» συνολικού προϋπολογισμού 200.000 ευρώ. Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που θα υλοποιήσει ο Δήμος Πύργου ως συνδικαιούχος σε συνεργασία με το  Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο που υπέβαλλε την πρόταση, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση πλημμυρικών φαινομένων στις περιοχές εκβολών του ποταμού Αλφειού και το οποίο  εντάσσεται στη φιλοπεριβαλλοντική πολιτική της Δημοτικής Αρχής.

Σκοπός του ερευνητικού έργου είναι η αύξηση της ανθεκτικότητας και προστασίας του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος παράκτιων ζωνών σε συνθήκες Κλιματικής Αλλαγής με τοποθέτηση ειδικών συστημάτων που θα ερευνούν,  θα καταγράφουν τα στοιχεία  για την έγκαιρη πρόγνωση πλημμυρικών φαινομένων στην εκβολή του ποταμού Αλφειού στα όρια του  Δήμου Πύργου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρόσκληση ενδιαφέροντος «Φυσικό Περιβάλλον 7 Καινοτόμες δράσεις 2022» που δημοσιοποίησε το Πράσινο Ταμείο την περασμένη Άνοιξη κατατέθηκαν 128 προτάσεις και εγκρίθηκαν μόλις 10, εκ των οποίων και του ΕΜΠ με τον Δήμο Πύργου.

Αδιάκοπη η φιλοπεριβαλλοντική πολιτική

Για την έγκριση της χρηματοδότησης και το πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί σύντομα, μίλησε ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος και η άμισθη σύμβουλός του σε θέματα Ανάπτυξης – Προγραμματισμού – Ευρωπαϊκών Έργων και Πολιτισμού Έβελυν Καρακίτσου η οποία διαχειρίστηκε  έγκαιρα και αποτελεσματικά όλες τις διαδικασίες.

«Από τα αποτελέσματα της αρμόδιας Επιτροπής του Πράσινου Ταμείου αποδεικνύεται ότι η πρότασή ήταν τεκμηριωμένη, σοβαρή και χρήσιμη. Είχε προηγηθεί απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου που εξουσιοδότησε το ΕΜΠ να προβεί στην υποβολή της πρότασης η οποία εμπεριέχει στοιχεία έρευνας και εφαρμογής  των αποτελεσμάτων σχετικά με τον Αλφειό ποταμό και την έγκαιρη πρόγνωση πλημμυρικών φαινομένων» δήλωσε ο κ. Αντωνακόπουλος και συνέχισε «Η πρόταση αυτή, σε όλη την διαδικασία  υποβολής της, υποστηρίχθηκε από τον Δήμο Πύργου και ιδιαίτερα από την άμισθη επιστημονική συνεργάτιδα Έβελυν Καρακίτσου. Είναι μια δράση στο πλαίσιο της φιλοπεριβαλλοντικής πολιτικής που ακολουθεί η Δημοτική Αρχή. Σ’ αυτό το πλαίσιο εργαζόμαστε μεθοδικά για την οριστική λύση στο Ποτόκι και πολύ σύντομα θα πάρει οργανωτική μορφή το «Δίκτυο Πόλεων», των παραποτάμιων Δήμων από την Τρίπολη μέχρι τον Πύργο για την προστασία του Αλφειού, καθώς και μια σειρά άλλων δράσεων για το συνολικό πολιτιστικό, ιστορικό, οικολογικό και αρχαιολογικό απόθεμα του Αλφειού. Ενός ποταμού που έχει τεράστιες αναπτυξιακές προοπτικές για την περιοχή μας.  Επίσης σύντομα θα έχουμε κοντά μας  τον Πρύτανη του ΕΜΠ και συμπατριώτη μας Ανδρέα Μπουντουβή ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας πρότασης με κύρος. Για μας δεν έχει τόση αξία το οικονομικό στοιχείο της πρότασης αλλά ότι μπορέσαμε να ενταχθούμε σε πρόγραμμα ερευνητικού επιπέδου και στην εφαρμογή της παραγόμενης γνώσης για να μετριαστούν και να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής».

Επόμενο βήμα τα διασυνοριακά προγράμματα

Την ικανοποίησή της για την θετική έκβαση της πρότασης εξέφρασε και η κ. Έβελυν Καρακίτσου υπογραμμίζοντας την σημασία συμμετοχής του Δήμου Πύργου σε ερευνητικά προγράμματα. «Η πρώτη μας συνεργασία με τον Δήμαρχο Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλο, είχε ως αντικείμενο τον Αλφειό. Θέλω να τον ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη του και να εκφράσω την ικανοποίησή μου καθώς η πρώτη μου απασχόληση σ’ αυτόν τον τομέα είχε θετική έκβαση. Πίστεψα πολύ στην πρόταση και ήθελα να την αξιοποιήσουμε όπως έπρεπε. Θεωρώ ότι για τον Δήμο Πύργου και για όλους όσοι εργάστηκαν,  είναι πολύ μεγάλη επιτυχία η ένταξη του έργου και θα φανεί στην πράξη με το συγκεκριμένο σύστημα που θα τοποθετήσει η επιστημονική ομάδα του ΕΜΠ. Θέλω να ευχαριστήσω την επιστημονική ομάδα, το Εργαστήριο Λιμενικών Έργων του Τομέα Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών,  την επικεφαλής καθηγήτρια αυτού και Πολιτικό Μηχανικό κ. Βίκυ Τσουκαλά για την άρτια επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση, καθώς και την άψογη συνεργασία που είχαμε και τον συντονισμό ενεργειών.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι μέσα από το συγκεκριμένο ερευνητικό έργο ανοίγει  ο δρόμος πλέον για συμμετοχή του Δήμου Πύργου σε διασυνοριακά προγράμματα. Ήδη εργαζόμαστε συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση, και σύντομα εκτιμώ ότι θα είμαστε σε θέση για περαιτέρω ανακοινώσεις».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος