FOLLOW US: facebook twitter

Δήμος Ήλιδας: Αναβολή προγραμματισμένων εκδηλώσεων-Ενημέρωση για εκδηλώσεις Χριστουγέννων

Ημερομηνία: 13-11-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα, Πολιτισμός

Αναβάλλεται το βιωματικό εργαστήριο Έκφρασης μέσω Τεχνών, το οποίο επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Ήλιδας από την Ελένη Κουρλέση, Κοινωνική Λειτουργό, το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020.

https://www.ilialive.gr/images/new_images/ilialive/2020/11_November/02_week/texni-xristoug-2020.jpg

Σκοπός του εργαστηρίου ήταν οι συμμετέχοντες μέσα από διαφορετικές μορφές έκφρασης (κατασκευή, ζωγραφική, κίνηση, γραπτός-προφορικός λόγος και μουσική) να έρθουν σε επαφή με τον εαυτό τους ανακαλύπτοντας μια άλλη οπτική στα ζητούμενά τους. Ο καθένας θα μπορεί να δοκιμάσει διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας, έκφρασης και εσωτερικής αναζήτησης.

Το βιωματικό εργαστήριο βασίζεται στην προσέγγιση του ClinicalExpressiveArtTherapy, όπου αξιοποιείται η χρήση διαφορετικών μορφών τέχνης μέσα από την ομαδική, την ατομική δουλειά και τη συνεργασία σε δυάδες, προς όφελος της προσωπικής μας ανάπτυξης.Η Ελένη Κουρλέση, έχει σπουδάσει μουσική, και έχει ειδικευτεί στηνΚλινική Εκφραστική Ψυχοθεραπεία μέσα από τοΣυνδυασμό ΔιαφορετικώνΚαλλιτεχνικώνΜέσων (ΙntermodalClinicalΕxpressiveΤherapy), από τονDrAviGoren-Bar.

Εκδηλώσεις Δεκεμβρίου -Ιανουαρίου στο Πολυχώρο Πολιτισμού

Ο σχεδιασμός των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Ήλιδας βασίζεται στην αξιοποίηση όλων των πολιτιστικών πόρων του Δήμου, με ετήσιο πλάνο και ενεργοποίηση όλων των καλλιτεχνικών δυνατοτήτων της περιοχής. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για όλη την ανθρωπότητα, αυτό που είχε εξέχουσα σημασία ήταν η προστασία της δημόσιας υγείας.  Αυτός ήταν ο λόγος που ο Δήμος Ήλιδας, παρότι είχε από το  μήνα Φεβρουάριο του 2020,  έτοιμο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας για το καλοκαίρι, με παραστάσεις αρχαίου δράματος, οι οποίες ήταν ενταγμένες στο πρόγραμμα της Επιδαύρου, με θεατρικές παραστάσεις νεότερης και σύγχρονης δραματουργίας, να μην πραγματοποιηθεί. Στόχος του σχεδιασμού, που τελικά η πανδημία δεν επέτρεψε να υλοποιηθεί , ήταν η επιστροφή της χαμένης ταυτότητας του Φεστιβάλ, με την οποία για πολλά χρόνια ήταν καταξιωμένο σε όλη την Ελλάδα. Για το διάστημα του Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου που συμπίπτει και με τις εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είχαν προγραμματιστεί, που δυστυχώς πρέπει να αναβληθούν,  οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Άλφονς Μούχα

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Ήλιδας και του Πολυχώρου Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Ήλιδας με το Τσέχικο Κέντρο Πολιτισμού και τη Πρεσβεία της Τσεχίας, είχαν προγραμματιστεί εκδηλώσεις και workshopsγια όλες τις ηλικίες:

Αρχικά  για το διήμερο 28-29  Νοεμβρίου είχε προγραμματιστεί το βιωματικό εργαστήριο με θέμα «Φτιάξε το δικό σου Μούχα»,  με γνωστά  έργα του Άλφονς Μούχα, ενός  από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της ΑρΝουβώ. Ο ΆλφονςΜούχαπροσπάθησε να κάνει την ομορφιά της τέχνης προσιτή σε κάθε κοινωνική τάξη δίνοντας έμφαση στα σύμβολα και τα διακοσμητικά στοιχεία. Ανέπτυξε τα δικά του αισθητικά ιδανικά και το αυθεντικό του στυλ, το οποίο είναι ευρέως γνωστό ως “στυλ Mucha”.  Δημιούργησε πολυάριθμους πίνακες, αφίσες, διαφημίσεις και εικονογραφήσεις βιβλίων καθώς και σχέδια για κοσμήματα, χαλιά, ταπετσαρίες και θεατρικά. Τη παρουσίαση και την επιμέλεια του εργαστηρίου θα πραγματοποιούσε η ίδια  η  διευθύντρια του Τσεχικού Κέντρου Αθήνας ΛούτσιεΚούλιγκοβα.

Παιδικές ταινίες κινουμένων σχεδίων

Προβολές για μικρά παιδιά, της προσχολικής ηλικίας συνδυασμένες μεworkshops(εργαστήρια) ζωγραφικής  με τους ήρωες των παιδικών ταινιώνΚρτεκκαι τους δύο φίλους Πατ και Ματ.Πρόκειται  για τον μεγαλύτερο ήρωα κινούμενων σχεδίων της Τσεχίας Κρεκτ και οι μικροί μας φίλοι θα  είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν με τον μικρό αυτό τυφλοπόντικα. O γλυκούλης ήρωας συχνά συναντά τον κόσμο των ανθρώπων και αντιμετωπίζει διάφορες περιπέτειες μαζί με τους φίλους του. Τον λαγό, τον σκαντζόχοιρο και το ποντικάκι. Μαθαίνει στα παιδιά καλοσύνη και είναι εύκολα κατανοητός ακόμη και στα πιο μικρές ηλικίες.Ο Pat&Mat είναι μια σειρά τσέχικων ταινιών κινουμένων σχεδίων stop-motion.  Οι κύριοι χαρακτήρες της σειράς είναι δύο handymen, που είναι εφευρετικοί αλλά εξαιρετικά αδέξιοι. Από το 2020, έχουν κυκλοφορήσει 129 επεισόδια της παράστασης και έχει κοινοποιηθεί σε μεγάλο αριθμό χωρών λόγω της έλλειψης διαλόγου.

https://www.ilialive.gr/images/new_images/ilialive/2020/11_November/02_week/Pat_Mat.jpg

Στη συνέχεια μετά την προβολή των ταινιών τα παιδιά θα είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε βιωματικά εργαστήρια ζωγραφικής, όπου εκεί θα έφτιαχναν τις δικές τους ιστορίες σε ομαδική δημιουργία.

Έκθεση  «Τσέχικη Δημοκρατία- Η Χώρα των Κάστρων και των Παλατιών»

Η έκθεση των ομορφότερων Κάστρων της Τσεχικής Δημοκρατίας που δημιουργήθηκε από το Εθνικό Μουσείο της Πράγαςεπρόκειτο και αυτή να φιλοξενηθεί στο χώρο της Πινακοθήκης και Εικαστικών Εκθέσεων. Οι επισκέπτες του Πολυχώρου, οι οποίοι που θα έρχονταν να παρακολουθήσουν τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, μέσα στα Χριστούγεννα και τις πρώτες μέρες του νέου έτους, θα είχαν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για αυτά τα όμορφα Η έκθεση παρουσιάζει 24 από  τα  πιο  ενδιαφέροντα  κάστρα  και  παλάτια  της Βοημίας και της Μοραβίας, δύο ιστορικών περιοχών της Τσεχίας.

tria fountoukia

Χριστούγεννα στο Πολυχώρο Πολιτισμού

Η φετινή συνεργασία του Δήμου Ήλιδας με το Τσέχικο Κέντρο Πολιτισμού μεταμορφώνουν αυτά τα Χριστούγεννα τον Πολυχώρο σε ένα παραμυθένιο χώρο μέσα από δημοφιλείς τσεχικές ταινίες και έκθεση με τα ωραιότερα Κάστρα της Τσεχίας!Πριγκίπισσες, πρίγκιπες, βασιλιάδες, κακές μητριές, υπέροχα τοπία, χιόνια και άλογα, άγγελοι και διαολάκια, έρωτας και αγάπη, όλα αυτά έρχονται να ζωντανέψουν μέσα από τρία τσέχικα παραμύθια που θα προβληθούν τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Οι πλέον γνωστές και δημοφιλείς τσεχικές ταινίες «Η Πριγκίπισσα με το Χρυσό Αστέρι», «Τρία Φουντούκια για την Σταχτοπούτα»και«Ο Άγγελος του Κυρίου», θα ταξιδέψουν μικρούς και μεγάλους στις μαγικές πολιτείες των παραμυθιών.

Πανδαισία Μουσικών εκδηλώσεων

Η σημαντική συνεργασία του Δήμου Ήλιδας και του Πολυχώρου Πολιτισμού με τη Φιλαρμονική Αθηνών και το Μαέστρο Γιάννη Χατζηλοϊζου, καθώς και με διάσημες σοπράνο του Λυρικής σκηνής, επρόκειτο να δημιουργήσουν μια μοναδική ατμόσφαιρα για τα φετινά Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και αναμένεται  να πραγματοποιηθούν,εάν οι συνθήκες από την πανδημία, το επιτρέψουν.

filar1

Είχαν ήδη προγραμματιστεί:

ΠΙΟΤΡ  ΙΛΙΤΣ  ΤΣΑΪΚΟΦΣΚΥ

«Ο Καρυοθραύστης»

Με την αγαπημένη Χριστουγεννιάτικη ιστορία του Καρυοθραύστη, μας προσκαλεί η Φιλαρμονική Αθηνών και ο Μαέστρος Γιάννης Χατζηλοϊζου. Η σουίτα παρουσιάστηκε μερικούς μήνες πριν από την πρεμιέρα του μπαλέτου, στις 19 Μαρτίου 1892, σε συναυλία στην Αγ. Πετρούπολη και υπό τη διεύθυνση του συνθέτη. Η επιτυχία της ήταν τεράστια και έκτοτε παραμένει ένα από τα πιο αγαπητά έργα του Ρώσου συνθέτη και αναπόσπαστο κομμάτι του συναυλιακού ρεπερτορίου, ιδίως κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.Η σουίτα ανοίγει με μία ανάλαφρη, σύντομη εισαγωγή, στην οποία ο συνθέτης αξιοποιεί από τα έγχορδα μόνο τα βιολιά και τις βιόλες (τα βιολοντσέλα και τα κοντραμπάσα σιγούν), που προσδίδουν με το λαμπερό, ψηλό ήχο τους μία κρυστάλλινη μουσική διαύγεια.

SergeiProkofiev

O Πέτρος και ο Λύκος

filar2

Το μουσικό παραμύθι «Ο Πέτρος και ο Λύκος» γράφτηκε από τον Προκόφιεφ το 1936 με σκοπό να διδάξει τα παιδιά σχετικά με το χαρακτήρα και τη χρήση των οργάνων της ορχήστρας και να τα εξοικειώσει με αυτά. Ο Πέτρος ζει στο σπίτι του παππού του στο δάσος και ως γενναίος νέος δεν φοβάται καθόλου τους κακούς λύκους. Αγνοώντας τις προειδοποιήσεις του παππού του τα βάζει με το λύκο, τον οποίο αιχμαλωτίζει με τη βοήθεια ενός πουλιού. Η γάτα (κλαρινέτο), η πάπια (όμποε), το πουλί (φλάουτο), ο παππούς (φαγκότο), οι κυνηγοί (πνευστά-κρουστά), ο λύκος (κόρνο) και ο Πέτρος (έγχορδα) πρωταγωνιστούν σε αυτή την πολυαγαπημένη ιστορία και διδάσκουν ευχάριστα, παραπέμποντας στα ηχοχρώματα των αντίστοιχων οργάνων. 

ΒΙΕΝΕΖΙΚΑ ΒΑΛΣ

Η Μουσική των Στράους

Υποδεχόμαστε τη νέα χρονιάμε το καλύτερο τρόπο, με τη μουσική των Στράους και τα φημισμένα Βιενέζικα βαλς, γιατί το βαλς είναι ο χορός της αγάπης. Μέσα στην ατμόσφαιρα της Αυτοκρατορικής ΒιέννηςηΦ.Α.  υπόσχεται μια μοναδική συναυλία γεμάτη από βαλς και πόλκες.

Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ

ipsif

Τραγούδια & Άριες 

Η Βασιλική Καραγιάννη, η γνωστή Σοπράνο της Λυρικής σκηνής εγκαινιάζει τη θεματική ενότητα «Διάσημες Σοπράνο της Λυρικής Σκηνής στο Δημοτικό Θέατρο Αμαλιάδας», με τραγούδια και άριες που περιγράφουν τη Μαγεία της Σελήνης.

Βασιλική Καραγιάννη, Υψίφωνος

graouz

Γιάννης Χατζηλοΐζου, Πιάνο 

Επίσης υπήρξε συμφωνία, τη νέα χρονιά να παρουσιαστεί από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας η θεατρική παραγωγή «Υπηρέτης Δύο Αφεντάδων» του Κάρλο Γκολντόνι, σε σκηνοθεσία του Λιθουανού ΤσέζαριςΓκραουζίνις, όμως ήδη η Διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ αποφάσισε η παράσταση να ανέβει την Άνοιξη και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Ο Δήμος Ήλιδας σε νεότερη ενημέρωση θα παρουσιάσει όλες τις εκδηλώσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν σε κανονικές συνθήκες και χωρίς τους κινδύνους εξάπλωσης της πανδημίας και όσες συνεργασίες προκύψουν για διαδικτυακή μετάδοση (LiveStreaming) καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος