FOLLOW US: facebook twitter

Δημοπρατείται η αποκατάσταση της Δαφνιώτισσας

Ημερομηνία: 27-09-2024 | Συντάκτης:

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Σε τροχιά αποκατάστασης μπαίνει ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου στη Δαφνιώτισσα του δήμου Ήλιδας, καθώς η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού προκήρυξε ανοιχτό διαγωνισμό με προϋπολογισμό 284.000 ευρώ, χρηματοδοτούμενο από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας 2021-2027.

Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Δαφνιώτισσας, στη θέση Παναγία ή Παναγίτσα του Δήμου Ήλιδας, είναι κηρυγμένο μνημείο με ζώνη προστασίας ακτίνας 100μ. γύρω του. Επιφανειακά ευρήματα μαρτυρούν την ύπαρξη και άλλων κτισμάτων στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου, σε όλη την έκταση του χαμηλού λόφου. Το μνημείο υπέστη μεγάλες ζημιές από τον σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008.

Πρόκειται για τρίκλιτηξυλόστεγη βασιλική που καλύπτεται με ενιαία δίρριχτη στέγη. Χρονολογείται στη Μέση Βυζαντινή Περίοδο, αλλά έχει ανακατασκευαστεί ριζικά κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Από την αρχική φάση διατηρούνται σε ικανό ύψος μόνο τμήμα της δυτικής όψης, γύρω από τις κόγχες και την κεντρική είσοδο, ενώ στα υπόλοιπα τμήματα η αρχική φάση διατηρείται σε χαμηλό ύψος.

Στη Μεσοβυζαντινή φάση του ναού ανήκουν και τα χωρίσματα των κλιτών με τοιχοποιία, στοιχείο που απαντά και σε άλλους τρεις ναούς της Ηλείας, ενώ όλα τα ανοίγματα ανήκουν σε μεταγενέστερες περιόδους. Έχει πεπλατυσμένη μορφή και γενικές διαστάσεις 7,70μ. x 9,70μ. χωρίς τις αψίδες του ιερού. Η κρίσιμη κατάσταση διατήρησης του σεισμόπληκτου μνημείου, καθιστούν αναγκαία την εκτέλεση εργασιών με στόχο, την προστασία, διάσωση και ανάδειξή του.

Το έργο συνοπτικά περιλαμβάνει τις ακόλουθες εργασίες: Κατασκευή περίδεσης στην στέψη των τοιχοποιιών για την σταθερότητα του μνημείου κατά την εξέλιξη του έργου, καθαίρεση όλων των εσωτερικών επιχρισμάτων παρουσία συντηρητή, στερέωση και ενίσχυση της τοιχοποιίας μέσω λιθοσυρραφών, αρμολογημάτων και ενεμάτων, τοπική ανάκτιση μικρών περιοχών που αποκλίνουν από την κατακόρυφο, μετά από την αποτύπωσή τους, κατασκευή αφανούς εξωτερικά ξύλινου διαζώματος στη στέψη της περιμετρικής τοιχοποιίας, καθαίρεση της νεωτερικής στέγης και κατασκευή νέου φορέα από υγιή ξυλεία, κατασκευή αποστραγγιστικής τάφρου στην περιοχή της δυτικής πλευράς του ναού, μερική αποχωμάτωση τμημάτων της περιμετρικής τοιχοποιίας της ανατολικής και της βόρειας πλευράς, και ανάδειξη των υποκείμενων προγενέστερων κογχών που ανήκουν στην πρώτη φάση κατασκευής, κατασκευή νέου δαπέδου με πατητή τσιμεντοκονία μετά την διερεύνηση ύπαρξης δαπέδου παλαιότερης φάσης, εξυγίανση των εξωρραχίων των τριών αψίδων στην ανατολική πλευρά και διάστρωση με νέα χειροποίητα κεραμίδια, ανάδειξη νάρθηκα στη δυτική πλευρά του μνημείου με διάστρωση πατημένου χώματος από κουρασάνι, κατασκευή νέων ξύλινων κουφωμάτων, τοποθέτηση Η/Μ εγκαταστάσεων εσωτερικά στο μνημείο, κατασκευή νέου κωδωνοστασίου.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Παναγιώτης Μπράμος, δήλωσε πως είναι προτεραιότητα η διάσωση μνημείων ταυτισμένων με την αρχιτεκτονική και τη θρησκευτική ιστορία της Ηλείας. «Ο συγκεκριμένος ιερός ναός αποτελεί σπουδαίο μνημείο για την Ηλεία, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές από τον σεισμό του 2008. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με αίσθημα ευθύνης, συμβάλλει έμπρακτα με πόρους στην αποκατάσταση του μνημείου», τόνισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia